Katılım yüzde 30 ibre yüzde 60 AK Parti!

7 Haziran milletvekili genel seçimlerine yönelik yurtdışı oylar 1 milyonu bulacak. Oyların yüzde 60 ise AK Parti'yi gösteriyor.

Katılım yüzde 30 ibre yüzde 60 AK Parti!
Katılım yüzde 30 ibre yüzde 60 AK Parti!
GİRİŞ 30.05.2015 13:52 GÜNCELLEME 30.05.2015 15:24
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Star Gazetesi yazarı Saadet Oruç, 7 Haziran Milletvekili Genel seçimlerine yönelik edindiği izlenimleri yazdı. 

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve AK Parti Siirt Milletvekili Adayı Yasin Aktay'ın açıklamalarını aktaran Oruç, Aktay'ın yurtdışı seçmeninin kullandığı oylarla katılımın yüzde 30’a yaklaştığını, AK Parti’nin bu oyların yüzde 60’ını alacağını söylediğini yazdı.

İşte Oruç'un yazısındaki o bölümler;

Yurtdışı oylar 1 milyonu bulacak katılım yüzde 30 ibre yüzde 60 AK Parti...

Seçim heyecanı Avrupalı Türkler açısından erken başladı ve yarın sona erecek. Başbakanlık kaynaklarına göre,  Perşembe günü itibariyle toplam 735.540 seçmen oy kullandı yurtdışında.

Bu rakamın 85 bin’i gümrük kapılarında, 652 bini yurtdışı sandıklarında kullanılan oylar olarak kayıtlara geçti.  

Konuştuğum resmi kaynaklar, yurtdışında kullanılan oyların 1 milyonu bulmasını beklerken, iyi haber alan gözlemciler de kullanılan oy sayısı için 1 milyon 200 bin rakamını telaffuz ediyorlar.

Katılım, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yüzde 9’luk oranı geçerek, yüzde 25 sınırına geldi resmi yetkililere göre. Aktay ise yüzde 30 bandını işaret ediyor.  Yani cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre belirli bölgelerde neredeyse üç katı daha fazla katılım oldu seçimlere.

Hollanda, katılım açısından en önemli örneklerden biri. 240 bin kayıtlı seçmenin 100 bin’i oy kullandı. Yani yüzde 50’ye yakın bir orana ulaşıldı ve seçmen yoğun bir şekilde tercihini sandığa yansıttı.

Fransa’dan aldığım bilgiye göre  katılım oranı da daha önceki seçime göre üç kat artmış.

Sandıklara yoğun bir ilgi olmuş. 

AK Parti Genel başkan Yardımcısı Yasin Aktay, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 9’lar seviyesinde kalan katılımın nedenini organizasyon bozukluğu olarak gösteriyor. 

“Geçen sefer randevu sistemi dolaysısıyla insanlar oylarını veremedi. Aynı aileden insanlar farklı sandıklara yazılmıştı. Randevu gününü geçiren kişiler oy kullanamadı. Ama bu seçimler için gerekli düzenlemeler yapıldı. Bütün partiler de çok iyi çalıştılar” diyerek hali hazırdaki sistemle getirilen kolaylıkları övdü.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 46
  • selamlar 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben de Cin'de kaliyorum.Bugun son gun 31 Mayis.Soguk alginligindan dolayi 3 gunluk yatalak olmama ragmen bugun komsu ile gidip oyumu kullandim.Bu zahmete deger.AK Parti ile devam.Simdiden hayirli olsun
    Cevapla
  • Gurbetci halim 8 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye nin kiymetini icinde yasayanlar degilll gurbetciler yani bizler biliriz tek gecerim Ak Parti geresi sadece bosluk doldurmaca.
    Cevapla
  • baskan sevdalisi 8 yıl önce Şikayet Et
    Londradan Yarin esimle beraber AK PARTI diyecegiz
    Cevapla
  • harun ay 8 yıl önce Şikayet Et
    Gel şunu 40 yapalım.
    Cevapla
  • hamit 8 yıl önce Şikayet Et
    Bende ve ailem 5 kişi oyumuzu ak partiye attık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim