AK Parti'de kimler gidiyor kimler kalıyor?

AK Parti’nin 22 Mayıs’taki olağanüstü kongresi için start verildi. Ak Parti’nin 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongresinde partinin yetkili yönetim organları da yenilenecek. Yeni genel başkan adayının ismi ise 18 Mayıs'tan sonra açıklanacak. İşte AK Parti olağanüstü kongresiyle ilgili detaylar..

AK Parti'de kimler gidiyor kimler kalıyor?
AK Parti'de kimler gidiyor kimler kalıyor?
GİRİŞ 13.05.2016 16:03 GÜNCELLEME 13.05.2016 16:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

AK Parti'nin 22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 2. olağanüstü kongre için start verildi. Ak Parti’nin 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongresinde partinin yetkili yönetim organları da yenilenecek. Yeni genel başkan adayının ismi ise 18 Mayıs'tan sonra açıklanacak. İşte AK Parti olağanüstü kongresiyle ilgili detaylar.. 

Ak Parti'nin ilk kez bir olağanüstü kongresinde, genel başkanın yanı sıra Merkez Karar ve Yönetim Kurulu seçimi de yapılacak. Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra listede yer almayabilecek bazı isimler de, parti yönetiminden ayrılacak. Ak Parti’nin yeni genel başkanı ile birlikte partinin yönetiminin de kongrede belirli ölçüde yenilenmesi bekleniyor. 

AK Parti’nin 22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek 2. Olağanüstü Kongresi’nde genel başkanlığa aday gösterilecek isim için delege mutabakatı aranacak.

İSMİN AÇIKLANACAĞI TARİH

Aday gösterilecek ismin, üzerinde spekülasyon yapılmaması ve yıpratılmaması için kongreye kısa bir süre kala (son 3-4 gün) açıklanacağı belirtiliyor.

Partinin Kurucu Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, halkın oyuyla Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında ilk olağanüstü kongrede Ahmet Davutoğlu, 1380 delegenin oyuyla aday gösterilmiş ve kongreye Davutoğlu, “tek aday” olarak gitmişti.

Star'da yer alan habere göre, 2. Olağanüstü Kongrede de yine aynı yöntem izlenecek.  Davutoğlu’ndan sonraki genel başkan adayının da delegelerin mutabakatıyla aday gösterileceği belirtildi.

AK PARTİ TEMAYÜL YOKLAMASI GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

Bir önceki kongrede Recep Tayyip Erdoğan, aday gösterilecek isme karar vermeden önce milletvekillerinin temayüllerini almış ve herkese, “Başbakan ve genel başkan olarak kimi görmek istersiniz” sorusunu yöneltmişti.

Bu sefer temayül yerine, parti kurmaylarının, milletvekilleriyle yaşanan gelişmelerin ve bundan sonrasının nasıl olacağına ilişkin sürecin konuşulacağı “bilgilendirme” yolunu sık bir şekilde kullanacakları ifade ediliyordu. Bu  kongrede milletvekilleri arasında böylesi bir temayül yoklamasının yapılması bekleniyordu ancak son bilgilere göre, AK Parti Grubu 17 Mayıs salı günü saat 13:00'te Genel Başkan için temayül yoklaması gündemiyle toplanacak.

AK Parti'de bir ilk: Sadece Davutoğlu bırakmıyor!

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, 22 Mayıs’ta ikinci olağanüstü büyük kongresini yapacak olan AK Parti’de kongreyle birlikte 3 koldan yenilenme süreci başlayacak. Önce Genel Başkanlık ve parti yönetiminde bayrak değişimi yapılacak, ardından bu değişim Başbakan ve kabineyle devam edecek. Süreç Meclis grubundaki revizyonla tamamlanacak. Sürecin hızla tamamlanması ve 5 Haziran’da başlayacak Ramazan ayı öncesi bayrak değişiminin büyük ölçüde yapılması hedefleniyor.

Genel Başkan seçimiyle birlikte 4 kurulda da değişiklik olacak. Bu kurullar şunlar:

- Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) 50 asıl ve 25 yedek üyesi seçilecek. MKYK’ya girecek isimlerin son yaşanan süreçteki tavırları, çalışmaları ve Külliye ile olan ilişikleri göz önüne alınacak. MKYK’ya daha önce ‘Erdoğan-Davutoğlu dengesi’ gözetilerek giren isimlerin de aralarında bulunduğu en fazla 10 ismin değişmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre MKYK’da değişiklik talimatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan’ın “Madem kongre toplanıyor, tüm kurullar değişsin” dediği belirtildi. MKYK’nın yeniden şekillendirilmesi sürecinde üyelerin son yaşanan süreçteki tavırları, çalışmaları ve Külliye ile olan ilişiklerinin de göz önünde bulundurulacağı iddia ediliyor.

Ayrıca, kabine ve parti yönetimindeki değişikliğin daha büyük olacağı ve son yaşanan sürecin dikkate alınacağına dikkat çekiliyor. Nihat Zeybekçi, Nurettin Canikli, Mustafa Şentop, Abdulhamit Gül ve Mehmet Muş gibi isimlerin öncelikli olarak değerlendireceği belirtiliyor. Bu isimler son süreçte de Külliye ile yakından çalışan isimler.
 
-Merkez Disiplin Kurulu’nun (MDK) 11 asıl ve 5 yedek üyesinin seçimi yapılacak.

-Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulunun (GMPDH) 3 asıl 2 yedek üyeliği için seçim olacak.
 
- Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’nun 5 asıl ve 2 yedek üyesi de belirlenecek. 

AK PARTİ'DE OLAĞANÜSTÜ KONGREYLE İLGİLİ DETAYLAR 

AK Parti Tüzüğü'ne göre, şartların oluşması halinde, MKYK'nın, Olağanüstü Büyük Kongreyi bir hafta içinde ilan ederek, çağrı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapması gerekiyor.

AA muhabiri Kurbani Geyik'in derlemesine göre, AK Parti'de Olağanüstü Büyük Kongre süreci, parti tüzüğünün 70. maddesine göre yürütülecek.

AK Parti Tüzüğü'ne göre Büyük Kongre, genel başkanın veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ile büyük kongre delegelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor.

Parti Tüzüğü'nün 70. maddesinde, şartların oluşması halinde, MKYK'nın olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilan ederek, çağrı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapmak zorunda olduğu belirtiliyor.

Genel başkan seçimi

Genel başkan, partinin en yüksek organı olan Büyük Kongrede, il kongrelerince seçilmiş delegeler tarafından seçiliyor.

Genel başkanlığa aday olabilmek için "Büyük Kongre üye tam sayısının en az yüzde 20'sinin yazılı önerisi" şartı aranıyor.Yargı gözetim ve denetimi altında gizli oy, açık tasnif esasına göre yapılan seçimde, genel başkan, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile belirleniyor.İlk iki oylamada hiçbir adayın salt çoğunluğa ulaşamaması durumunda, ikinci oylamada en çok oy alan iki adayla üçüncü tur oylama yapılıyor. Üçüncü tur oylamada en çok oy alan aday, genel başkan seçiliyor.Genel başkanlık için adaylık başvuruları ise kongre divan başkanlığına yapılıyor.

YORUMLAR 3
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    kimin gitçeği belli imza atmayan 4 kişi
    Cevapla
  • Nizam 7 yıl önce Şikayet Et
    Temayül yaparsanız kimin çıkacağını iyi biliyorsunuz, yapmazsınız tabii
    Cevapla
  • Ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    Her ne kadar temayül yoklaması yapılmayacakta olsa benim gönlüm numan kurtulmuştan yana
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'