Türkiye ve Avrupa Birliği'nden yeni karar

Türkiye ve AB, vizeşartlarından Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik konusunu neticelendirmek için yeni bir toplantı yapma kararı aldı.

Türkiye ve Avrupa Birliği'nden yeni karar
Türkiye ve Avrupa Birliği'nden yeni karar
GİRİŞ 30.06.2016 18:53 GÜNCELLEME 30.06.2016 19:29
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Brüksel'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik, AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile vize serbestisi konusunu ele aldı.

Edinilen bilgiye göre, görüşme son derece olumlu ve yapıcı geçti. Vize serbestisinde eksik kalan beş kriterden Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik hariç diğerlerinde çok ciddi yakınlaşmalar sağlandı.

Taraflar, hem AB'nin hem de Türkiye'nin yeniden değerlendirme yaparak Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik konusunu neticelendirmek için yeni bir toplantı hususunda mutabık kaldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmede, Türkiye'nin şu anda birçok terör örgütüyle aynı anda mücadele ettiğini belirterek "Vize serbestisi çok önemli. Ama terörle mücadele bizim için hayati bir konu. Sırf vize serbestisi için güvenlik ve terörle mücadele gibi bir konuda taviz vermemiz mümkün değil" dedi.

Çavuşoğlu, AB'nin bu bunu anlayışla karşılaması gerektiğini söyledi.

VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan beşinin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.

Bu şatlar, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Stratejisi'nin etkin şekilde uygulanması, suçluların iadesi alanında AB üyeleriyle etkin bir işbirliği, Europol ile operasyonel iş birliği anlaşması, AB standartlarıyla uyumlu kişisel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, örgütlü suçlar ve terörle ilgili kanunların AB'ye uygun hale getirilmesi olarak sıralanmıştı.

Bu şartlar arasında yer alan terör tanımının değiştirilmesi, AB ve Türkiye arasında soruna neden olmuştu. Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye'nin, terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunu değiştirmeyeceğini ifade etmişti.

Taraflar, şart konusunda çözüm sağlayacak ortak anlayışa varmaya çalışıyor.

YORUMLAR 11
  • Kepçe 7 yıl önce Şikayet Et
    Hala müzakere diyorlar yahu biz yaşamıyormuyuz bu ülkede bize sordunuzmu girelimmi istermisiniz diye kafaya takmıssınız ab ab gidiyor ya
    Cevapla
  • Hasan Atak 7 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir şey terörle mücadele konusunu değiştirmemeli, hatta terörle mücadele kanunu en sert şekilde çıkarılmalıkı Türkiye teröristlerin yol geçen hanı olmasın. Avrupa halt etmiş . Serbest dolaşım olsa ne olur olmasa ne olur. avrupa küçülmeye ve yok olmaya doğru yol alıyor. Ne mutlu Türkiyeye önü açık ve ufku geniş Ülkemizde terörist istemiyoruz bunu avrupayamı soracağız. Türkiyenin kararını Türk Millei verir avrupa değil
    Cevapla
  • vedat 7 yıl önce Şikayet Et
    bunlara inanan bunlar gibi olsun.
    Cevapla
  • y dursun 7 yıl önce Şikayet Et
    turkiyeyi dagilma bahanesi icin mazeret malzemesi yapabilirler gerci Türkiye parlementosundaki maaşları dile getirdi ingiltere tayipten dolayi ayrildi diyecek kadar zavvali bir agizlari var
    Cevapla
  • y dursun 7 yıl önce Şikayet Et
    dagildi ama mazeret bulamıyorlar butun hileleri gunyuzune cikacak tek korkulari bu kibirlerine yediremiyorlar ee hak sillesinin cikmaz'sedası bir vurdumu bulunmaz devası
    Cevapla
  • memet 7 yıl önce Şikayet Et
    istemiyoruz AB falan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak