Beyaz Türklerin HDP pişmanlığı: İşte o anket!

ORC Araştırma Şirketi’nin özel araştırmada, HDP’nin Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldığı ilçelerde nasıl eridiğini ortaya koydu.

Beyaz Türklerin HDP pişmanlığı: İşte o anket!
Beyaz Türklerin HDP pişmanlığı: İşte o anket!
GİRİŞ 03.01.2016 07:41 GÜNCELLEME 03.01.2016 09:14
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesini engellemek için 7 Haziran ve 1 Kasım’da HDP’ye oy veren Beyaz Türkler, bin pişman. Bölgede yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine, yüz binlercesinin evlerini terk etmesine neden olan hendekleri savunan ve özerklik çağrısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisine oy veren Beyaz Türkler de şok etkisi yarattı. Seçimden önce Demirtaş’ı programına çıkartıp türkü söylettiren Ahmet Hakan Coşkun, köşesinde sürekli övgüler yağdıran Ertuğrul Özkök, Demirtaş’ın son çağrısının ardından ‘ihanete uğradıklarını’ açıkladı.

Verdikleri oylarla HDP’nin Etiler, Bebek, Nişantaşı ve Cihangir’de Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı oy almasını sağlayan İstanbul’un elitleri ise, HDP’den desteklerini geri çekti. 

Çarpıcı sonuçlar çıktı

Son yaşananların ardından HDP’ye verdikleri yüksek oyla Türkiye’yi şaşkına çeviren Etiler, Bebek, Nişantaşı ve Cihangir’de araştırma yapan ORC Araştırma Şirketi çarpıcı sonuçlar elde etti. 29-30 Aralık tarihleri arasında çoğunluğu üst gelir grubundan oluşan Etiler, Bebek, Nişantaşı ve Cihangir semtlerinde 920 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket, HDP’deki erimeyi gözler önüne serdi. 

 AK PARTİ VE CHP ARTARKEN HDP VE MHP ERİDİ

7 Haziran seçimlerinde CHP’ye oy verenler yüzde 58, HDP’ye oy verenler yüzde 18.1, AK Parti yüzde 12.5, MHP ise yüzde 7.6 çıktı. 1 Kasım seçimlerinde ise HDP ve MHP’de azalma buna karşın CHP ve AK Parti’de de artış görüldü. ‘1 Kasım’da kime oy verdiniz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 66.1’i CHP, yüzde 16.5’i AK Parti, yüzde 12’si HDP, yüzde 4.6’sı da MHP yanıtını verdi. 
‘Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna da deneklerin yüzde 63.5’i CHP, yüzde 20.7’si AK Parti, yüzde 6.5 HDP, yüzde 4 MHP, yüzde 0.7 diğer, yüzde 4.6’sı da hiçbiri cevabını verdi. 

DESTEKLER ÇEKİLDİ 18’DEN 6’YA GERİLEDİ 

Araştırma söz konusu semtlerde 7 Haziran’da HDP’ye oy verenlerin oranı yüzde 18.1 iken, bu oranın 1 Kasım seçimlerinde 12’ye, hendek ve özerklik açıklamalarının ardından yarı yarıya düşerek yüzde 6.5’e kadar gerilediğini ortaya koydu. Katılımcılar desteklerini çekmelerinin nedeni olarak ise, HDP’nin terör örgütüne verdiği destek ve Selahattin Demirtaş’ın samimiyetsizliğini gerekçe gösterdiler. 

PKK DESTEĞİ BİTİRDİ!

Araştırmada katılımcılara HDP’den neden desteklerini çektikleri de soruldu. 7 Haziran’dan 1 Kasım’a, 1 Kasım’dan bugüne HDP’ye oy verenlerin, oy vermekten vazgeçme nedenleri ise şöyle sıralandı; Deneklerin yüzde 62’si ‘PKK’ya destek verdikleri için’, yüzde 17.4’ü ‘Selahattin Demirtaş’ı samimi bulmadığım için’, yüzde 10.5’i ‘HDP’nin PKK üzerinde yaptırım gücü olmadığını gördüğüm için’, yüzde 7’si ‘Çözüm ve istikrar için HDP’nin baraj geçmemesini istediğim için’, yüzde 3.1’i ise ‘Diğer’ yanıtını verdi. 

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 32
  • ararat 8 yıl önce Şikayet Et
    hiç bir türk HDP ye oy vermedi 10.7 sade KÜRT oyudur. yok beyaz yok siyah türk...
    Cevapla
  • birisi 8 yıl önce Şikayet Et
    türkler vermedi arkadaşlar soyu bozuklar verdi..türkler hdp ye vermez en kötüsü chp..3 ocak saat 21:31 sedata katılıyorum
    Cevapla
  • m numan 8 yıl önce Şikayet Et
    bizler hdp nin kuyruğuna takılmayın diye boşuna mı diyoruz. vicdanları varsa verdikleri hdp oyu vicdanlarını yakr.
    Cevapla
  • Erhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu beyaz Türklerin demek'ki hiçmi hiç kafası çalışmıyormuş. Niye mi? zaten hdp ve demirtaş hiçbir zaman pkk'dan desteklerini çekmediler ki yeni süreçte desteklemeye başlasınlar, bunlar çözüm sürecinde bile pkk'nın yaptığı provokatif eylemleri dahi kınamayarak çok büyük destekler sağlıyorlardı. Yani illaki hdp ve demirtaşın biz pkk'lıyız demeleri mi bekleniyordu ki? Ahmet Hakan ve diğerleri ihanete...
    Cevapla
  • Zafer 8 yıl önce Şikayet Et
    insanlari ayirip, nifak toh7mlari dokmeyin! TURK, TURK tur., Kurt Kurttur. siyahi beyazi olmaz ! Siz ne renksiniz? Aynaya bir bakin !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance