'Türkiye bunların önünde engel'

ESAM Başkanı Kutan, AP'nin 1915 olayları kararına ilişkin, "Türkiye, İslam alemiyle çok yakın ilişkiler kurmaya başladı" dedi.

'Türkiye bunların önünde engel'
'Türkiye bunların önünde engel'
GİRİŞ 21.04.2015 13:44 GÜNCELLEME 21.04.2015 13:44

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar (ESAM) Başkanı Recai Kutan, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olayları kararına ilişkin, "Türkiye,  İslam alemiyle çok yakın ilişkiler kurmaya başladı. Bunların rahat hareket etmesinin önündeki en büyük engel Türkiye. Bunu da bahane ediyorlar" dedi. 

Kutan, AA muhabirinin AP'nin 1915 olayları kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in sözleriyle, Avrupa Parlamentosu'nun kararı arasında bir bağlantı olduğuna inanmadığını belirten Kutan,  1915 olaylarını meydana getirecek zeminin hazırlanmasında Avrupa Birliği içindeki ülkelerin de sorumluluğu bulunduğunu vurgulayarak, "Geçmişteki acıların yaşanmasında sorumluluğu olanlar bunu sürekli gündeme getirerek tabiri caizse kendilerini aklama içerisindeler" diye konuştu. 

Türkiye'nin  İslam alemiyle yakın ilişkiler kurduğunu anlatan Kutan, "Vakti zamanında biz İslam alemiyle ilgimizi büyük ölçüde koparmıştık. Mesela, 1970'li yılların başlarında Türk Hava Yolları'nın Türkiye dışında doğuya tek seferi vardı, o da Telaviv'e idi. Yani THY'nin Kahire'ye, Şam'a, Tahran'a seferleri yoktu. Tamamen batıya dönük, batı eksenli bir dış politika hakimdi. Halbuki bizim gücümüz asırlardır devam eden İslam aleminden geliyor. Bu politika değişikliğinin öncüsü de rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan'dı. Günümüzde THY'nin neredeyse Müslüman ülkelerde seferinin olmadığı yer kalmadı. Zaman zaman Müslüman ülkeler konferansa çağırıyorlar. Bakıyorum bu ülkelerin de gözü Türkiye üzerinde. Bunların rahat hareket etmesinin önündeki en büyük engel Türkiye. Bunu da bahane ediyorlar" dedi. 

AP kararının en başta Ermenilere zarar vereceğini belirten Kutan, sözlerine şöyle devam etti:

 "Ermeniler kendilerini tahrik eden bu emperyalist ülkelere gidip çatmaları lazım. 'Bizi tahrik ettiniz. Biz bu ülkede fevkalade huzur içerisindeydik. En ufak bir ayrımcılık yapılmıyordu. Bizim yetenekli insanlarımız hükümet içerisinde dahi bakan olarak yer aldılar. Biz özellikle ticarette, sanatta en üst seviyelere kadar geldik. Ne oldu da biz böyle olduk?' diye sormaları gerekiyor."  

Türkiye'nin Ermenistan gibi hareket edemeyeceğini vurgulayan Kutan, "Biz daha soğuk kanlı ve tabir caizse büyük devlet olmanın bilinci içerisinde meseleye yaklaşmalıyız. Bunu oturalım birlikte gözden geçirelim. Hakikaten sağlam delillerimiz varsa ne gerekiyorsa yapılır. Böyle bir delilleri yok" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi