Bülent Turan'dan anayasa açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yeni anayasa yapımı konusunda kaybedilecek zaman olmadığını belirtti.

Bülent Turan'dan anayasa açıklaması
Bülent Turan'dan anayasa açıklaması
GİRİŞ 11.02.2016 15:26 GÜNCELLEME 11.02.2016 15:26

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yeni anayasa yapımı konusunda kaybedilecek zaman olmadığını belirterek, "Krizler, hükümet problemleri, ekonomik sıkıntılar üreten bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin değişmesi gerekir diyoruz. Bu sistem değişikliği talebimiz rejim değişikliği değil, bir yönetim tarzıdır" dedi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni Anayasa konusunun en kısa sürede çözüme kavuşturularak millete hediye edilmesi gerektiğini söyledi.

ANAYASAYI AK PARTİ İÇİN İSTEMİYORUZ

Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin, milletin geleceği adına vazgeçilemez olduğunu vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

"Türkiye'de son seçimlerde sadece AK Parti değil, tüm partiler yeni anayasa vaadinde bulundu. Yeni anayasayı, yeni sistem tartışmasını AK Parti için istemiyoruz. Bizim sorunumuz yok. Cumhurbaşkanımız, kurucu genel başkanımız. Başbakanımız, bizim partimizin mensubu. Hükumet, partimizin hükumeti. Meclisteki çoğunluk bizde. Milletin geleceği adına endişelerimiz var. Krizler, hükumet problemleri, ekonomik sıkıntılar üreten bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin değişmesi gerekir diyoruz. Bu sistem değişikliği talebimiz rejim değişikliği değil, bir yönetim tarzıdır. Bu yönetim tarzını da eski yıllarda yani AK Partili yıllardan önceki yıllarda hep kriz ürettiğini, vesayet odaklarına kapı açtığını, darbeler ürettiğini, 27 Nisan, 28 Şubat, 80 darbesi, 71 muhtırası, 60 darbesi gibi etkenlerle hep kesintilere uğradık. Yani bu sistem, sorun üreten bir sistem. Zamanın cumhurbaşkanı, başbakanına bir anayasa fırlattı, ne kadar ekonomik, siyasi bedeller ödedik."

Turan, AK Parti iktidarı döneminde cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumundan dolayı milletin sıkıntılar çekmediğini, bu nedenle de önceki senelerde olduğu gibi bedeller ödenmediğini bildirdi.

Gelecekte ne olacağının bilinemediğine işaret eden Turan, "Yeni anayasa da başkan sistemi de vazgeçilmez iddiamız. Kim, hangi parti bu iddiamıza engel olursa, hangi parti anayasa vaadini yerine getirmezse mutlaka siyasi bedel öder, bunun altında kalır. Yeni anayasa, her partinin ortak yaklaşımı olması lazım. Kırmızı çizgi, pembe çizgi demeksizin masaya oturup konuşmak, bu milletin geleceği adına olumlu adımlar atmak, yeni bir anayasa vizyonu ortaya koymak hepimizin görevi" ifadesini kullandı.

 "6 aylık süre kesin olsun"

Bülent Turan, TBMM'de daha önce 4 partinin, milletvekili sayılarına bakılmaksızın bir araya gelip eşit sayıda üyelerle bir komisyon kurulduğunu hatırlattı.

Süresi bittiğinde komisyon için partilerin ek süre talep ettiğini belirten Turan, şöyle dedi:

"Geçtiğimiz 4 yılı komisyon çalışmalarının patinaj yapmasıyla kaybettik. Şimdi yeni dönemde ümit ediyorum, AK Parti'nin kanaati odur, mutlaka 6 aylık süre kesin süre olsun ve artık patinaj yapmayalım. Yeni anayasa konusunda patinaj yapacak zamanımız kalmadı. Süreyi uzatmayalım çünkü akademik görüşler, siyasi partilerin görüşleri alındı, binlerce sayfalık arşiv doküman toparlandı, uluslararası örnekler incelendi. Artık anayasa yapım süreciyle ilgili kavga edecek, zaman kaybedecek lüksümüz yok. 6 ay çalışma süreci, çalıştık çalıştık, yaptık yaptık, yapamadık, bence AK Parti'nin kendi önerisini Meclise indirmesi lazım. İnsaf ehli sağduyulu bazı vekiller buna destek olur da referanduma götürebilirsek ne ala. Götüremezsek, millete şunu diyeceğiz; 'Biz istedik ama imkanlarımız olmadı' O yüzden her partinin taşın altına elini koyması lazım. Bazen şu da vardır; 4 parti uzlaşamazsınız, 2 parti 3 parti uzlaşabilirsiniz. Uzlaşılan neyse biz yapmak istiyoruz."

Turan, ülkenin gelecek yıllarında tekrar anayasa kavgaları, komisyonlar olmasını istemediğini söyledi. Turan, bir an önce komisyon çalışmalarının sonuçlanmasını ve hep beraber yeni anayasanın millete hediye edilmesi arzusunda olduklarını kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!