Davutoğlu: Yıllık değil, asırlık düşünüyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, asırlık düşündüklerini dile getirerek 'Yeni Türkiye'nin vizyonunu açıkladı.

Davutoğlu: Yıllık değil, asırlık düşünüyoruz
Davutoğlu: Yıllık değil, asırlık düşünüyoruz
GİRİŞ 26.10.2014 01:05 GÜNCELLEME 26.10.2014 01:05

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kayseri'deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği yemekteki konuşmasında 'Yeni Türkiye'nin inşası hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye'nin insan gücünün ve coğrafyasının önemine dikkati çeken Davutoğlu, insan kaynağının katma değerini artıracak yeni bir reform dönemi başlatacaklarını, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile görüşüldüğünü belirtti. Davutoğlu, "Bu coğrafya elimizdeki en büyük hazinedir, bu hazinenin içinde de en büyük hazine İstanbul'a sahip olmaktır" dedi.

Büyük milletlerin haftalık, yıllık değil asırlık düşündüklerini dile getiren Davutoğlu, Anadolu'ya ilk gelenlerin yaptığı gibi yüzlerce yıl sonrasının tohumunu atacak bir perspektifle çalıştıklarını anlattı. "Eğer Arap Baharı üzerinden Esad'ın bu zulmü olmamış olsaydı 2011 yılında Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan dörtlü ortak pazar ilan edecektir. Buna daha sonra Irak da katılacaktı. O zaman görecektiniz Gaziantep'in, Diyarbakır'ın, Kayseri'nin, Malatya'nın, Mardin'in nasıl büyük bir yükselişe geçeceğini" diyen Davutoğlu, bu planlar yapılırken birilerinin de bunu bozmak için karşı hamleler yaptığını kaydetti. Türkiye'nin bu karşı hamlelere nasıl muamele edeceğini bildiğini, buna göre yeni vizyonlar geliştirilmeye çalışıldığını dile getiren Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyanın her yerinde demokrasiyi savunanların, Ortadoğu'da niçin demokrasiyi savunmadıklarını bir düşünün. Çünkü demokrasi milli egemenlik demek. Çünkü millet ile devlet arasındaki bağlar güçlendiğinde o ülkeleri durdurmak mümkün olmaz. Devletin milleti tehdit olarak gördüğü yerlerde, Suriye'de olduğu gibi, hiçbir enerji kalmaz."

-"Kayseri kesinlikle by-pass edilecek bir şehir değildir"

Dünyadaki gelişmelerin yakından takip edildiğini, tüm badirelere karşı alınacak tedbirler olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin yükselişinin kimse tarafından durdurulamayacağını belirtti.

"Türkiye yükselirken Kayseri gibi zirveye koşan şehirler de hep yükselecek" ifadesini kullanan Davutoğlu, bugün bir kez daha Kayseri'deki hayırseverlik ruhuna hayran olduğunu söyledi. Davutoğlu, özellikle iç göçlerle boşalmış şehirlerden çıkan insanlara, "Dönün, borçlu olduğunuz, atalarınızın diyarı olan şehirlere tekrar yatırım yapın ve o şehirleri ihya edin" diye seslendi.

Gelmeden önce kentle ilgili projeleri incelediğini belirten Davutoğlu, "Kayseri kesinlikle by-pass edilecek bir şehir değildir. Bu düşünülse bile Kayserililer buna izin vermez. Kayseri, ulaşım hatlarının üzerinde olmaya devam edecek. Sadece Ankara-Yerköy-Kayseri bağlantısı değil, Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hızlı treni de proje aşaması en kısa zamanda tamamlanıp, bir yılı geçmeden orada da ilk kazmayı vuracağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin şehirlerini, ilçelerini tek tek hafızalarına ve yüreklerine kazıyarak çalıştıklarını anlatan Davutoğlu, sözlerini, Kayseri'deki birlik ve beraberliğin, tüm şehirlerde, tüm ülkede hakim olmasıyla "yeni Türkiye"nin inşasının kimse tarafından engellenemeyeceğini belirterek tamamladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!