Cumhurbaşkanı kaç yaşında olmalı

Seçilme yaşı 25’e inerken DYP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim Bilgiç, 40 olan cumhurbaşkanı seçilme yaşının da 35’e düşürülmesini tartışmaya açtı.

Cumhurbaşkanı kaç yaşında olmalı
Cumhurbaşkanı kaç yaşında olmalı
GİRİŞ 19.10.2006 08:46 GÜNCELLEME 19.10.2006 08:46

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim Bilgiç, cumhurbaşkanı seçilme yaşının 35’e düşürülmesini önerdi.


Bilgiç, yaptığı açıklamada milletvekili seçilme yaşını 25’e indiren Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiğini anımsatarak, gençlere çağrıda bulundu. Bilgiç, şöyle dedi:
“Düzenleme gençlerimiz için hayırlı olsun. Ancak, gençlere de önemli bir görev düşmektedir. 2002 seçimlerinde 10 milyona yakın seçmenin sandık başına gitmediği dikkate alınırsa onları önemli bir görev beklemektedir. Sandığa giderek kendilerine tanınan bu hakkı kullanmalı ve yönetime katılmalıdırlar.”


Bilgiç, gerek meclis gerekse meclis dışı muhalefetin AKP’nin AB’yi bahane ederek “oy kaygısıyla” hayata geçirdiği düzenlemeye desteğini esirgemediğine dikkat çekti.


Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için bin bir türlü hesabın yapıldığı AKP’yi siyasetin gençleştirilmesi için konusunda bir görevin daha beklediğini savunan Bilgiç, siyaseti demokratikleştirecek tercih sistemi, Türkiye milletvekilliği, önseçim düzenlemesi, harcamaların şeffaflığı gibi adımları atmayan AKP’nin bir anayasa değişikliği daha yapması gerektiğini söyledi.


Bilgiç, şöyle konuştu:
“Milletvekili seçilme yaşında gerçekleştirilen indirime paralel olarak cumhurbaşkanı seçilme yaşı da düşürülmelidir. Gerek geçmişte, gerekse günümüzde yaşı 40’ı bulmamış birçok isim devletlere ve tarihin akışına yön vermişlerdir.


Yürütmenin yükünün iktidarda olduğu, cumhurbaşkanlığının sembolik bir makam olduğu da düşünülürse milletvekili seçilme yaşının 25’e indirilmesine paralel olarak 40 olan cumhurbaşkanı olma yaşı da 35’e düşürülmelidir. AKP buna ilişkin anayasa değişikliğini de hayata geçirmelidir.”


(ANKA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti
TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında