Resmen başvurdu: 3. parti geliyor!

Kürdistan Sosyalist Partisi, İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini vererek tabela asacak.

Resmen başvurdu: 3. parti geliyor!
Resmen başvurdu: 3. parti geliyor!
GİRİŞ 30.05.2016 11:37 GÜNCELLEME 30.05.2016 11:38
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

PSK "Kürdistan" adıyla kurulmuş üçüncü parti olacak.

Uzun yıllar Türkiye ve Türkiye dışında yasa dışı faaliyet yürüten Kürt siyasi oluşumları, yasal alanda faaliyet için çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl Mehmet Emin Kardeş'in genel başkanlığında Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) ile Mustafa Özçelik'in liderliğinde Kürtçe adı Partiya Azadiya Kürdistanê olarak ilan edilen Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) partileşmişti. Bu iki partinin ismiyle ilgili yargı süreçleri devam ediyor.

MERKEZ DİYARBAKIR OLACAK

İki partinin isim değişikliğine yönelik dava süreci devam ederken "Kürdistan" adıyla üçüncü parti bugün kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na vererek faaliyet gösterecek. DünAnkara'da Mesut Tek'in başkanlığında partileşme için ilk adım atıldı. 96 kişiden oluşan Parti Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK) adıyla bugün İçişleri Bakanlığı'na resmi başvuru yapılacak. PSK'nın kuruluş dilekeçesini İçişleri Baanlığı'na vermesi ile birlikte Türkiye'de "Kürdistan" adıyla üçüncü parti kurulmuş olacak. Diyarbakır merkezli faaliyet yürütecek olan PSK bünyesinde HAKPAR'dan da çok sayıda Kürt siyasetçinin de yer alması bekleniyor. Parti dilekçesini Bakanlığa verdikten sonra özellikle Güneydoğu Bölgesi'nde tabelasını asarak aktif olarak faaliyet sürdürecek.

KENDİ ADIMIZLA VAR OLMAK İSTİYORUZ

Tek, parti adında "Kürdistan" ismine yer verilmesinin gerekçesini, "Öteden beri Türkiye'de yasaklı olan sosyalizm değil Kürdistan'dır. Biz bir kez daha söylüyoruz ki, Kürdistan bizim için kırmızı çizgidir. Bazı arkadaşlarımızın isim değişikliği talebi bu bakımdan tarafımızdan reddedilmiştir. Biz siyaset sahnesinde kendi adımızla var olmak istiyoruz. Mahkemenin bunu engelleyeceğini tahmin edebiliyoruz. Fakat biz de mücadelemize devam edeceğiz" sözleri ile aktardı.

YASAL FAALİYET TARTIŞMA KONUSUYDU

Kürt orjinli Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR), uzun yıllar Kürdistan Sosyalist Partisi'nin (PSK) yasal kolu olarak faaliyet gösterdi. Ancak PSK lideri Kemal Burkay'ın Avrupa'dan Türkiye'ye gelmesi ve HAKPAR'ın başına geçmesi ile 7. kongrede PSK liderliğine Mesut Tek getirilmişti. Tek'in de Türkiye'ye dönüş kararı alması sonrası Kürdistan Sosyalist Partisi yasal bir parti olarak Türkiye'de faalyet kararı aldı. Bu kapsamda kısa süre önce yeni bir parti için girişim başlatıldı. PSK'nın onursal lideri olarak kabul edilen Burkay'ın kurulacak parti içinde yer alması beklenmiyor. HAKPAR içinde bir süreden beri PSK'nın yasal alanda faaliyet gösterip göstermemesi yönünde tartışmalar yapılıyordu. HAKPAR yönetiminde PSK'nın ismi konusunda görüş ayrılıkları partisel ayrışmaya yolaçtı.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 23
  • byttli 7 yıl önce Şikayet Et
    Eğer izin verilirse yazıklar olsun
    Cevapla
  • istanbullu 7 yıl önce Şikayet Et
    sanki Türkiye de devlet içinde bir başka devlet var mış gibi;biz kürtlerin savunucusuyuz bu ne demek kürkler bu ülkede başka konumdamı??.. yaa bunlar Vatanımızı bölmek için kurulan dış güdümlü partiler.. bunlara izin verilemeli...ASLA!!!!..
    Cevapla
  • Aksaray-Diyarbakır 7 yıl önce Şikayet Et
    Bende kürdüm bu vatan için Can'ımı feda ederim bu çakallar Kürt değil vatan hainidir benım vatan millet Sevda'm bütün CHP lileri toplasan yarısı etmez demek istediğim Türk'ler de de vardır vatan haini CHP liler gibi hele hele bunlar maşa dır maşa olarak kullanılıyor
    Cevapla
  • İlkeli 7 yıl önce Şikayet Et
    Sosyalistse bir cacık olmaz
    Cevapla
  • oyun 7 yıl önce Şikayet Et
    Sırf HDP nin oylarını bölünsun diye bu isbirlikci sahte kürt partilerine izin veriliyor alacağı oyu soylim % 00.1 düşün bir zamanlar Kürdistan kuracam diyen kemal burkayi devlet Bakanı havaalanı nda kırmızı haliyle karşıladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri