Türkiye tarihi ikinci kez yaşıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti feshiyle erken seçime gidecek olan Türkiye tarihinde bu durumu bir kez yaşadı.

Türkiye tarihi ikinci kez yaşıyor
Türkiye tarihi ikinci kez yaşıyor
GİRİŞ 24.08.2015 11:01 GÜNCELLEME 24.08.2015 11:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hükümet kurulması için 45 günlük kanuni süre doldu. Şimdi 4 Ağustos 2015 Pazartesi itibariyle bugün bir geçiş dönemi başlamış bulunuyor. Türkiye gazetesinden Rahim Er, "Erken Seçim Hükümeti" başlıklı yazısında, yaşanan durumun demokrasi tarihide ikinci kez yaşandığını ilkinin Sultan Abdulhamit Han döneminde yaşandığını yazdı. Tabi o dönem Abdulhamit'e yapılanlar bugün Erdoğan'a yapılıyor...

İŞTE O YAZI:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile istişare ettikten sonra meclis içinden bir ismi -muhtemelen Davutoğlu'nu- Başbakan tayin edip 25. Dönem parlamentoyu feshedecektir. Tensip edilen Başbakan, bir "Seçim Hükümeti" teşkil ederek çok yüksek bir ihtimalle 1 Kasım 2015 Pazar günü ülkeyi seçime götürecektir. 

Vaki hadise, demokrasi tarihimizdeki ikinci meclis feshidir. İlki, Sultan Abdülhamid Han zamanında olmuştu. Memleket, parlamento içinden parçalanma gibi bir tehlike arz edince Hakan-Halife, Kanun-ı Esasi'yi mer'i bırakarak parlamentoyu feshetmişti. O tarihte bugünkünden farklı olarak memâlik-i şâhâneyi bölmek Devlet-i âli Osman'ı yıkmak isteyenler, gayrı Müslim ekalliyetten zümrelerdi.

Sultan Abdülhamid-i sâni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yakın benzerlikler bulunmaktadır:

Yahudilerin düşmanlığı, Topçu Kışlası isyanı, aynı anlama gelen müstebit ve diktatör yakıştırmalarıyla suçlanmaları, ikisine de suikastler düzenlenmesi, birinin İttihatçı, diğerinin Paralel Örgüt tezgâhlarıyla mücadele zorunda kalması, ikisine de medyanın amansız düşmanlığı, Düveli Muazzama'nın ikisini de tökezletmeye çalışması, ikisinin de İslâm âleminde çok sevilmesi, ikisinin de bayındırlık, teknoloji, refah ve kalkınmaya çok yatırım yapması vs vs. Son benzerlikse bahsettiğimiz meclis feshi şeklinde gelişmiş bulunuyor.

Reis-i Cumhur, Recep Tayyip Erdoğan, anayasadaki bir seçimin tekrarına dair şartların doğması sebebiyle kanunun kendisine verdiği salahiyetleri kullanarak seçim sistemini çalıştırmaktadır. "En kötü karar, kararsızlıktan iyidir!" Belirsiz bir ortamda savrulup durmaktansa seçime gidilmesi en doğru karardır.

Seçim Hükümeti, teröristlerin üstelik de Kürt kız ve kadınları dağa kaldırmaları, yol kesmeleri, araç yakmaları, karakollara, askerî birliklere ateş açmaları, asker ve polisi şehit etmeleri, dinamit patlatmaları ve benzeri kanunsuzlukları sürdürdükleri bir ortamda kurulmaktadır. Büyük ihtimalle sandığa da bu ortamda gidilecektir.

Seçim Hükümeti, hangi terkipte kurulursa kurulsun o, bir sorumluluk hükümeti olacaktır. Bir numaralı sorumluluk vatandaşın hiç bir yörede hiç bir tehdit yaşamadan kendi hür iradesiyle oyunu kullanabilmesini temin etmektir. Seçimlerin huzur içinde, hürriyet içinde ve milli iradeyi aksettirir bir şekilde gerçekleşmesi şarttır. Bu birinci şart. İkinci şartsa seçim müddetinde piyasaların kontrolden çıkmaması, dövizin daha da azmaması, vatandaşta yarın endişesi olmaması, yatırımların hız kesmeden devam etmesi ve terörle mücadeleden taviz verilmemesidir.

YORUMLAR 3
  • isa 8 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlıolsun. AKp tek başına iktidar iinşallah. Tabi bu MHp nin yaptığıni seçmeni de yapmazsa. Umulurki MHP li seçmen uyanirda bahcelinin göremediği bu tehlikeyi görür. Vatanını dusunur
    Cevapla
  • Vezir Bakırcı 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah seni muvaffak etsin sayın erdoğan. yalnız sana nasihatım şudur sende siyasi konuş hep dobra dobra konuşma.rakiplerine uyup seviyeyi bozma sinirlerine hakim ol unutma her doğru heryerde söylenmez buna uy..
    Cevapla
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    ikiside ayni fark yok dûn bugun gibi rabbim yardimcisi olsun tayyiplerin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!