Erdoğan-Akıncı ortak açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rum tarafının müzakere sürecini yokuşa sürmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

GİRİŞ 06.05.2015 19:38 GÜNCELLEME 06.05.2015 20:24
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kıbrıs'taki müzakere sürecinin, sadece Türk tarafının gayretleriyle sonuçlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ta, sadece Türk tarafının gayretiyle sonuç alınamayacağını belirterek, "Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi, çaba göstermesi gerekmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

- Sadece Türk tarafının gayretleriyle, öz verisiyle sonuç almak mümkün değildir. Şimdiye kadar Kıbrıslı kardeşlerimiz, bu noktada her türlü gayreti göstermiş, güçlü irade koymuş ve çözümü isteyen taraf olduklarını açıkça ispat etmişlerdir. Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi ve bu yönde samimi çaba göstermesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi halinde biz, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz.

- Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm, yalnızca adadaki tarafların değil Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm uluslararası toplumun da çıkarınadır. Bu noktada Yunanistan'ın da bizimle çabalarını birleştirmesi ve çözüm yolunun açılması için gerekli katkıyı sağlaması gerekiyor. Yunanistan'ı bu yönde teşvik etmeye devam edeceğiz.

- KKTC'nin su problemine çözüm bulmak için çalıştık. Adeta çağın projesidir. Kıbrıs'a 75 milyon metreküp suyu taşıyoruz. Kıbrıs için üniversite, ekonomi alanında Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Kardeş Kıbrıs'a sahip çıkıyoruz, çıkacağız. Kıbrıs Türklerinin meşru hakları muhafaza altında. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın açıklamalarından satırbaşları;

- Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi Kıbrıs sorununda önemli bir eşiğe gelmiş durumdayız. Benim izlemlerim ek bir güç kaynağıdır. Öyle inanıyorum ki uluslararası konjonktüründe etkisi olacaktır. Bu tek taraflı bir uğraş olamaz. 

- 2015 yılının bir çözüm yılı olması için gayret edeceğiz. Bu konu sadece bizi bağlı değil. Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kavga yerine birleştirici bir çözüm olabilir. Yunanların Avrupa Birliği'ne girmesi ekonomik olarak çözüm oldu. Yakın bir gelecekte başlayacak olan müzakerelerde ileri gideceğiz. Rum toplumu liderliği de bizimle yürüsün.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • kibris 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben kibrista askerlik yaptim yeni nesil turkleri isgalci olarak goruyor.
    Cevapla
  • Burhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Sen onu birak efendi Esek adasi ile diger 16 ada niye halen Yunan isgalinde onun hesabini ver. Bu 16 ada sizin hukumet zamaninda gitti niye sakliyorsunuz.
    Cevapla
  • ordulu 8 yıl önce Şikayet Et
    kesin şunların Parasını , büyümüşler ya ayağı üzerinde durmayı öğrensin artık.
    Cevapla
  • kuzen anisi 8 yıl önce Şikayet Et
    kuzenim(amcaoğlum) askerligini kibrista yapmisti. keske beni sınır karakoluna koysalar diyordu. oranin turkleri her nedense bizim baris gucu askerimizden uzak duruyor. kibrisin kendine ait kucuk bir silahli kuvveti var onlarda mesafeli duruyormus askerimize karsi. her nedense biz onlari soykirimdan kurtarmisken vefali olup gerekli degeri gostermiyolar.
    Cevapla
  • Fuat Avninin Kayınçosu 8 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk'ten sonra gelmiş en büyük Lider:Recep Tayyip ERDOĞAN
    Cevapla
  • Soner 8 yıl önce Şikayet Et
    Abdülhamit Han'dan sonra gelmiş en büyük lider TAYYİP ERDOĞAN dır.
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeş öncesi ve sonrası dicektin heralde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!