CHP’lilerin yarısı paralel var diyor

ANAR'ın son anketine göre CHP’li seçmenin yarısına yakını ‘devlet içinde paralel yapı diye bir örgüt var’ dedi.

CHP’lilerin yarısı paralel var diyor
CHP’lilerin yarısı paralel var diyor
GİRİŞ 17.01.2015 02:33 GÜNCELLEME 17.01.2015 02:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ANAR’ın 26 ilde, 5 bin 190 kişi ile yaptığı ankete göre halkın yüzde 58,2’si paralel örgütün varlığını kabul ederken, CHP’ye oy verdiğini beyan edenlerin yüzde 48,8’inin de paralel örgütlenmeye inandığı ortaya çıktı.

Hükümetin paralel yapıya karşı yürüttüğü mücadeleye vatandaştan destek geldi. AK Parti’nin ANAR’a yaptırdığı ve Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in açıkladığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. 24-31 Aralık 2014 tarihleri arasında 26 ilde, 5 bin 190 kişi ile yapılan ankete göre halkın yüzde altmışa yakını, ‘devlet içinde paralel yapı diye bir örgütün’ varlığını kabul ederken, Pensilvanya ile seçim ittifakı yapan CHP’de seçmenin yüzde 48,8’inin devlet içinde paralel bir örgütün varlığına inandığı ortaya çıktı.

GÜLEN YAKALANMALI

Paralel yapıyla mücadele, Fethullah Gülen’in yakalama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başarı grafiği, iç güvenlik yasası, Osmanlıca dersi ve din eğitimi gibi Türkiye’nin tartıştığı konularda halkın ne düşündüğünü ortaya koyan ankette sorulan “Fethullah Gülen için yakalama kararı çıkarılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, yüzde 48,3’lük kesim “gerekli ve yerinde” yanıtını verdi. Yüzde 23,5’lik grup “yanlış” derken, katılımcıların yüzde 24,5’i fikrinin olmadığını, yüzde 3,7’si ise cevabının olmadığını söyledi.

HERKES ÇÖZÜM İSTİYOR

Araştırma, çözüm sürecine desteğin arttığını da gösterdi. Kararsızlar dağıtıldığında ankete katılanların yüzde 68,6’sı “çözüm süreci”ne desteğini belirtti. Ankete katılanlara sorulan sorulardan biri de “Cumhurbaşkanını başarılı buluyor musunuz?” sorusuydu. “Başarılı” diyenler yüzde 49,3 olurken, “başarısız” diyenler yüzde 35,8’de kaldı. “Ne başarılı ne de başarısız” diyenler yüzde 12,2, “fikrim yok” diyenler yüzde 2,7 olarak yansıdı. Erdem, kısmen başarılı olduğunu söyleyenler dağıtıldığı zaman başarılı bulanların oranının yüzde 58’7’e ulaştığını söyledi. 

CHP'LİLERİ DE ŞAŞIRTAN DESTEK

Araştırma, çözüm sürecine desteğin arttığını da gösterdi. Kararsızlar dağıtıldığında ankete katılanların yüzde 68,6’sı “çözüm süreci”ne desteğini belirtti. Ankete katılanlara sorulan sorulardan biri de “Cumhurbaşkanını başarılı buluyor musunuz?” sorusuydu. “Başarılı” diyenler yüzde 49,3 olurken, “başarısız” diyenler yüzde 35,8’de kaldı. “Ne başarılı ne de başarısız” diyenler yüzde 12.2, “fikrim yok” diyenler yüzde 2,7 olarak yansıdı. Erdem, kısmen başarılı olduğunu söyleyenler dağıtıldığı zaman başarılı bulanların oranının yüzde 58’7’e ulaştığını söyledi. 

OSMANLICA İSTEYEN YÜZDE 55

Son zamanlarda en çok tartışılan Osmanlıca dersinin okutulması da araştırmaya katılanlara soruldu. “Osmanlıca sizce gerekli mi?” sorusuna “Verilmeli” ve “Kısmen verilebilir” diyenler de dahil edildiğinde Osmanlıcaya olumlu bakanların oranı yüzde 54,5’i buldu. AK Parti seçmeninden yüzde 72’si, CHP’lilerden yüzde 15’i, MHP’lilerden yüzde 31’i Osmanlıcaya olumlu baktığını belirtti. Erdem, konu tartışıldıkça desteğin daha da artacağını savundu. 

MOLOTOF KOKTEYLİ SİLAHTIR

Ankete katılanlara iç güvenlik paketiyle ilgili de sorular soruldu. “Molotof kokteylini saldırı silahı olarak görüyor musunuz?” sorusuna, ankete katılanların yüzde 77.2’si “Evet”, Yüzde 15,1’i “Hayır” cevabı verdi. “Maskeli eylem yapanların terör suçlusu olarak muamele görmesini doğru buluyor musunuz” sorusuna da “Evet” diyenler yüzde 80,8’e ulaştı..

PARTİLERİN OY ORANLARI DEĞİŞMEDİ

“Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz” sorusuna, kararsızlar da dağıtıldığında, “AK Parti” diyenler yüzde 47’yi geçti. CHP yüzde 25, MHP yüzde 14, HDP yüzde 7.8 çıktı. Kalan grup, diğer partilere oy vereceğini belirtti. Seçmenlerin partilere sadakat oranında ise yüzde 93.4’le HDP ilk sırada. AK Parti’de oran yüzde 79.8, CHP’de 78, MHP’de yüzde 77.6 çıktı. En önemli sorunlar listesinde “İşsizlik”, “Ekonomi” ilk iki sırayı alırken, “Terör” başlığının üçüncü sıraya gerilemesi dikkat çekti.

DEVLET İÇİNDE ÖRGÜT VAR

“Devlet içinde paralel yapı diye bir örgüt var mıdır?” sorusuna katılımcılardan yüzde 58.2’si “Var” derken, “Yok” diyenlerin oranı yüzde 19.2’de kaldı. Yüzde 20.3’lük kesim ise fikir beyan etmedi. AK Partili seçmenler arasında ‘paralel örgüt var’ diyenlerin oranı yüzde 66.6’yı bulurken, MHP’li seçmenin yüzde 57’si de aynı kanaatte olduğunu beyan etti. En çarpıcı sonuç ise CHP’den geldi. CHP’li seçmenin yüzde 48.8’i devlet içinde paralel bir örgütlenmenin olduğuna inanıyor. Bu oran HDP’de ise yüzde 57.8. Erdem, “Kılıçdaroğlu, seçmeninin bakışını görsün” dedi. 

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 4
  • güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    At gözlüğü ile devlet yönetemezsiniz hala aynı kafalar var farklı düşünenleri demokrasinin temsilcisiğim diyenlere bakın inceyi hemen yediler,yahu başka çareniz yok bu mi,llet sizden bıktı, Adınızı ve tüm fosilleri temizlemeden iktidar size çoook uzak.
    Cevapla
  • güneş harekat 9 yıl önce Şikayet Et
    bir gün herkes ülkesi için AKP,li olacak
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    insALLAH
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!