Teklif kabul edildi şimdi ne olacak?

TBMM'de görüşülen dokunulmazlıkla ile ilgili anayasa değişikliği önerisi 374 oyla kabul edildi.

Teklif kabul edildi şimdi ne olacak?
Teklif kabul edildi şimdi ne olacak?
GİRİŞ 20.05.2016 16:02 GÜNCELLEME 20.05.2016 16:07
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Hakkında fezleke bulunan milletvekilleri için yasal süreç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayından sonra başlayacak.

Dokunulmazlık ile ilgili anayasa değişikliği teklifi TBMM'den 374 kabul oyuyla geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan değişikliği onaylarsa fezlekesi olan milletvekilleri için süreç başlayacak.

Bakan Bozdağ TBMM'de dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:

“Sürecin nasıl işleyeceği tamamen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun uygulanması suretiyle ortaya çıkacaktır. Sadece, TBMM'nin kabulünden sonra dosyaları Meclis iade edecektir, Başbakanlık, orası Adalet Bakanlığı'na, Adalet Bakanlığı da ilgili soruşturma yapan yerlere iade edecektir. Ondan sonrası Usul Kanunu çerçevesinde işleyecektir.”

FEZLEKE SAYISI 787

TBMM'de aralarında 138 vekil hakkında 674 fezlekesı bulunuyordu. Dokunulmazlık görüşmeleri sırasında CHP'li Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Okan Gaytancıoğlu, Kamil Okyay Sındır, MHP'li Mevlüt Karakaya, HDP'li Dilek Öcalan, Erdal Ataş, Mahmut Tuğrul fezlekeleri Meclis'e geldi. Böylece TBMM'deki fezleke sayısı 682'ye yükseldi. 
Adalet Bakanlığı'nda 105 tane fezleke bekliyor. Böylece toplam 787 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.

MUHALEFET LİDERLERİ DE YARGILANABİLİR

Meclis’e gönderilen fezlekelerden 57’si HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, 37’si CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, 5’i ise MHP lideri Devlet Bahçeli’ye ait. Hakkında fezleke bulunan 138 milletvekilinden 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alanlar, en az 1 dönem milletvekili olmak için başvuramayacak.

BİR YIL HAPİS CEZASI ALANLAR ADAY OLAMAYACAK

Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesine göre, ‘taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar’ milletvekili seçilemiyor. Milletvekili Seçimi Kanunu’nda da milletvekili seçilme şartları arasında benzer hüküm yer alıyor. Kanununa göre, taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar milletvekili adayı olamıyor. Adli Sicil Kanunu’nun 9. maddesine göre ise cezanın infaz edilmesinden 5 yıl sonra adli sicil kayıtları silinebiliyor

Aynı kanunda ayrıca, affa uğramış olsalar bile, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum edilenlerin milletvekili olamayacağı belirtiliyor. 

YORUMLAR 45
  • BALTAZAR 7 yıl önce Şikayet Et
    şimdi elinizebirer pırasa alıp golfoynayacakksınız
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    bunları asın meydanlarda sallansınlar bundan sonrakilere ders olsun
    Cevapla
  • Kayra keskin 7 yıl önce Şikayet Et
    şimdi çok kolay olacak, senelerdir geç kalınmış olanı yapacaksınız....bu hainleri yani teröristleri yok edeceksiniz
    Cevapla
  • TÜRRRK 7 yıl önce Şikayet Et
    hele baklim seyredelim eteklileri , sonuc önemli
    Cevapla
  • dadas 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu ermeni leri asmaliyizzzzz derhal ..........kalmalarına fırsat vermeyelim tepeden tırnağa şehirlerimiz kanlarına batmış durumdalar cumhuriyet savcıları çok hızlı olmali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır