Koalisyon olmadı! Şimdi ne olacak?

Ankara'daki kritik AK Parti-CHP koalisyon görüşmesi olumsuz sonuçlanınca Türkiye erken seçim için gün saymaya başladı.

Koalisyon olmadı! Şimdi ne olacak?
Koalisyon olmadı! Şimdi ne olacak?
GİRİŞ 13.08.2015 17:34 GÜNCELLEME 13.08.2015 17:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin günlerdir beklediği Ahmet Davutoğlu - Kemal Kılıçdaroğlu koalisyon görüşmesi 1.5 saat sonunda sona erdi. CHP kaynakları "Görüşmeden kesin bir sonuç çıkmadı" derken AK Parti kaynakları "Görüşme olumsuz, 3 ay içinde seçime gidiyoruz" dedi.

DAVUDOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

1 buçuk saat süren görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 16.30'da bir açıklama yapıldı. Davutoğlu, CHP ile koalisyon zeminin oluşmadığını artık tek ihtimalin erken seçim olduğunu söyledi.

MHP AZINLIK HÜKÜMETE DESTEK VERMEDİ

AK Parti'nin her iki parti ile koalisyon oluşturamaması durumunda, azınlık hükümeti ile seçime gidilmesi bekleniyordu. Azınlık hükümetine MHP'nin destek vermesi durumunda ise iki partinin üzerinde anlaştıkları tarihte seçimler yenilenecekti. Bu durumda ise seçimlerin kış şartları altında değil bahar aylarında yapılabileceği konuşuluyordu. Ancak MHP azınlık hükümeti seçeneğini kesin bir dille reddetti.

DAVUTOĞLU'NA VERİLEN SÜRE 23 AĞUSTOS'TA BİTİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa gereği, Başbakan Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor.

TBMM seçimleri, Anayasa'nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesi kararı alabileceği gibi Anayasa'da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı tarafından verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor. Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor. Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ İMZA TOPLAMIŞTI

AK Parti, koalisyon görüşmelerinden herhangi bir hükümet seçeneğinin çıkmaması durumunda Meclis’ten karar çıkartılması olasılığına karşı milletvekillerinden olağanüstü toplantı için imza toplamıştı. Milletvekilleri, gerek duyulursa Meclis olağanüstü toplantıya çağrılarak “seçim kararı” için Ankara’ya gelecekler.

2007'DEKİ ERKEN SEÇİM KARARI

Türkiye'de, 2007 Kasımı'nda yapılması planlanan milletvekili seçimi, 22 Temmuz 2007'de gidilmişti. TBMM, YSK ile görüşerek, seçim tarihini belirlemişti. YSK yaptığı toplantıda, 22 Temmuz 2007'den önce seçimlere gidilmesinin kendileri açısından fiilen ve hukuken imkansız olduğuna karar vermiş ve 22 Temmuz'da seçim yapılabileceğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Komisyonuna bildirmişti. 

YSK'nın hazırladığı seçim takvimi, seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için belli süreler öngörüyor. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007'de açıklamış ve seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı. YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği, 2002'deki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı. Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde milletvekili seçiminin 15 ya da 22 Kasım'da yapılması ihtimali ön plana çıkıyor.

YSK SEÇİME HAZIR

Bu arada, her an seçime hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren YSK, 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçiminin ardından tükenen kağıtlar için ihaleyi de tamamlamıştı.

YORUMLAR 3
  • şimdi ne olacak 8 yıl önce Şikayet Et
    şim olacağı şu allahın izni ile akp tek başına iktidar olacak başka partilere mutaç olmiyacak tek başına hükümeti kuracak hayırlı hizmetlerine devam edecek.şimdilik bukadar mevla akp ye başarılar nasıp eylesin yapılacak olan erken seçimdede üstün başarilar nasip eylesin.bir eksiğimiz var ise affola.kolları sıvama zamanı haydi kolay gele.
    Cevapla
  • çç 8 yıl önce Şikayet Et
    çok beklersin
    Cevapla
  • kamil 8 yıl önce Şikayet Et
    allah sizi ıslah etsin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!