Erdoğan Japon gazetesine makale yazdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Japon gazetesi Mainichi Shimbun'ya makale yazdı.

Erdoğan Japon gazetesine makale yazdı
Erdoğan Japon gazetesine makale yazdı
GİRİŞ 08.10.2015 16:54 GÜNCELLEME 08.10.2015 16:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel ekonomik görünümün aşağı yönlü revize edildiği, gelişmekte olan ekonomilerin yavaşladığı, gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın zayıf olduğu bir ortamda, yetersiz sermaye akımları ve mali piyasalarda artan dalgalanmalara rağmen, yılın ilk yarısında ekonomimiz yüzde 3,2 büyümüştür. 1 Kasım seçimleri sonrasındaki dönemde büyümeye yönelik yapısal reformların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İKİ BÜYÜK MİLLET

Erdoğan, Japon gazetesi Mainichi Shimbun'da yayımlanan makalesinde, Türkler ve Japonlar'ın, Asya'nın doğu ve batı uçlarında yer alan, uzun tarihi geçmişe sahip, özgün kültürel miraslarını günümüze kadar koruma başarısı göstermiş iki büyük millet olduğunu belirtti.

HER TÜRK'ÜN GÖZÜNDE JAPONYA'NIN ÖZEL BİR YERİ VARDIR

Her iki milletin de küresel düzeyde önemli roller oynadığını ve dünya medeniyetlerine katkıda bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Her Türk'ün gözünde ve gönlünde Japonya'nın özel bir yeri vardır" ifadesini kullandı.

Erdoğan, 19. yüzyıl ortalarının, batı dışı toplumların, geleneksel devlet yapılanmalarında reform yapmak suretiyle karşı karşıya kaldığı batı baskısına direnmek için çabalarını yoğunlaştırdıkları bir dönem olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

BÜYÜK NİŞANA KARŞI ASKERİ GEMİ

"Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Tanzimat ve Islahat benzeri reform hareketleri diğer belli başlı batı dışı toplumlarda da yaşanmıştır. Bu dönemde, batı ülkelerinde temaslarda bulunan bir Japon heyeti 1871 yılında İstanbul'a gelmiş, ülke ve toplum hakkında incelemeler yaparak Osmanlı Sarayı ve askeri erkan ile istişarelerde bulunmuştur. 1887 yılında, İmparatorluk ailesinden Prens Komatsu, beraberinde bir heyetle İstanbul'a gelmiş ve Sultan 2. Abdülhamid'e Japonya İmparatorundan, ülkenin en yüksek nişanı olan Büyük Krizantem Nişanı'nı getirmiştir. Sultan Abdülhamid de hem bu ziyareti karşılıksız bırakmayarak, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın desteklendiğinin ifadesi olarak, Japonya İmparatoruna bir askeri gemi ile resmi bir heyet gönderilmesine karar vermiştir."

Japonya İmparatoruna gönderilen resmi heyet için seçilen Ertuğrul Fırkateyni'nin, 650 mürettebatıyla, 11 ayı bulan zorlu bir yolculuk sonunda, 7 Haziran 1890 tarihinde Yokohama Limanı'na ulaştığını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

ERTUĞRUL FACİASI

"Sultan Abdülhamid'in Japon İmparatoru Meici'ye gönderdiği dostluk mesajı ve hediyelerle birlikte Ali İmtiyaz Nişanını getiren Osman Paşa, 13 Haziran'da İmparatorun huzuruna kabul edilmiştir. Osman Paşa ve beraberindekiler, Japonya başkentinde fevkalade sıcak bir ilgi ile ağırlanmıştır. Ertuğrul, resmi görevini başarıyla tamamlayarak 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı'ndan ayrılmıştır. Ancak dönüş yolculuğunun daha henüz başındayken tayfuna yakalanan Ertuğrul, 16 Eylül 1890 tarihinde Pasifik kıyısında Kii yarımadasının en güney ucu olan Kaşino Burnu önlerinde batmıştır. Bu kazadan 69 denizci yaralı olarak kurtulmuş, Osman Paşa da dahil olmak üzere tüm diğer denizcilerimiz şehit düşmüştür."

Erdoğan, söz konusu kazanın, yaklaşık 600 denizcinin hayatını kaybettiği bir trajedi olarak tarihte yerini aldığını belirterek, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

KAZANIN ARDINDAN JAPONYA AYAĞA KALKTI

"125 yıl önce yaşanan bu kazada hayatlarını yitiren yüzlerce denizcimiz ve kazazedeleri kurtarmak, yaralarını sarmak için cansiparane gayret gösteren Oşima (Kuşimoto Belediyesine bağlı nahiye) halkı, ülkelerimiz arasındaki dostluğun sarsılmaz temellerini atmışlardır. Kaza haberi duyulur duyulmaz, Japon devleti ve tüm Japon halkı yaralı denizcilerimizin tedavileri ve memleketlerine dönmeleri için seferber olmuştur. İmparator Meici, tedavi altına alınan yaralıların tedavilerine bizzat ilgi göstermiş, Japon gazeteleri yaralılar ve şehitlerin aileleri için yardım kampanyaları düzenlemişlerdir."

- "İki ülkenin birbirine daha da yakınlaştığı bir dönem"

Cumhuriyet dönemi Türkiye ve Japonya ilişkilerine de değinen Erdoğan, iki ülke arasında 1. Dünya Savaşı sonrasında, Lozan Antlaşmasının ardından, 24 Temmuz 1924'te, diplomatik ilişkiler kurulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Japonya'nın Boğazlar Komisyonu'ndaki temsilcisi Uçida, ülkemizdeki ilk Japonya Büyükelçisi olarak atanmıştır. 7 Temmuz 1925'te de Fuad Hulusi Togay, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk temsilcisi olarak Maslahatgüzar unvanıyla Tokyo'ya gelmiştir. Türkiye'nin Japonya'daki ilk Büyükelçisi ise 7 Nisan 1929'da Tokyo'da göreve başlayan Cevad Ezine olmuştur. Bu dönemde, Japonya'nın Türkiye ile dostluğa atfettiği önemin pek çok işareti vardır. Bizzat İmparatorun 3 Haziran 1929'da Ertuğrul Şehitliğini ziyaret ederek, şehitlerin manevi huzurunda eğildiğini, 13 Ocak 1931'de de Prens Takamatsu'nun Ankara'yı ziyaretini görüyoruz. Bu, bir yandan Ertuğrul Şehitlerine yoğun bir ilgi ve saygının uyandığı, aynı zamanda iki ülkenin birbirine daha da yakınlaştığı bir dönem olmuştur."

ERTUĞRUL 5 ARALIK'TA YAYINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılının, iki ülke arasındaki ilişkilerin başlangıcı olan Ertuğrul kazasının 125. diplomatik ilişkilerin tesisinin ise 91. yılı olduğunu anımsatarak, makalede şu ifadelere yer verdi:

"Bu yıl vesilesiyle düzenlenen kapsamlı anma törenleri vesilesiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızdan Gediz Fırkateyni Haziran ayında Japonya'yı ziyaret ederek, 3 ayrı limanda toplam 10 gün boyunca Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin misafiri olmuştur. Ertuğrul kazasını anlatan ve iki ülke ortak yapımı olarak çekilen 'Ertuğrul 1890' filmi de, 5 Aralık 2015 tarihinden itibaren Japonya'da gösterime girecektir." dedi.

 

YORUMLAR 1
  • Bir Japon ile 2 ay 8 yıl önce Şikayet Et
    Aynı ortamda bir Japon ile 2 ay geçirdim. Öylesine saygın öylesine sevecen öyle hoş nasıl anlatsam bilemiyorum. Çok düzenli disiplinli, gece gündüz demeden kitap okuyan, yüksek şahsiyetli biriydi. Eminim ki diğer japonlarda aynı öyle.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar