Malatya'da seçim sonuçlarına itiraz

AK Parti ve MHP, Malatya'da bazı sandıkların sonuçlarına itiraz etti.

Malatya'da seçim sonuçlarına itiraz
Malatya'da seçim sonuçlarına itiraz
GİRİŞ 09.06.2015 18:16 GÜNCELLEME 09.06.2015 18:16

MHP İl Başkanı Mehmet Erdem, Malatya Adliyesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim döneminde oyların kutsiyetinden bahsettiklerini, bu kutsiyetin ihlal edildiği izlenimi oluştuğu için oylara sahip çıkmak adına mücadele etmek amacıyla burada olduklarını söyledi.

Yaklaşık 200'ün üzerinde sandığın sonucuna itiraz ettiklerini aktaran Erdem, "İtirazımızın ana sebebi bize güvenip oy veren vatandaşlarımızın emanetine sahiplik etmek. Kazanırız, kazanmayız, sonuç alırız almayız önemli değil. Önemli olan bize güvenip verilen oylara sahiplik etmek" dedi.

MHP 1. sıra milletvekili adayı Arif Yıldız da kendileri için hemşehrilerinin tercihlerinin sandığa doğru bir şekilde yansımasının önemli olduğunu dile getirerek, hukukçularla çalışma yaptıklarını ve sandıkların tutanaklarının tamamını aldıklarını belitti.

Gerekli incelemeler ve karşılaştırmaların ardından 10 binin üzerinde oy farkı gördüklerini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu oy farkı nedeniyle de itirazlarımızı hazırladık ve nerelerde nasıl sıkıntı var, tutanaklarda ve nerelerde oy kaybı var bunların ayrıntılı bir şekilde ayrı ayrı dilekçeler şeklinde yazdık ve 200'ün üzerinde sandıkta itirazlarımızı bildirdik. Bu itirazlarımızın başlıcaları mühürsüz bir şekilde oy pusulaları zarfın içine konulmuş ve zarfın içine konulan bu oy pusulaları mühürsüz olduğu için geçersiz sayılması gerekirken geçerli sayılmıştır. Yine geçersiz sayılması gereken başka siyasi partilerin oylarının geçerli sayıldığını gördük. Onlara da itirazlarımızı yazdık. Bizim oy pusulalarımızdaki bize verilen, geçerli olan oylar geçersiz yazıldığı için onlara da itirazlarımızı yazdık. Ayrıca araştırmalarımızda ölü vatandaşlar adına da oy kullanıldığını tespit ettik. Onlara ilişkin de itirazlarımızı yazdık verdik. Yine asker olan vatandaşlar için de oy kullanıldığını onların yerine de oy kullanıldığını tespit ettik. Onlara ilişkin itirazlarımızı da yazdık. Oylar tekrar sayıldığında Milliyetçi Hareket Partisinin oyunun 10 bin artacağından biz eminiz. Elimizdeki tutanaklar bunu gösteriyor."

Sisteme müdahale edildiği iddiası

Oyların sayıldığı akşam SEÇSİS (Seçim Bilişim Sistemi) üzerinde meydana gelen çökme sonucu partilerinin yüzde 12,5 olarak görülen oy oranının 7-8 dakika sonra gelen sistemde 11,3'ten başladığını gördüklerini ileri süren Yıldız, "Bu normalde mümkün değildir. Büyük bir ihtimalle dışarıdan müdahaleyle ya da başka bir şekilde müdahaleyle MHP'nin oyu yüzde 1'den daha fazla oyu Malatya'da düşürüldü. Bunu tespit ettiğimiz için cumhuriyet savcılığına da suç duyurusunda bulunduk. Aynı zamanda bu bilgisayarların imaj kayıtlarının alınmasını, müdahale olup olmadığının tespit edilmesini ve bu tespitlerin yapılması için seçim kurulundaki bilgisayarların tamamına el konulmasını ve hard disklerinin incelemeye alınmasını ve bu imaj kayıtlarıyla log kayıtlarına bakıldıktan sonra onlar üzerinden rapor aldırılmasını cumhuriyet savcılığından istedik" diye konuştu.

AK Parti 215 sandığa itiraz etti

AK Parti İl Başkanlığı da itiraz süresinin dolmasına kısa bir süre kala Malatya Adliyesi'ne 215 sandığa ilişkin itirazlarını iletti.

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nurettin Sert, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde toplam 215 sandığa ilişkin itirazda bulunduklarını bildirdi.

Sert, "Her ne kadar seçimleri Malatya'da birinci parti olarak tamamlayıp 5 milletvekili çıkarsak da halkın iradesinin sandığa doğru şekilde yansıması ve tüm seçmenlerimizin oyunun kaybolmaması, haksız olarak iptal edilen oyların tekrar düzeltilmesi için itirazımızı yaptık. Bizim için her seçmenin oyu önemlidir. Bir oyun bile kaybolmasını istemiyoruz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye için önemli fırsat! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine çevrildi
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...