İşte AK Parti’nin dar bölge sistemi

AK Parti’nin çantasında bulunan dar bölge sisteminde 550 seçim çevresinde birer vekil seçilecek.

İşte AK Parti’nin dar bölge sistemi
İşte AK Parti’nin dar bölge sistemi
GİRİŞ 20.06.2016 08:11 GÜNCELLEME 20.06.2016 08:21
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Başkanlık Sistemi içeren anayasa değişikliği ile birlikte dar bölge seçim sistemine geçilebileceği yönündeki açıklamasının ardından gözler AK Parti'ye çevrildi.

İlk kez Demokrat Parti döneminde uygulanan dar bölge seçim sistemi istikrarın da adresi olmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başbakan olduğu dönemde de seçim sistemi ile ilgili 3 seçenekli bir öneri sunmuş ancak muhalefet buna sıcak bakmadığı için gerçekleştirilememişti.

Erdoğan'ın bu önerisi, 'dar bölge', 'daraltılmış bölge' ve yüzde 10 barajlı mevcut sistemin devamı şeklindeydi. AK Parti'nin çantasında bulunan 'dar bölge' seçim sistemi katılımcı demokrasinin önünü açmayı hedefliyor. Milletvekili hesabı parti liderine değil, kendini seçen seçmene verecek. Dar bölge sistemi ile 1980 darbesi sonrası getirilen yüzde 10 barajı kalkacak, barajsız bir sistem gelecek. 

Türkiye'de seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim çevresine ayrılacak ve her bir bölgeden bir milletvekili seçilecek. Seçim çevresini birinci sırada tamamlayan parti adayı veya bağımsız aday milletvekili olmaya hak kazanmış olacak. İngiliz modeli olarak bilenen ve halen İngiltere'de uygulanan dar bölge seçim sistemi Türkiye'de ilk kez 1950 -1954-1957 seçimlerinde kullanıldı.

Oylar nispi çoğunluk sistemiyle dar bölgeye göre belirlendi. 1960 darbesiyle seçim sistemi de değişti. Nispi temsil sistemi getirildi, koalisyonlu hükümetler dönemi başladı. 1980 darbesi ile seçim barajı yüzde 10 olan sistem getirildi.

İL İL DAR BÖLGE...

Düşünülen dar bölge ile 550 vekil seçmek için 550 seçim çevresi olacak. Bu yöntemle İstanbul'un halen 3 olan seçim çevresi 18'e, Ankara'da 2 olan seçim çevresi 7'ye, İzmir'in 2 olan seçim çevresi 6'ya çıkacak. Bursa 4; Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa'da 3; Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da iki seçim çevresi olacak.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 9
  • Köksal 7 yıl önce Şikayet Et
    Yani Istanbuldan sadece 18 MV? Olamaz
    Cevapla
  • derviş 7 yıl önce Şikayet Et
    milletvekillerinin yarısı istanbuldan çıkıyorda bir şey oluyor sanki peh...
    Cevapla
  • Sinan 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel olur bal gibi olur...
    Cevapla
  • doğruları konuşan 7 yıl önce Şikayet Et
    tabiki haksız bir sistem. Yüzde ellinin meclisteki temsili yüzde 75 lere çıkacak, diğer yüzde ellinin meclisteki temsilli yüzde 25 lere inecek.
    Cevapla
  • HAN 7 yıl önce Şikayet Et
    geri kalanları bi kefeye koyup tek partiymiş edebiyatı yapmayın... gözünüzü açın
    Cevapla
  • amca 7 yıl önce Şikayet Et
    şu an %50 oy alan partinin temsil yüzdesi neredeyse %60. eğer HDP %0,8 daha az oy alsaydı temsil %70 ler civarı olurdu. yani değişen bişey olmayacak bu konuda.
    Cevapla
  • inşallah olur 7 yıl önce Şikayet Et
    inşallah olurda, millet kime oy vereceine karar verebilir. bıktık bu sistemden.
    Cevapla
  • Yavuz Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    Ak Parti bu sistemi doğudan vekil çıkaramayacağını düşünerek çıkarmamıştı demek ki artık doğudan vazgeçti amaç MHP deki değişimden zarar görmemeye çalışmak
    Cevapla
  • Ayşe Büyük 7 yıl önce Şikayet Et
    doğrusu budur,kimi seçtiğimizi bilelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cevabı merak edilen o soru: Tarih "Galatasaray" diyor
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar