4 maddede CHP'nin tavrı nasıl değişti

Mevcut dosyaların sahibi milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıran Anayasa değişikliği oylamalarının ikinci turunda CHP sürprizi yaşandı.

4 maddede CHP'nin tavrı nasıl değişti
4 maddede CHP'nin tavrı nasıl değişti
GİRİŞ 21.05.2016 11:26 GÜNCELLEME 21.05.2016 11:37
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

İlk turda ‘hayır’ tavrı sergileyen CHP, asıl geçerli olan son turda destek verdi ve teklifin zorunlu referandum aralığını aşmasını sağladı.

Bunda Kılıçdaroğlu’nun olası bir referandumun yaratacağı tablodan çekinmesi ve 20 CHP’liden ‘evet’ oyu istemesi etkili oldu. Kılıçdaroğlu’nun CHP’lileri “Hapis cezası alabilir, siyasi hayatımı bitirebilirim. Ancak referandum tehlikesinin neden olacağı karanlık tabloyu engellemek için değer” sözleriyle ikna ettiği öğrenildi.

330 ALTINA DÜŞMÜYOR

Hürriyet’in CHP’li yetkililerden edindiği bilgiye göre, TBMM’de dün sabah başlayan son oylamalar öncesinde Kılıçdaroğlu ve kurmayları şu değerlendirmeleri yaptı: 

1-) İlk tur oylamaları, AK Parti ve MHP’nin tavrı ‘evet’ oylarının 330 altına düşmeyeceğini gösterdi. 

2-) 330-367 arasındaki ‘evet’ oyu sayısı, ‘zorunlu referandum’ anlamına geliyor. CHP destek vermezse 330 aşılacağı için, AK Parti ve MHP’nin tavrı referandumu kaçınılmaz yapacak. Olası bir dokunulmazlık referandumu öncesinde tarafların atacağı adımlar, yüksek gerilim hattındaki Türkiye’yi daha sıkıntılı günlere taşıyabilir. 

İKİNCİ SANDIK KORKUSU

3-) Diğer taraftan, zorunlu dokunulmazlık referandumu ile birlikte, Cumhurbaşkanı’nın beklediği ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini içeren bir anayasa değişikliğinin de aynı gün referanduma götürülmesi ihtimali var. MHP, partili cumhurbaşkanlığı konusunda da AK Parti’ye destek verebilir, haliyle iki sandıklı referandum gündeme gelebilir. Partili cumhurbaşkanlığı, aynı safta duracağı dokunulmazlığın kaldırılması referandumunun rüzgârından destek bulabilir.

4-) Tartışmalar sırasında AK Parti’nin anayasa değişiklik teklifinin ‘toptancı bir yaklaşım’ ile ele alındığı, birçok yanlışı bünyesinde barındırdığı, hatta anayasaya aykırı olduğu, AK Partililerin de arasında bulunduğu birçok kesim tarafından kabul gördü. Teşhir etme amacı hasıl oldu.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ

Edinilen bilgiye göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu 4 gerekçeyi sıralayarak, 20 CHP milletvekili ile temasa geçti ve “‘Evet oyu vererek bu oyunu bozun” görüşünü iletti. Kılıçdaroğlu, destek istediği milletvekillerine, “Kullanacağınız ’evet’in anlamı şu: Dokunulmazlık kalkacak. Kalkınca da ben ve başka CHP’liler yargılanacağız. Belki de bir yıldan fazla ceza alacağım ve siyaset yapmamın önü kesilecek. Ancak, AKP’nin ‘referandum’ kumarı, ülkenin geleceğini karartacak sonuçlar yaratacak. Türkiye’nin geleceği için kendi siyasi geleceğimi riske attığımın farkındayım” dediği öğrenildi. 

YORUMLAR 30
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    siz buna inandınızdı eğer referandum olsaydıhalkın karşısın çıkıp biz teröristlerle yanyanayız onlara sahiplenmek adına hayır deyin mi diyecekiniye hayır dediklerinde cevap verebilecekmiydi bence asıl sandıktan çıkabilecek yuzde seksen doksan bandındaki evet onu bitirecekti keske referandum olsaydıda oda o sandıklarda kaybolsaydı dersimli alevi kemal
    Cevapla
  • hasan ayvaz 7 yıl önce Şikayet Et
    siyasi kariyeri bir kenara bırak bir daha meclisin yolundan gidemeyecektin
    Cevapla
  • AYH 7 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet Hainler Partisi, suc bunlarda degil bunlara oy verip secen bizde.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    çok güldüm. hapse girip kahraman olmayı pilanlıyor. ama bu millet çok uyanık. bu adama asla güvenmez.
    Cevapla
  • Krall71 7 yıl önce Şikayet Et
    Korkunun ecele faydası yok. O sandık nasıl olsa gelecek milletin önüne ve CHP boyunun ölçüsünü alacak bu milletten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!