Bakan Fikri Işık’tan kriptolu telefon açıklaması

Bakan Fikri Işık, milli kriptolu telefonların TÜBİTAK’a bağlı BİLGEM tarafından tasarlanarak üretileceğini söyledi.

Bakan Fikri Işık’tan kriptolu telefon açıklaması
Bakan Fikri Işık’tan kriptolu telefon açıklaması
GİRİŞ 20.12.2014 10:42 GÜNCELLEME 20.12.2014 10:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın “Kriptolu telefon alımına ve kimlere dağıtılacağına” ilişkin olarak verdiği soru önergesine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık cevap verdi.

"BİLGEM TASARLAYACAK VE ÜRETECEK"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kriptolu haberleşme cihazları özelikle devletimizin üst düzey yetkililerinin iletişimi ve haberleşmesi için kullanılmaktadır. Bahse konu cihazlara yabancı ülkelerden veya ticari hayatın dinamiklerine göre hareket eden firmalardan alınması devletimizin bekası bakımından ciddi riskler oluşturabilmektedir. Bu sebeple milli kriptolu cihazlarımızı bundan böyle Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Araştırmalar Merkezi (BİLGEM) tasarlayacak ve üretecektir. Dolayısıyla telefonlar yurtdışından veya piyasadan satın alınmayacak, onun yerine bir kamu kuruluşumuz olan BİLGEM tarafından yeterli sayıda üretilecek ve konuyla ilgili makamlarca belirlenen görevli kişilere dağıtılacaktır. Bundan dolayı da bu konuda bir ihale veya görüşme gerçekleştirilmesine ihtiyaç bulunmamaktadır” dedi.

“GÜVENLİK AÇIKLARI TESPİT EDİLDİ”

Kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin olarak ise Bakan Işık, “Ülkemizde daha önce kullanılan kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili olarak başlatılan inceleme çerçevesinde, dinlemeye sebebiyet verebilecek güvenlik açıkları tespit edilerek sorumlular hakkında gerekli soruşturmalar da başlatılmıştır” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!