Kurtulmuş: Türkiye artık erteleyemez

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İslam Ülkeleri ve Yazarlar Birliği toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 24.10.2014 22:39 GÜNCELLEME 24.10.2014 22:40

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde arkasında bir güç olan kim varsa istediği zulmü icra ediyor. Esad rejimi bunun örneğidir, İsrail yönetimi bunun örneğidir. En son Ukrayna’da Rusya’nın işgaline karşı krizi çözemiyorlar” dedi.

DÜNYA SİSTEMİDE SURİYE’DE ÇÖZÜM ORTAYA KOYAMIYOR”

BM’nin Esad’a karşı sessiz kaldığını belirten Kurtulmuş, “Suriye’de yaklaşık 4 yıldır devam eden süreçte 250-300 bin insan hayatını kaybetti. Dünya sistemi çözüm ortaya koyamıyor. Nedeni son derece basittir. Çünkü 1’inci Dünya Savaşı’nda oluşan dünya sistemi ve arkasından kurumsal yapısına 2’nci Dünya Savaşı sonrası kavuşan dünya sistemi, hak ve adalet mefhumu üzerine haklının hakkını korumak, mefhumu yerine güçlünün hakkını korumak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Bunun en somut görüntüsünü de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde arkasında bir güç olan kim varsa istediği zulmü icra ediyor. Esad rejimi bunun örneğidir, İsrail yönetimi bunun örneğidir. En son Ukrayna’da Rusya’nın işgaline karşı krizi çözemiyorlar” diye konuştu.

“KIYAMET Mİ KOPTU, TÜRKİYE Mİ BÖLÜNDÜ”

Kurtulmuş, “Türkiye’de insanların çocuklarına istedikleri isimleri veremedikleri dönemleri biliyoruz. Bırakın onu Türkiye’de televizyonlardan mesela İbrahim Tatlıses’in, mesela Müslüm Baba’nın, Orhan Gencebay’ın türkülerinin söylenmediği zamanları biliyoruz. Sadece Kürtçe değil, Türkçe olarak da söylenemediği zamanları da biliyoruz. Çünkü arabesk müzik denilen şey geri bir müzikti. Bu müzik çağ dışı bir müzik olduğu için Türkiye’nin bırakın devlet kanallarını özel televizyon kanallarında bile çalınamazdı. Türkiye şimdi bakın Sayın Cumhurbaşkanımızın bulunduğu bir ortamda Diyarbakır’da Şivan Perwer’le İbrahim Tatlıses Kürtçe şarkılar söyledi, Arapça şarkılar söyledi, Türkçe şarkılar söyledi. Halaylar çekti, kıyamet mi koptu? Türkiye mi bölündü? Hiçbir şey olmadı. Olan ceberut devletten kerim devlete geçildi bu dönemde önemli adımlar atıldı” dedi.

“BİZİM ADAYIMIZ DİNDAR DİYEREK İHSANOĞLU’NU ADAY GÖSTERDİLER”

Kurtulmuş, “Ali Fuat Başgil’in Cumhurbaşkanlığı adaylığına tepki gösteren bir Cumhuriyet Halk Partisi zihniyeti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsil ettiği siyasi ve iktisadi elitler zihniyeti. Hatta ensesine silahı dayayarak zorla Ankara’dan İstanbul’a gönderen o zihniyet. Sırf muhafazakar değerlere saygılı olduğu için, sırf bu milletin değerlerini önemsediği benimsediği için ona müsaade etmeyen Cumhuriyet Halk Partisi zihniyeti, Ekmeleddin İhsanoğlu’na ‘valla billahi bak bizim adayımız da dindar biridir’ diyerek çıkarmak zorunda kaldı. Çok açık söylüyorum; bu milletin başarısının çok somut bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ANAYASA YAPMAK MECBURİYETİNİ ARTIK ERTELEYEMEZ”

Yeni Türkiye’de anayasal sistemin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Türkiye katılımcı, çoğulcu, demokratik, sivil bir anayasa yapmak mecburiyetini artık erteleyemez. Özellikle bundan sonraki süreçte 2015 yılına girilen süreçte, Türkiye yeni anayasa yapmak iradesine sahip çıkmak mecburiyetindedir. Başkanlık sistemi temelli, yeni bir anayasa tartışmaya açılmalıdır. Sadece başkanlık sistemi değil. Türkiye’deki bütün antidemokratik, yasaların değiştirilmesini sağlayacak sağlam adımlar atılmalıdır. Seçim sistemi, siyasi partiler sistemi değiştirilmelidir. Meclis iç tüzüğü değiştirilmelidir. Türkiye’de yerel yönetimler reformu gerçekleştirilmelidir. Böylece Türkiye hem 12 Eylül hem de öncesinden kalan bütün antidemokratik yapı ve yasalarını bir kenara bırakmak mecburiyetindedir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak