Deniz Baykal'ın koalisyon şartı

Antalya'da partisinin 2'nci sıra adayı olarak yeniden milletvekili seçilen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal açıklamalarda bulundu.

Deniz Baykal'ın koalisyon şartı
Deniz Baykal'ın koalisyon şartı
GİRİŞ 09.06.2015 18:47 GÜNCELLEME 09.06.2015 18:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Antalya'da partisinin 2'nci sıra adayı olarak yeniden milletvekili seçilen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, "AKP'nin bir koalisyon oluşturmak için çok ciddi sancılar çekmek zorunda kalacağı açıktır. O sancıları yaşamadan kurulacak bir koalisyon güven vermez" dedi.

Antalya'da partisinin 2'nci sıra adayı olarak yeniden milletvekili seçilen Deniz Baykal, il başkanlığını ziyaret etti. Kalabalık bir partili grubu tarafından karşılanan Baykal, seçim bölgesi Antalya'da elde ettikleri 5 milletvekilliğinin kendilerini mutlu eden bir sonuç olmadığını söyledi. Antalya'da Türkiye'nin pek çok yerinde olduğu gibi çok önemli bir seçim mücadelesi yaşadıklarını aktaran Baykal, "Çok daha fazlasını elde edebilirdik. O inanç ve umut içindeydik. Ama siyasette şartlar hiçbir zaman insanların kontrolü altında değil" dedi.

AK PARTİ'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Ak Parti'nin olası koalisyon için 'Paralel yapıyla mücadele' ve 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meşruiyetinin sorgulanmaması'nı kırmızı çizgi olarak ortaya koyduğunun belirtilmesi üzerine Baykal, şu değerlendirmede bulundu:

"Cumhurbaşkanlığı anlayışıyla ilgili olduğu açıktır. Muhalefetin bu konuda talebi de bilindiği gibi Anayasa'nın öngördüğünün ötesinde sanki başkanlık rejimine geçmişiz gibi bir uygulamanın kabul edilemez olduğudur. Şu ana kadar uygulamaların anayasa açısından kabul edilemez olduğu tespiti yapılmıştır. 'Onları kabul edin, onlar meşrudur' deme hakkı kimsede yok. Yanlış yapılmıştır. Bundan sonra yapılmayacağı konusunda bir güvence en temel koşullardan biri olacaktır. Keyfi tariflerle, siyasi takdirlerle 'Bu budur, şu şudur' gibi hukuk ötesi bir uygulamaya muhalefetin teslim olacağını beklemek de iyimserlik olmayacaktır. AKP'nin bir koalisyon oluşturmak için çok ciddi sancılar çekmek zorunda kalacağı açıktır. O sancıları onlar yaşamadan kurulacak bir koalisyon güven verici bir izlenim veremez."

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

Baykal, erken seçim ihtimaline yönelik bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Şimdi işimiz milletin koyduğu çerçeve içinde ülkeyi yönetmek, onun gereğini yapmak. Erken seçim de demokratik çözüm yollarından birisidir. Ama o ülkenin yönetilebilirliği konusunda mutlak bir umutsuzluk ortaya çıkmasıyla ancak akla gelmelidir. Şimdi görevini herkes devraldığı çerçeve içinde yapmalıdır."

EMANET OYLAR

HDP'nin yüzde 10 seçim barajını aşmasında CHP'den kayan ödünç oyların etkisi olduğuna yönelik soruya ise Baykal, bu konuda halkın gerekli tercihi yapmış olmasının önemli olduğunu belirterek karşılık verdi. Ancak halkın tercihlerinin tamamına yakınının parlamentoya yansımasının demokrasi bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Baykal, "Milli iradeyi oluşturan millet tercihlerinin yüzde 96'sı parlamentoda temsil edilebilir hale gelmiştir. Bu güzel bir olaydır" dedi. Baykal, bununla birlikte seçime katılma oranının yüzde 85 olmasının dünya çapında dikkat çektiğini belirtti.

YORUMLAR 6
  • Mahmut 8 yıl önce Şikayet Et
    Baykal PKK yı Meclise taşıdık diyemiyor. Hatta PKK nın meclise girmesine seviniyor.Bunların isteği Ak Parti iktidar olmasın isterse Türkiye batsın.İsteğiniz oldu gözünüz aydın.
    Cevapla
  • ertan 8 yıl önce Şikayet Et
    Çare Deniz Baykal chp den ayrılıp keşke iktidar otağı olsa 17-18 milletvekili lazım Altı üstü.
    Cevapla
  • Erhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Erken secim halka sorulmalidir.
    Cevapla
  • ahmettahir 8 yıl önce Şikayet Et
    kasetler bu adamın aklını hala başına getirmemiş anlaşılan.
    Cevapla
  • kuruoğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    erdoğanı bırakın şimdi üçünüz toplanın verdiğiniz sözleri yerine getirin laf boğmayı bırakın
    Cevapla
  • belcikadan 8 yıl önce Şikayet Et
    hahahahaa daha cok beklersin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı