TBMM olağanüstü toplandı

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin talebi üzerine bugün saat 15.00'te 'terör' gündemiyle olağanüstü toplandı.

TBMM olağanüstü toplandı
TBMM olağanüstü toplandı
GİRİŞ 29.07.2015 15:42 GÜNCELLEME 29.07.2015 17:56
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Terör olayları ile ilgili komisyon kurulması önerisi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin talebi üzerine bugün saat 15.00'te olağanüstü toplanarak,  "toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge"yi görüşmeye başladı. 

HÜKÜMET ADINA ARINÇ KONUŞTU

Arınç'ın açıklamalarından satırbaşları:

Öncelikle CHP Grubuna verdikleri olağanüstü toplanma tekliflerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Son günlerde kalplerimizi kanatan acı olayların,. Soruşturmaların devam ettiği bir zamanda ve hükümetin terörle mücadele yaptığı süreçte konuyla ilgili görüşme zaruret olmuştu. Bunu CHP yerine getirdi. Komisyon kurulabilir korumayabilir bunlar sizlerin değerli oylarınızla belli olacaktır.

Son günlerde yaşanan olayları hepimiz acı ile karşıladık ve tepkimizi verdik.  Ayrıntılarını biraz sonra vereceğim şiddet olayları kapsamında ülkemizde bir üzüntünün hakim olduğunu söyleyebilirim. Memleketini seven herkes üzüntülü ve tepkilidir. Meclis olarak bunu görüşmek hepimizin göreviydi.

Bu günkü konumuz ülkemizde giderek artan terör olaylarını nedeni araştırmak ve engellemek için meclis komisyonunun kurulmasını içeriyor. 
Bu konuda iki rapor vardır. İnsan hakları inceleme komisyonunun hazırladığı bir rapordur. Bu Şubat 2013’tedir.  Yine aynı dönemde Kasım 2013 tarihli meclis araştırma raporumuz var. Bunun ayında geçtiğimiz dönemde 10 Temmuz 2014 tarihli terörün sona erdirilmesi maddeli kanun hazırlanmış ve resmi gazete yayınlanmıştır.

Şüphesiz çözüm süreci belki bugünde tartışılacaktır, devam edip etmediği konularında bir tartışma var. 2009’dan başlayarak kademe kademe devam eden ve ete kemiğe bürünen, ismini ne koyarsanız koyun bu konunun ne hale geldiği, nasıl suistimal edildi tartışmalarını da değerlendirmek istiyorum.

"ÇÖZÜM SÜRECİ TÜRKİYE'NİN SON ŞANSIDIR"

Terör operasyonlarında bin 61 kişi gözaltına alındı, 156 kişi serbest bırakıldı. PKK ve DHKP-C'ye yönelik operasyonda 847 kişi gözaltına alındı. DAEŞ'e yönelik 136 kişi gözaltında alındı, 31 tutuklu var. 

Kırılma noktalarından biri 6-8 Ekim olaylarıdır. HDP'li siyasilerin tehditkar açıklamaları süreci istismar etti. Tüm terör örgütlerine karşı geniş kapsamlı operasyon yapılıyor. Hükümetimiz DAEŞ'i 2013 yılında terör örgütü olarak ilan etti. Çözüm süreci Türkiye'nin son şansıdır.

OSMAN BAYDEMİR: ÇATIŞMALARA DUR DİYELİM

HDP adına açıklama yapan Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir şunları söyledi:

Yaşadığımız acılar son acımız olsun diyorum. Tek bir kardeşimizin kardeşimizin hayatımızı yitirmesini istenmiyorsak irade Meclis’tir. Çatışmalara dur diyelim. Barış zeminine dönüşten başka çaremiz yok. Ceylanpınar’da katledilen polisler kardeşimizdir. Misliyle yanıt vermekle sorunu çözemeyeceğiz. Ele ele vererek toplumun tek bir ferdinin hayatını kaybetmeyeceği zemini inşa edelim. Sayın Davutoğlu’nun ve sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşma barışa suikast girişimidir. Gelin HDP olarak şiddet, 'Savaş kimden gelirse gelsin hep birlikte sizin savaş yapmanız izin vermeyeceğiz' diyelim. Bu Meclis 'evet' derse vallahi de billahi de bu savaş 48 saat içerisinde durur.

MURAT ÖZÇELİK: BİR ULUSAL GÜVENLİK SORUNU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

CHP adına Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Murat Özçelik konuştu:

IŞİD Türkiye'de adam devşirme, eğitim faaliyeti yaptı. Bir ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız. Suriye'deki iç savaş Türkiye içersine taşındı. IŞİD palazlanırken PKK Batı'nın gözünde aktör oldu. Türkiye tedbir almadı. Türkiye iki lanetin eylemleri ile karşı karşıya. Hükümet yapmayacağım dediği şeylerde u dönüşü yaptı. Bu süreçten sonra Türkiye'nin Suriye, çözüm süreci ve Selefi politikalarının aynen devam etmesi mümkün görünmüyor. IŞİD'e yönelik olarak savaşımızda ciddi zaaflar var. IŞİD'e karşı çok daha derin tedbirler alınmalı.

ÜMİT ÖZDAĞ: İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞTIR

MHP Grubu adına Gaziantep Milletveli Ümit Özdağ konuştu:

Ortadoğu'daki savaşın dalgaları Türkiye'ye vuruyor. MHP, AKP'yi bir çok kez uyarmıştır. İş çığırından çıkmıştır. İşleri çığırından çıkaran PKK ile müzakere ve dış politikadır. Güvenlikçi politikaların öncü isimleri AKP döneminde yargılandı. Müzakere olursa terör örgütü muhattabınız olur. Çıkar yol tekrar terörle mücadele stratejisinin benimsenmesidir. Esad'ı devirmek tutku olunca Suriye'de PKK'nın önü açıldı. Suriye gibi ülkelerde rejim yıkılırsa devlet de yıkılıyor. Bu politika Türkiye'yi Pakistanlaştırdı. Türkiye'de Selefi cihatçı bir gelenek oluşuyor. Kürtler ve Zazalar bizim öz kardeşimizdir. MHP'nin HDP'ye tavrı şehitlerimizden dolayıdır. HDP'nin bugün yaptığı sahte barış çağrılarına inanmıyoruz. 

AHMET AYDIN: SEÇİMLE OPERASYONLAR ARASINDA İLİŞKİ KURMAK HADSİZLİKTİR

AK Parti adına Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın konuştu:

MHP'yi dinledikçe HDP'nin, HDP'yi dinledikçe MHP'nin bize minnet etmeleri gerektiğini anlamış olduk. Siz barajı geçmek için terör örgütleri, çeteler, paralel ile bir araya geldiniz. AK Parti'nin yaptığı ilk iş red, inkar politikalarını değiştirmek oldu. Sadece 7 Haziran'dan bu yana 650 terör eylemi gerçekleştirildi. Demokratik dönüşüm için silahın aradan çıkması lazım. Biz silahların aradan çıkması için çok uğraştık. Seçimle operasyonlar arasında ilişki kurmak hadsizliktir. Şiddetten beslenenler çözümü istemezler. Yeni seçim düşünmüyoruz, koalisyon çalışmaları sürüyor. Hükümetimizle DAEŞ arasında bağlantı kuranlar müfteridir. 

LEVENT GÖK: TERÖR KARŞISINDA BİRLİKTE OLMAYACAĞIZ DA NE ZAMAN OLACAĞIZ?

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök konuştu:

Bütün Türkiye bugün bizi izliyor. Tam da terörizmin amacına hizmet eden konuşmalar yapılıyor. Terör karşısında bütün partiler birlikte olmayacak da ne zaman biz beraber olacağız. Bu uslüp nedir böyle? Teröristler bizi kıs kıs gülerek izliyorlar. Bugün terörün sorumlusu siyasi iktidar, AKP hükümetidir. IŞİD tehlikesini 4 yıldır anlattık, dinlemediniz. IŞİD tehlikesine karşı perşembenin gelişi çarşambadan bellidir diye siyasi iktidarı uyardık. IŞİD denen tehlike sınır ötesinde değil sadece sınırın içinde de var. IŞİD'i işitmediniz değerli milletvekilleri. Kürt sorununun çözümünün adresi TBMM'dir. Tüm partilerin ortak dayanışmasını talep ediyoruz.

YORUMLAR 18
  • hafız 8 yıl önce Şikayet Et
    Sanki toplanınca milletin problemini mi çözdünüz? Seçilip gittiniz koltuk sevdası kör etmişse gözü ne milleti görürsünüz ne de tanırsınız orası anca sizin kavga yeriniz hanginiz gelipte sordunuz ne derdiniz var ne ihtiyacınız var bizden beklentiniz nedir sordunuz mu millete ama yok daha orası rahat tabi köylü adamın derdi olanın ciğeri yananın halinden sizene
    Cevapla
  • barış nasıl kazanacak... 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir araya geldiniz de ne değişti. komisyonu kuramamışsınız... sizden hiç bir şey çıkmaz... konuşmalar sanki olumlu ama tam tersi bir sonuç cıkmış... bırılerı yine bu ışın üzerini örtüyor..
    Cevapla
  • Zaza23 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlam veremedigim chp meclisin toplanmasini istiyor pkk icin tek laf etmiyor halbuki bu gün en büyük sorun pkk bu chp hdp nin gelismis versiyonu
    Cevapla
  • Turkiye & Kurdiye 8 yıl önce Şikayet Et
    Buyuk oyunlar oynaniyor gizli kapilar ardinda... Kim ne diyor, ne dusunuyor, ne yapmak istiyor belli degil... Aciklamalar kafa karistirici... Kim savas istiyor kim baris belli degil.. Filler tepisiyor cimler eziliyor... Bu arada Bulent Arinci, kadin milletvekillerine karsi sarfettigi o cumlelerden dolayi kiniyorum! olmadi Arinc Bey olmadi... Orasi mahalle gaavesi degil...
    Cevapla
  • Elif 8 yıl önce Şikayet Et
    Niye red edildi bi soylermisiniz. Neden araştırılması istenmiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması