Yüksek yargıda yeni dönem! TBMM'de kabul edildi

Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Tasarısı'nın 11 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yüksek yargıda yeni dönem! TBMM'de kabul edildi
Yüksek yargıda yeni dönem! TBMM'de kabul edildi
GİRİŞ 29.06.2016 09:01 GÜNCELLEME 29.06.2016 09:01

 "Temel kanun" olarak görüşülen tasarının 1. Bölümü'nde yer alan 11  maddesine göre,  Danıştay üyeliğine seçilemeyenler, HSYK ilgili dairesi  tarafından, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde idari  yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak.
 
Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay üyeliğine seçilmeyenlerden, 5 gün  içinde idari yargıda bir göreve atanmak için talepte bulunanlar, HSYK ilgili  dairesince 5 gün içinde idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve  atanacak. Talepte bulunmayanlar ise başka bir göreve atanmak üzere Başbakanlığa  bildirilecek.
 
Danıştay üyelerinden HSYK üyeliğine seçilen ve kanunun yürürlüğe  girdiği tarih itibarıyla HSYK üyeliği devam edenler, bu görevlerinin bitmesine 3  ay kala, ilgisine göre HSYK veya Cumhurbaşkanı tarafından yeniden Danıştay  üyeliğine seçilebilecek.
 
Yeniden seçilenler, HSYK üyeliğinin sona ermesinden itibaren 12 yıl  görev yapacak. Yeniden seçilmeyenler başka göreve atanabilecek.
 
HSYK yedek üyeliklerinden yeniden Danıştay üyesi seçilmeyenlerin yedek  üyelikleri, yedek üyelik süreleri bitinceye kadar devam edecek.
 
Üyelikleri devam eden üyeler ile yeniden seçilen üyeler, düzenlemenin  yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 yıl görev yapacak.
 
 Bir kişi iki defa Danıştay üyesi seçilemeyecek. Bu üyelerin atama veya  seçim nedeniyle yürüttükleri görevleri, bu görevlerinin süresi bitene kadar devam  edecek. 
 
 Üye sayısı 14'ten fazla olursa, Başkanlık Kurulu belirleyecek
 
Ancak İdari Dava Daireleri Kurulunda görevi devam eden üye sayısının  14'ten fazla olması halinde, üyelerden hangilerinin görevlerini sürdüreceği  Başkanlık Kurulunca belirlenecek.
 
Seçilmeyen üyelerin atama veya seçim nedeniyle yürüttükleri görevler  de düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sona erecek. Bu görevlere,  seçimlerin tamamlanmasından itibaren 10 gün içinde atama veya seçim yapılacak.
 
Başkanlık Kurulu, iş durumunu ve ihtiyaçları dikkate alarak kanunun  yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 3 yıl içinde daire sayısını 10'a  indirecek. Ancak bu daireler, Başkanlık Kurulunca kapatılıncaya kadar görevlerine  devam edecek.
 
 Danıştay meslek mensupları kadro sayısı 90'a düşünceye kadar, boşalan  her iki üyelik için bir üye seçimi yapılacak. Seçim yapılmayan üye kadroları  başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak.
 
4 YIL ŞARTI 6 YILA ÇIKARILIYOR
 
Danıştay Başkanı ve Başsavcısı seçilebilmek için gerekli olan 4 yıl  Danıştay üyeliği yapma şartı, 6 yıla çıkarılıyor. 
 
Danıştay daire sayısı 17'den 10'a düşürülüyor. Buna göre Danıştay,  dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere 10 daireden oluşacak. Maddenin  gerekçesinde, "İlk derece mahkemelerinin kararlarının büyük bir çoğunluğu  bölge idare mahkemelerinde kesinleşecektir. Bu durumun Danıştayın iş yükünü  önemli ölçüde hafifletecek olmasından dolayı Danıştayın daire sayısının yeniden  belirlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır." ifadesine yer verildi.
 
Toplantı ve görüşme yeter sayısı İdari Dava Daireleri Kurulu için 15,  Vergi Dava Daireleri Kurulu için ise 11 olacak.
 
 Danıştayın temyiz merci olarak görevi, bir hukuk kuralının  uygulanmaması veya yanlış uygulanması şeklinde ortaya çıkan hukuka aykırılıkların  denetimini yapmakla sınırlı olacak.
 
Başkanlık Kurulunun kararlarına karşı Başkanlar Kuruluna 7 gün içinde  itiraz edilebilecek. Başkanlar Kurulu, Başkanlık Kurulu kararlarını aynen  onaylayabileceği gibi değiştirerek de onaylayabilecek. İtiraz üzerine verilen  kararlar kesin olacak, bu kararlar aleyhine başka bir yargı mercine  başvurulamayacak.
 
  Mevcut dosyaların makul sürede karara bağlanabilmesi amacıyla daha  önce 3 yıl olarak belirlenen İdari Dava Daireleri Kurulunun sürekli görev yapan  bir kurul haline getirilmesi ve bu kapsamda kurulda görevli üyelerin dairelerinde  heyete katılmaması kararı 31 Aralık 2019'a kadar uzatılıyor.
 
Tasarının 11 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara  verildi.
 
Başkanvekili Ahmet Aydın, aradan sonra Komisyon'un yerine oturmaması  üzerine birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün