Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan uçak açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşürülen Rus uçağı ve Rusya'nın ileri sürdüğü iddialar hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan uçak açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan uçak açıklaması
GİRİŞ 30.11.2015 21:02 GÜNCELLEME 30.11.2015 22:47
Bu Habere 97 Yorum Yapılmış

Türkiye-Rusya arasındaki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan "Biz iyi niyetimizi ortaya koyduk. Daha ilk günden Sayın Putin ile görüşme isteğimizi ifade ettik. Ondan sonraki gelişmeler noktasında da biz sadece süreci takip ediyoruz. Rusya tarafından birçok açıklamalar yapılıyor. Onları da şu anda izliyoruz. Fakat şu konuyu, tüm radar tespitleriyle de kendi önlerine koyduk. Özellikle Suriye tarafından milliyeti bilinmeyen iki uçağın hava sahamıza doğru gelmesi olayını kendilerine belgelerle anlattık ve onların da bunu bildiklerini görmek beni ayrıca mutlu etti. Çünkü değişik kanallardan zaten onların eline de bu bilgiler ulaşmış vaziyette. Şu tabii işin çok daha anlamlı bir yanı, bu hava sahamızda 5 dakika içinde 10 kez, Suriye topraklarındayken, Suriye Hava Sahası'ndayken uyarılan milliyeti bilinemeyen bu iki uçak, bizim hava sahamıza girdikten sonra bunlardan bir tanesi 17 saniye içerisinde tekrar Suriye tarafına geçiyor. Ama ikinci uçak bizim F-16'larımız tarafından vuruluyor. Vurulduktan sonra Suriye topraklarına düşüyor."

PİLOTLAR HAKKINDA AÇIKLAMA

Erdoğan, "Bu uçağın içindeki iki pilottan biri Suriyelilerin eline geçiyor, diğeri ise oradaki Türkmenlerin eline geçiyor ve tabii ölü olarak. Daha sonra da bunu biz, orada birçok örgüt, aşiret vesaire, bunlar var, onlardan Hatay Valiliğimizin girişimleriyle vesaire alıyoruz. Aldıktan sonra da Ankara'ya getirmek suretiyle GATA'da gerekli bütün işlemler yapılıyor. Bu sabah da 10.30 gibi Rusya tarafına bu pilot da verilmiş oluyor. Yani dini şeyleri de Ortodoks rahip tarafından yapılıyor. Yapıldıktan sonra da Ruslara teslim ediliyor ve böylece bu konuyla ilgili işlemi tamamlamış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"İFTİRALARLA BU İŞ YÜRÜMEZ"

Bu süreç içinde birçok şeylerin konuşulduğunu ama kendilerinin sabır ve teenniyle bu süreci devam ettirmenin gayretinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Stratejik ortaklık konumuna gelmiş iki ülkenin böyle duygusallıkla dolu açıklamalar içerisinde bulunmasını doğru bulmadığımızı defaatle ifade ettik" dedi.

"PUTİN'E SORUYORUM..."
"Hele hele 'Türkiye'nin DAEŞ'ten petrol alıyormuş' gibi yakıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil ve bunu da ahlaki bulmadığımızı ifade ettim" diye konuşan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada çok açık net bir şey söylüyorum. Böyle bir konuyu konuşmak, sadece laf ola beri gele olmaz. İddia belgeyle ortaya sürülür. Eğer böyle bir belge varsa ortaya koysunlar, bu belgeleri görelim. Bizim petrol kaynağımız, petrol aldığımız ülke bellidir. Biz Rusya'dan petrol ve doğal gaz alıyoruz, biz İran'dan, Azerbaycan'dan, Irak'tan, Cezayir'den, Katar'dan, Nijerya'dan, buralardan petrol ve doğal gaz alıyoruz. Şu anda DAİŞ terör örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesi mesela Rus ve Suriye vatandaşı olduğu Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenmiş olan bir George Haswani'dir ve bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Bu belli. Bunu Amerikan Hazine Bakanlığı da açıkladı. Bu ortada. Önce bunun hesabını versinler ve bunu kalkıp da yani kendilerine göre 'İftira at, tutmazsa iz bırakır', bu onların zaten geleneğinde var. İftiralarla böyle şeyler yürümez ve burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam ama Sayın Putin'e diyorum, 'Sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım."

"HAYSİYETSİZ DEĞİLİZ"

Bilgisi dahilinde bugüne kadar asla böyle bir şey olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Biz petrol kaçakçılığı yapanları da enseleriz ve gereğini de bugüne kadar hep yapmışızdır, yapmaya da devam ederiz. Ama bizim bütün yasal yollarla bugüne kadar çalıştık. Yasal yollarla nereden petrol alıyoruz, nereden doğal gaz alıyoruz bunların hepsi bellidir. Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunu da herkesin bilmesi lazım" dedi.

Rusya ile 25 Aralık'ta yapılması planlanan üst düzey iş birliği konsey toplantısı olduğu hatırlatılarak, "Herhangi bir iptal söz konusu mu yoksa o davet hala geçerli mi?" diye sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Davet üzerine olan bir şey değil, o bizim mutadımızdır. Ama şu anda taraflardan herhangi bir açıklama gelmediği için öyle veya böyle bir açıklama yapmak, o da doğru olmaz. Göreceğiz gelişmeleri, ona göre gerekli açıklamalar yapılır" diye konuştu.

"BİZ DUYGUSAL DAVRANMAYALIM"

Sınır ihlali yapan savaş uçağına angajman kuralları gereği yapılan müdahalenin ardından Rusya'dan çeşitli yaptırımlara yönelik açıklamaların geldiği belirtilerek, "Türkiye'nin karşı bir adımının olup olmayacağı" sorulan Erdoğan, "Biraz sabırlı olalım. Biz duygusal davranmayalım. Bütün bunların hepsini görelim. Eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün, ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız" yanıtını verdi.

Başka bir gazetecinin "Uçak hadisesinin yaşandığı gün bir görüşme talebiniz olduğunu biliyoruz Sayın Putin ile. Bundan sonraki süreçte tekrar bir talep ya da farklı kanallardan bir girişim Türkiye tarafından olur mu?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Devletler, milletler arasında böyle uzun uzadıya iplerin koparıldığı şeyler olmaz. Mümkün olan, yani bir iplik bile olsa o bağı tutmaktır, korumaktır. Biz bunu korumaya şu anda gayret ediyoruz. Kopmasını istemiyoruz. Çünkü bizim farklı bağlarımız var. Rusya tabii bunu nasıl sürdürecek, onu bilemem. Biz de tabii gelişmelere göre nihai bir karar da vereceğiz. Türkiye bir kabile devleti değildir. Şu anda 80 milyon nüfusu olan G20'nin üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülke bize karşı bu tür bir şeyi yapması hazmedilir bir şey de değildir. Bunların değerlendirmelerini yapıp biz de ondan sonra bu konuyla ilgili kararımızı veririz."

 

YORUMLAR 97
  • Said Nursi 8 yıl önce Şikayet Et
    "Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam.."
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    boğazlar'daki geçişleri zorlaştırıp bayırbucak'a açıktan silah ve hava savunma desteği verilmeli..
    Cevapla
  • bozkurt 8 yıl önce Şikayet Et
    Reis ruslar panikte, attılar kuyuya bir taş çıkartacak adam arıyorlar,Sanki kabinesinde o otaşı çıkartacak adam yok gibi, ama rus halkı bir gün çıkartır..
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Doğalgaz kesilince mezara gidecekler sıraya girsin
    Cevapla
  • ertugrul 8 yıl önce Şikayet Et
    Reis memleketteki ne kadar hain varsa (ergenekon , paralel) defterini dürdü. şimdi dünyaya açılma vakti. elbet putine de gerekn cevabı verir Allahın izniyle bundan hiç bir şüphem yok. putinde biraz akıl varsa Reis le ugraşmaz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...