Yeni hükümetteki bakanlar kim? AKP, HDP

Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğanla görüşmesinden sonra bakanları açıkladı. İşte Yeni hükümetteki bakanlar

Yeni hükümetteki bakanlar kim? AKP, HDP
Yeni hükümetteki bakanlar kim? AKP, HDP
GİRİŞ 30.08.2015 09:34 GÜNCELLEME 30.08.2015 09:34

Başbakan Davutoğlu Geçici Bakanlar Kurulu listesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğanın yanına giderek Başbakan Davutoğlu'nu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 10 dakika sürdü.

İşte Davutoğlu'nun açıkladığı Geçici Bakanlar Kurulu'ndaki isimler:

Başbakan: Ahmet Davutoğlu

Ahmet Davutoğlu (d. 26 Şubat 1959, Konya), Türk siyasetçi, uluslararası ilişkiler uzmanı, akademisyen ve büyükelçi, eski Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Vekili, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanı, 62. Türkiye Hükûmeti'nin başbakanı.

1 Mayıs 2009'da, Dışişleri Bakanı olarak TBMM dışından atandı. 58., 59. ve 60. hükümetler döneminde başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hem bakanlık hem de cumhurbaşkanlığı görevlerinde Abdullah Gül'e dış politika başdanışmanlığı yaptı. 24. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir.

27 Ağustos 2014'te, Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresinde Genel Başkan seçildi ve 28 Ağustos 2014'te cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan başbakanlık vekaletini aldı ve 62. Türkiye Hükûmetini kurmakla görevlendirildi.

Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 62. Türkiye Hükümeti bakanlar kurulu listesini 29 Ağustos 2014 tarihinde açıkladı. 6 Eylül 2014 Cumartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan güven oylaması sonucunda 133 ret oyuna karşılık alınan 306 kabul oyuyla 62. Türkiye Hükümeti Davutoğlu başbakanlığında güven oyu alarak resmen göreve başlamıştır.

Ahmet Davutoğlu 2015 Genel Seçimlerindensonra istifasını Recep Tayyip Erdoğan'a vermiştir fakat yeni hükümet kurulana kadar Başbakanlığa devam etmektedir.

Başbakan Yardımcısı: Yalçın Akdoğan

Sayın Başbakanımızın da dediği gibi geçici bir hükümet gibi değil, 4 yıllık bir hükümet olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz, en üstün performansı göstermeye çalışacağız"

- "Türkiye'de seçim sürecinde en ufak bir yönetim boşluğu oluşmadan güven ve huzur içinde ülkemizin seçime götürülmesi sürecinde bu hükümetimiz görev almış olacak"

- "Bu bir koalisyon hükümeti değil. Bir AK Parti hükümeti de değil. Partilerin kurdukları bir koalisyon veya hükümet ortaklığı da değil. Bu tek tek milletvekillerinin anayasal zorunluluk ve siyasi sorumluluk üstlenerek kurdukları bir hükümet"

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcısı olan Yalçın Akdoğan, "Sayın Başbakanımızın da dediği gibi geçici bir hükümet gibi değil 4 yıllık bir hükümet olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz, en üstün performansı göstermeye çalışacağız" dedi.
Akdoğan, AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni kurulan hükümetin hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na tensip ve takdirleri için teşekkür eden Akdoğan, şunları kaydetti:

"Yeni kabineye giren arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. Onlara da başarılar diliyorum. Sayın Başbakanımızın da dediği gibi geçici bir hükümet gibi değil 4 yıllık bir hükümet olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz, en üstün performansı göstermeye çalışacağız. Türkiye'de seçim sürecinde en ufak bir yönetim boşluğu oluşmadan güven ve huzur içinde ülkemizin seçime götürülmesi sürecinde bu hükümetimiz görev almış olacak. Şunu da tekraren vurgulamış olalım, bu bir koalisyon hükümeti değil. Bir AK Parti hükümeti de değil. Partilerin kurdukları bir koalisyon veya hükümet ortaklığı da değil. Bu tek tek milletvekillerinin anayasal zorunluluk ve siyasi sorumluluk üstlenerek kurdukları bir hükümet. Ben bu çerçevede görevi kabul eden bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.

Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş

Numan Kurtulmuş 15 Eylül 1959'de Ünye'de dünyaya gelmiştir. Babaanne tarafından Gürcü asıllıdır.[1] İsmini aldığı dedesi Numan Kurtulmuş, Kurtuluş Savaşı'nda Çanakkale, Erzurum, Batum ve Azerbaycan cephelerinde binbaşı olarak görev yapmış, Balkan Savaşında savaşmış ve Sakarya Meydan Savaşında yaralanarak gazi olmuştur.[2] Ayrıca, dedesi latin harfleriyle yazılmış ilk Türkçe ilmihal kitabı olarak bilinen Amentü Şerhi'nin yazarıdır.[3] Babası İlim Yayma Cemiyeti'nin önde gelen isimlerinden İsmail Niyazi Kurtulmuş'tur. Halen, ailesi ile birlikte İstanbul'un Fatih ilçesinde ikamet etmektedir.

1988'de Sevgi Kurtulmuş ile evlenen Kurtulmuş'un Ayşe, İsmail ve Emir adlarında üç çocuğu dünyaya gelmiştir.

İleri derece İngilizce bilen Kurtulmuş, Fenerbahçe takımını tutmaktadır.

Başbakan Yardımcısı: Cevdet Yılmaz

- AK Parti Diyarbakır Milletvekili Yılmaz, Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcısı oldu

- AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cevdet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi.

62. Hükümette Kalkınma Bakanlığı yapan Yılmaz, Geçici Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.

Cevdet Yılmaz, 1 Nisan 1967'de Bingöl’de doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünü birincilikle bitirdi. Yüksek lisansını ABD Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde, doktorasını Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde tamamladı.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığında Planlama Uzman Yardımcısı olarak göreve başlayan Yılmaz, planlama uzmanlığına atandı. Devlet Planlama Teşkilatı AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüten Yılmaz, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyeliği, Ulusal Ajans, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Sümer Halı Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Yılmaz, Temmuz 2007'deki genel seçimlerde Bingöl’den milletvekili seçilerek Meclise girdi, 23. Dönem’de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi ve Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Başkanı oldu.

60. Hükümette Devlet Bakanlığı yapan Cevdet Yılmaz, 24. Dönemde Bingöl'den tekrar milletvekili seçilerek, 61. Hükümette Kalkınma Bakanı olarak görev aldı. Yılmaz, 62. Hükümette de Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı.

Yılmaz'ın bakanlığı döneminde Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda "Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm" başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planları açıklandı.
İyi düzeyde İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 2 çocuk babası.

Başbakan Yardımcısı: Yıldırım Tuğrul Türkeş

MHP Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi

- PETKİM AŞ ve TC Kalkınma Bankasında Yönetim Kurulu Üyeliği, Ataköy Otelcilik AŞ'de Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan Türkeş, medikal, sigortacılık ve uydudan görüntüleme konularıyla faaliyet gösteren çeşitli şirketlerde yönetici ve ortaklık yaparken, Aydınlık Türkiye Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevini üstlendi

- Türkeş, 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi, aynı dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği yaptı, 24. Dönemde de aynı göreve yeniden seçildi

- MHP Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Geçici Bakanlar Kurulu'nda,  Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi.

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş, 1 Aralık 1954'te İstanbul'da doğdu. İktisatçı ve iş adamı Türkeş, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirdi.

Türkeş, Ticaret Bakanlığında Basın Danışmanlığı, Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akşam ve Son Havadis gazeteleriyle, Yeni Harman haftalık dergisinde köşe yazarlığı yaptı.

PETKİM AŞ ve TC Kalkınma Bankasında Yönetim Kurulu Üyeliği, Ataköy Otelcilik AŞ'de Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan Tuğrul Türkeş, medikal, sigortacılık ve uydudan görüntüleme konularında faaliyet gösteren çeşitli şirketlerde yönetici ve ortaklık yaparken, Aydınlık Türkiye Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

Türkeş, 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. Aynı dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği yapan Türkeş, 24. Dönemde de aynı göreve yeniden seçildi.

İngilizce bilen Türkeş, 3 çocuk babası.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Cenap Aşçı

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Geçici Bakanlar Kurulu'nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevine getirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı olarak dün atanan Cenap Aşcı, Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevine getirildi.
Aşcı, 1967 yılında  Aksaray'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1988 yılında mezun olan Aşcı, yüksek lisans eğitimini Amerika Birleşik Devletleri Boston Üniversitesi Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalında 2002-2004 yılları arasında tamamladı.

1989 yılında Gümrük Müfettiş Yardımcılığı, 1993 yılında Gümrük Müfettişliği, 2000 yılında da Gümrük Başmüfettişliği yapan Aşcı, Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı, Gümrükler Genel Müdürlüğünde Daire Başkanlığı, EGO Genel Müdür Yardımcılığı, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Gümrük Rapor Okuma Komisyonu üyeliği, Gümrükler Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Gümrükler Genel Müdürlüğü de yapan Aşcı, dün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığına atanmıştı.

İngilizce bilen Cenap Aşcı evli ve 3 çocuk babası.

Dışişleri Bakanlığına: Feridun Sinirlioğlu

-  Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Hadi Sinirlioğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Geçici Bakanlar Kurulu'nda Dışişleri Bakanlığı, görevine getirildi.

Dışişleri'nin "En uzun süre müsteşarlık yapan" diplomatlarından biri olarak bilinen Sinirlioğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Yüksek lisans ve doktorasını da Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamlayan Sinirlioğlu, iyi derecede İngilizce ve Almanca biliyor.

Sinirlioğlu, 1982'de Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi'nde Aday Meslek Memuru olarak göreve başladı. Çok Taraflı Kültür İşleri Dairesi'nde Aday Meslek Memuru olarak 1982'de görev yapan Sinirlioğlu, yine aynı sene askerlik nedeniyle görevinden ayrıldı.

Feridun Hadi Sinirlioğlu, 1983'te Çok Taraflı Kültür İşleri Dairesi'nde Aday Meslek Memuru, Üçüncü Katip, 1985'de Lahey Büyükelçiliği'nde İkinci Katip, Başkatip görevini yürüttü.

Lübnan İç Savaşı'nın devam ettiği 1988'de Beyrut Büyükelçiliği'nde Başkatip, 1990'da Yunanistan Dairesi'nde Başkatip, 1990'da İkili Siyasi İşler Müsteşar Yardımcılığı'nda Başkatip, 1991'de Müsteşar'ın, 1992'de de Başbakan'ın Danışmanı, 1992'de TURKUNO Daimi Temsilciliği'nde Müsteşar olarak görev yapan Sinirlioğlu, çeşitli diplomatik görevlerin ardından 2 Eylül 1996-15 Eylül 2000 arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Dış Politika Başdanışmanlığını yaptı.

Sinirlioğlu, 15 Eylül 2000-1 Temmuz 2002 arasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı, 1 Temmuz 2002-15 Ocak 2007 arasında Tel Aviv Büyükelçiliği görevlerinde bulundu.

İkili Siyasi İşler Müsteşar Yardımcısı görevini 24 Ocak 2007- 21 Ağustos 2009 arasında yapan Sinirlioğlu, Ertuğrul Apakan'ın yerine Dışişleri Müsteşarı oldu. Sinirlioğlu, 21 Ağustos 2009'dan itibaren Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı görevini sürdürüyordu.

Kendisi gibi diplomat olan Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu ile evli olan Sinirlioğlu, 2 çocuk babası.

Kalkınma Bakanlığı: Müslüm Doğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu sunduğu Geçici Bakanlar Kurulu'nu onaylamasının ardından AA muhabirine açıklama yapan Doğan, "geçici hükümete, acilen kardeşlik bağlarının yeniden güçlenmesi, akan kanın durması ve seçim güvenliğinin sağlanması için destek verdiklerini" söyledi.

Doğan, barışın tesisi için toplumun tüm kesimlerine üzerine düşeni yapması çağrısında bulunarak, “Geçici hükümet inşallah ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

Maliye Bakanlığı: Mehmet Şimşek

- AK Parti Gaziantep Milletvekili Şimşek, Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden Maliye Bakanlığı görevine getirildi

- AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden Maliye Bakanlığı görevine getirildi.

22 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerinin ardından, kurulan 60. Hükümet'te Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olan ve 1 Mayıs 2009'da ilan edilen kabine değişikliği ile Maliye Bakanlığı görevine atanan Şimşek, Geçici Bakanlar Kurulu'nda da görevi değişmeyen isimler arasında yerini aldı.

Mehmet Şimşek, 1967 yılında Batman ili Gercüş ilçesinin Arıca (Kefre) köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Batman Merkez'de, liseyi ise Gercüş'de tamamlayan Şimşek, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden dönem ikincisi olarak mezun oldu.

Şimşek, 1993 yılında Exeter Üniversitesi'nde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini aldı. Ardından Türkiye, ABD ve İngiltere'de önemli finans kuruluşlarında çalışan Şimşek, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde AK Parti Gaziantep 1. sıra milletvekili olarak seçildi.

Seçimlerden sonra kurulan 60. Hükümet'te Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 1 Mayıs 2009 tarihine kadar bu görevi yürüten Şimşek, bu tarihte ilan edilen kabine değişikliği ile Maliye Bakanlığı görevine getirildi.

İyi derecede İngilizce bilen Şimşek, evli ve 3 çocuk babası.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Fikri Işık

- AK Parti Kocaeli Milletvekili Işık, Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı oldu

- AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince, kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevine getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yaptığı kabine değişikliği ile 25 Aralık 2013'te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevine atanan Işık, Geçici Bakanlar Kurulu'nda da görevi değişmeyen isimler arasında yerini aldı.

Fikri Işık, 13 Eylül 1965'te Gümüşhane'nin Babacan köyünde doğdu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümünü bitirdi.

İzmit ve İstanbul'da özel okullarda İngilizce ve Matematik öğretmenliği yapan Işık, gıda sektöründe yönetici olarak çalıştı. 20 Ekim 2001'de AK Parti Kocaeli Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi oldu.
22 Haziran 2003'ten itibaren 4 yıl AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı görevini sürdüren Işık, 23. ve 24. dönemlerde AK Parti'den Kocaeli Milletvekili seçildi.

2007-2013 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığında Bölge Koordinatörü ve Teşkilat Başkan Yardımcısı olarak Türkiye'nin değişik bölgelerinde 47 ilin sorumluluğunu yürüten Bakan Işık, 31 Ocak 2013'te TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığı görevini üstlendi.

ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı, Hereke Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği, Kızılay, Yeşilay, Ay Işığı Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardımlaşma Derneği ile Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfının üyesi olan Bakan Fikri Işık, iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Arapça biliyor.

Işık, evli ve 4 çocuk babası.

Avrupa Birliği Bakanlığı: Ali Haydar Konca

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, 1 Şubat 1950'de Muş'un Varto ilçesinde doğdu.

Konca,1971'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1980 askeri darbesine kadar birçok şehirde kaymakamlık yapan, darbeden sonra göreve iade edilen Konca, Hassa,  Çüngüş  ve Sürmene  kaymakamlığı görevlerini yürütmesinin ardından Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne atandı.

Bu görevinden istifa ederek Kocaeli'de serbest avukat olarak çalışma hayatına devam eden Konca, 1989 yerel seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den (SHP) belediye meclis üyesi seçildi.

Konca, bir süre sonra partiden ve belediye meclis üyeliğinden istifa etti.

Ali Haydar Konca, 3 çocuk sahibi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Ahmet Erdem

- "Görev adamıyız biz. Böyle bir görev tebliğ edildi. Bunu hakkıyla yapabilmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz"

- Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Ahmet Erdem, "Görev adamıyız biz. Böyle bir görev tebliğ edildi. Bunu hakkıyla yapabilmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Kendisine bakanlık görevi tebliğ edilmeden önce böyle bir göreve getirileceğinden haberi olmadığını dile getiren Erdem, "Biliyorsunuz bürokratız, bize ne görev verilirse biz onu yaparız" diye konuştu.

Erdem, "Görev adamıyız biz. Böyle bir görev tebliğ edildi. Bunu hakkıyla yapabilmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" ifadesini kullandı.

- Ahmet Erdem'in öz geçmişi

1956 yılında Tokat'ta doğan Erdem, ilk, orta ve lise eğitimini Tokat'ta gördü. Lisans ve yüksek lisans öğrenimlerini Ankara'da tamamlayan Erdem, sırasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Yüksek Hakem Kurulu Genel Sekreterliği, Müsteşar Yardımcılığı, Bakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Müşavirliği ile Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı görevinde bulundu.

Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında uzun süre çalışan Erdem, orta düzeyde İngilizce ve Arapça biliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Ali Rıza Alaboyun

- "3 dönem AK Parti milletvekilliği görevinden sonra bugünkü görev bana uygun görüldü. Bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağım"

- Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine getirilen eski AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, "3 dönem AK Parti milletvekilliği görevinden sonra bugünkü görev bana uygun görüldü. Bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına da bugüne kadar birçok çalışmanın içinde olduğunu ifade eden Alaboyun, şunları kaydetti:

"Bakanlık adına yurtdışında eğitim gördüm. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile Maden İşleri Genel Müdürlüğünde çalıştım. Ayrıca ETİ Bank'ta genel müdür yardımcısı gibi değişik pozisyonlarında görev yaptım. 3 dönem AK Parti milletvekilliği görevinden sonra bugünkü görev bana uygun görüldü. Bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağım."

Ekonomi Bakanlığı: Nihat Zeybekçi

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden Ekonomi Bakanlığı görevine getirildi

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden bu göreve getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yaptığı kabine değişikliğiyle 25 Aralık 2013'te Ekonomi Bakanı olarak görevlendirilen Zeybekci, Geçici Bakanlar Kurulu'nda da görevi değişmeyen bakanlar arasında yerini aldı.
Denizli'de 1961 yılında doğan Zeybekci, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümü'nde yüksek lisans, London Collage'de ekonomi eğitimi alan Zeybekci, İstanbul ve Denizli'de yöneticilik görevlerinde bulundu.

2004-2011 yıllarında AK Parti Denizli Belediye Başkanlığı ile Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığı görevini yürüten Zeybekci, 2005-2011 tarihleri arasında Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği yaptı.

Zeybekci, 2009-2012 arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinde bulundu. 2011 genel seçimlerinde AK Parti Denizli Milletvekili seçilen Zeybekci, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığı görevlerini üstlendi.

İngilizce ve Almanca bilen Zeybekci, evli ve 4 çocuk babası.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Kudbettin Arzu

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Geçici Bakanlar Kurulu'nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevine getirildi

- AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevine getirildi.

Arzu, Nisan 1955'te Diyarbakır Bahteri köyünde doğdu.
Yüksek Mimar olan Arzu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı.

Yapı İşleri 15. Bölge Müdürlüğünde Baş Mimar olarak görev yapan Arzu, mühendislik ve mimarlık firması kurarak serbest iş hayatına geçti.

Arzu, Dicle Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesinde fahri öğretim üyeliği de yaptı.
Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanlığı görevini yürüten Arzu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Arzu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda Bakan Yardımcılığı görevini sürdürüyordu.
Arzu, evli ve 4 çocuk babası.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Feridun Bilgin

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden görev aldı

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Anayasa'nın 114. maddesi gereğince kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden bu göreve getirildi.

Bilgin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürütürken, 7 Mart'ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına atandı.

Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden aynı göreve getirilen Bilgin, Anayasa'nın 114. maddesi gereğince atanarak en uzun süre bu görevi yürüten bakanlar arasında yer aldı.

Bilgin, 1964'te Sivas'ta doğdu. 1985'te İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 1985-1987 yılları arasında Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yaptı.

İş hayatına 1986'da Devlet Planlama Teşkilatı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı olarak başlayan Bilgin, 1991'de Planlama Uzmanı, 1992'de ise aynı yerde Grup Başkanı olmasını takiben aynı sene Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü görevinde bulundu.

Bilgin, 1996-1999 arasında Üsküp Büyükelçiliği'nde Ekonomi Müşaviri görevinde bulundu. 2003'te Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdür Vekili görevine, 2007'de ise aynı göreve asaleten atandı.

2010'da Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili olan Feridun Bilgin, 2014'e kadar Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı görevini yürüttü.

Bilgin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarlığı görevindeki Habib Soluk'un emekli olmasının ardından, 29 Nisan 2014 itibarıyla Müsteşarlığa getirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşen Gürcan

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Gürcan, bakan olduğunu yurt dışında öğrendi.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bakan olduğunu yurt dışında öğrendi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa'nın 114. maddesi çerçevesinde kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nu açıkladı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine getirilen Gürcan, Türkiye'nin ilk başörtülü bakanı oldu.

- Gürcan'ın özgeçmişi

Burdur doğumlu olan Gürcan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Gürcan, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Baş döneminde Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.

Aile ve nüfus politikaları konusunda çeşitli araştırmaları bulunan Gürcan, üç çocuk annesi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı: Akif Çağatay Kılıç

AK Parti Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Geçici Bakanlar Kurulu'nda yeniden Gençlik ve Spor Bakanı oldu

- AK Parti Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Geçici Bakanlar Kurulu'nda da Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini yapacak.

61 ve 62. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri'nde Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini yapan Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Geçici Bakanlar Kurulu'nda da yer aldı.

İlk kez 25 Aralık 2013'te kabineye giren Kılıç, Türkiye'yi seçime götürecek Geçici Bakanlar Kurulu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevine devam edecek.

Kılıç, 15 Haziran 1976'da Almanya Siegen'de doğdu. Herfordshire Üniversitesini bitiren Kılıç, Siyaset Bilimi ve Avrupa Ekonomisi alanında eğitim gördü.

Sabancı Holding Universal Trading Uk Şirketinde satın alma görevlisi olarak çalışan Kılıç, 2003'ten itibaren AK Parti Genel Merkezi'nde danışmanlık, Başbakan müşavirliği ve özel kalem müdür yardımcılığı yaptı.

12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Samsun'dan milletvekili seçilen Kılıç, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu üyesi oldu.

Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce bilen Kılıç, evli ve 2 çocuk babası.

Adalet Bakanı: Kenan İpek

Kenan İpek (d. 5 Ekim 1959, Rize) Türk hakim.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1982 tarihinde mezun oldu. 1983 yılında İstanbul Adli Yargı hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Kenan İpek çeşitli savcılık görevlerinin ardından 12 Kasım 1997 - 6 Ekim 2003 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı, 6 Ekim 2003 - 26 Ağustos 2008 tarihleri arasında Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve 26 Ağustos 2008-31 Aralık 2013 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirlik görevlerini yürüttü. 1Ocak 2014 tarihinde Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı.

Anayasa’nın 114'üncü maddesi gereğince 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri öncesi Bekir Bozdağ'ın yerine Adalet Bakanlığı'na atanmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce

(doğum,11 Şubat 1950, Hasankale Türkiye), Türk siyasetçi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisansını Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nde Yönetim Organizasyon alanında tamamladı. Libya'da mühendis ve yönetici olarak çalıştı. Özel sektörde bir sanayi kuruluşunun hissedarı oldu ve Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Kartal Belediye Meclis Üyeliği, 3 Dönem Tuzla Belediye Başkanlığı, Üsküdar Belediye Meclis Üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekilliği yaptı. Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri adlı bir kitabı yayınlandı. XXIII. ve XXIV. ve XXV. Dönem Ak Parti İstanbul milletvekilidir. Evli ve beş çocuk babasıdır. 2009-2013 yılları arasında Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu başkanı olmuş, 25 Aralık 2013 tarihi itibariyle de Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanmış, 26 Aralık 2013 perşembe günü saat 12:30'da görevi teslim almıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı: Nabi Avcı

Nabi Avcı (d. 8 Ekim 1953, Bilecik), Türk akademisyen, yazar ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. Doktorasını Anadolu Üniversitesinde İletişim Bilimleri alanında yaptı. İletişim profesörüdür. Anadolu Üniversitesi'nde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde iletişim felsefesi ve iletişim sosyolojisi üzerine dersler verdi. 1995 ve 1996 yıllarında Kanal 7 Televizyonunda 360 derece isimli program yaptı. Aynı dönemde Yeni Şafak gazetesinde yazarlık ve yöneticilik yaptı. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığı'nda ve Başbakanlık'ta danışman olarak çalıştı. Başbakanlık Başdanışmanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürütürken 2011 yılında AK Parti' den milletvekili aday adaylığı için bu görevlerinden istifa etti. XXIV.ve XXV. dönem TBMM Eskişehir milletvekilidir. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı, Türkiye-Kanada Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanı, Türkiye-Brezilya Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanvekili ve Türkiye-Almanya Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir. 24 Ocak 2013 tarihinde yapılan kabine değişikliği sonucu Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirildi.

Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül

Mehmet Vecdi Gönül (d. 29 Kasım 1939, Erzincan), 2002-2011 yılları arasında Milli Savunma Bakanı ve 1999-2015 yılları arasında Milletvekili olarak görev yapmış siyasetçi. Siyasi hayatı öncesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile Kocaeli, Ankara ve İzmir valiliği yapmıştır.

29 Kasım 1939'da Erzincan'da doğan Vecdi Gönül, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1960 yılında bitirmiş ve aynı yıl Erzincan ili Maiyet memurluğuna tayin edilmiştir. Gönül, çeşitli ilçelerde Kaymakam Vekilliği ve Kaymakamlık yaptıktan sonra, 1970 yılında İçişleri Bakanlığı Özlük İşleri Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olarak görev yapmıştır. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde mülki idare amirliği konusunda master yapmıştır. 1972 yılında Mülkiye Müfettişliği yapan Gönül, 1975 yılı başında Kocaeli Valiliği'ne tayin edilmiş, 1977 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü, 1978 yılında Merkez Valiliği'nde bulunan M. Vecdi Gönül 1979 yılında da Ankara Valiliği'ne getirilmiştir. 1981 yılında tekrar Merkez Valiliği'ne tayin edilen Gönül, aynı yıl sonunda Yüksek Öğrenim Kurulu kurucu üyeliğine atanmış, 13 Şubat 1984 tarihinde de İzmir Valisi olarak göreve başlamıştır. İzmir'de dört yıla yakın hizmet veren Gönül, 11 Ocak 1988 tarihinde de İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na tayin edilmiştir.

YÖK Kurucu Üyesidir. Sayıştay Başkanlığı, Avrupa Sayıştaylar Birliği Denetmenliği, ECO Ülkeleri Sayıştaylar Birliği Başkanlığı görevlerini yürütmüştür. 21. Dönem'de Kocaeli'den TBMM'ye girmiş, 22. Dönemde de Kocaeli'den tekrar milletvekili seçilmiştir. 23. Dönem'de İzmir'den, 24. Dönemde ise Antalya'dan milletvekili seçilmiştir. 58. ve 59. Hükümette üstlendiği Milli Savunma Bakanlığı görevini 60. Hükümet'te 6 Temmuz 2011'e kadar sürdürmüştür.

Vecdi Gönül, İzmir Valiliği sırasında, eğitime ve köy ulaşımına önem veren valilerden biri olarak akıllarda kalmıştır. Köy yollarının inşası için birkaç konkasör şantiyesi kurmuş, Adnan Menderes Havaalanı'nın inşası için büyük gayret sarf etmiştir. Vali Hüseyin Öğütçen'den devraldığı Balçova Tesisleri'nin tamamlanması için verdiği uğraş da İzmir'deki hizmetleri arasında sayılmaktadır.

3 Temmuz 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'dan sonra boşalan Millî Savunma Bakanlığı koltuğuna getirilmiştir. Gönül, bu görevi daha önce 2003 - 2011 yılları arasında sürdürmüştü.

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. Hollanda Delft'de araştırmalar yaptı. 1984'de doçent, 1991'de profesör oldu. İTÜ İnşaat Fakültesi; Yönetim Kurulu Üyeliği, Çevre Mühendisliği Bölümü[1] Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı yapan Eroğlu ayrıca, İSKİ Genel Müdürlüğü[1], İSTAÇ, Kiptaş, BİMTAŞ, HAMİDİYE ve İSFALT AŞ[1], İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ'de Yönetim Kurulu Başkanlığı, İgdaş'ta[2] Yönetim Kurulu Üyeliği ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı. BEDAŞ, AYEDAŞ, TEMSAN Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunan Eroğlu, Su Vakfı kurucusu ve mütevelli heyet üyesi olup, Dünya Su Konseyi[3] yöneticisidir.

XXIII. ve XXIV. Dönemlerde Afyonkarahisar'dan, XXV. Dönem İzmir'den milletvekili seçilen Eroğlu, 28 Ağustos 2007 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı görevine getirildi[4].

İyi düzeyde İngilizce bilen Eroğlu, evli ve 4 çocuk babasıdı.

Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu

1955 yılında Gümülcine'nin Kozlukebir Köyü'nde dünyaya geldi. 1970 yılında öğrenim için İstanbul'a geldi. Yabancı uyruklu bir öğrenci olarak "Mehmet Alioğlu" adıyla  bir süre İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gördü. Bu okulda Recep Tayyip Erdoğan ile sınıf arkadaşı oldu.  Lise öğrenimini Afyon'da tamamladı. 1982'de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Yunanistan'da hekimlik yapma imkanı olmadığı için[2] 1983 yılında Meriç Nehri'ni kaçak olarak geçip[1] Türkiye'ye iltica etti. Yunanistan vatandaşlığından çıkarıldığı için 1983-1986 yılları arasında Türkiye'de haymatlos (vatansız) olarak ikâmet etti. 1986'da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Vatandaşlığa müracatı sırasında talep ettiği "Müezzinoğlu" soyadını aldı.[

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iç hastalıkları alanında ihtisas yaptı.

İstanbul, Avcılar'da üç özel hastanenin sahibi olan[4] Müezzinoğlu, Avcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Batı Trakya Eğitim Kültür Vakfı ve Balkan Medeniyeti Derneğinin Kurucu Üyesi, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin üyesidir.

Orta düzeyde Yunanca, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Evlidir ve 2 çocuk sahibidir.

Siyasi yaşamı
Müezzinoğlu 1992 yılında Refah Partisi'nde siyaset yapmaya başladı. 2002-2007 yılları arasında Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı yaptı.

Milletvekilliği

2007 seçimlerinde 23. dönem İstanbul milletvekili, 2011 seçimlerinde 24. dönem Edirne, 2015 seçimlerinde 25. dönem Bursa milletvekili seçildi.

Sağlık Bakanlığı

24 Ocak 2013 günü yapılan kabine değişikliği ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 57. Sağlık Bakanı oldu.[5] 2014 yılında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tekrar Sağlık Bakanlığı görevine atanmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Yalçın Topçu

Yalçın Topçu (d. 1957, Ardahan), Büyük Birlik Partisi eski genel başkanı olan Türk siyasetçi ve bürokrat.

Yalçın Topçu, 7 Temmuz 1992 Pazar günü saat 14.00'de Ankara'da Maltepe Düğün Salonu'nda; Muhsin Yazıcıoğlu, Ökkeş Şendiller, İsmet Gür, Saffet Topaktas, Ahmet Özdemir, ve Esat Bütün'ün içinde yer aldığı altı MÇP'li milletvekili ile beraber MÇP Ankara, Mamak ilçe ikinci başkanlığından istifa ederek Büyük Birlik Partisi kurucuları arasında yer aldı ve Ankara kurucu il başkanlığı görevini 1995 yılına kadar üstlendi. 1996 yılında memuriyet hayatına dönen Topçu 11 yıl Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinde çalışarak, 2007 yılında işletme müdür yardımcısı olarak memuriyet hayatından emekliye ayrıldı.

On bir yıllık memuriyet hayatının ardından, 19 Ağustos 2007 tarihinde gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Kongrede Muhsin Yazıcıoğlu'nun daveti üzerine Büyük Birlik Partisi genel sekreteri seçildi. 25 Mart 2009 günü genel başkan Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybetmesi üzerine gerçekleştirilen 24 Mayıs 2009 tarihindeki 4. Olağanüstü Kongrede 507 oy alarak partinin yeni genel başkanı oldu.

İki yıl kadar sürdürdüğü genel başkanlık görevini 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimlerinde alınan sonuç üzerine yaptığı yazılı açıklama ile bıraktı. 3 Şubat 2014 tarihinde, bir dönem genel başkanlık yaptığı Büyük Birlik Partisi'nden istifa etti.Kasım 2015 seçimleri öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 28 Ağustos 2015 tarihinde geçici olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı na getirildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin