Türkiye'den çekilmemelerinin sebebi buymuş

Karayılan, Bayık ve Kalkan’ın kontrolündeki Kandil, hezimet görüntüsü vermemek için Türkiye’den çekilmek istemiyor

Türkiye'den çekilmemelerinin sebebi buymuş
Türkiye'den çekilmemelerinin sebebi buymuş
GİRİŞ 08.07.2016 04:31 GÜNCELLEME 08.07.2016 04:41
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Bahoz Erdal’ın başını çektiği PYD kanadı Suriye’ye odaklanılması gerektiği görüşündeyken, Karayılan, Bayık ve Kalkan’ın kontrolündeki Kandil, hezimet görüntüsü vermemek için Türkiye’den çekilmek istemiyor.

Terör örgütü PKK'nın ve onun Suriye kolu PYD'nin sevk ve idare edildiği karargâh olan Kandil'de örgütün stratejilerinin belirlenmesi konusunda ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

PKK'nın Temmuz 2015'te başlattığı Türkiye kalkışmasının yenilgiyle sonuçlanması örgütte Suriye savaşına odaklanmak gerektiği yönündeki görüşlerin yüksek sesle dile getirilmesine yol açınca Kandil'deki çatlak derinleşti.

Kandil’de hendekten sonra Suriye çatlağı

Bunun yanı sıra örgütün silahlı kanadı HPG'yi yöneten Murat Karayılan ile hendek yanlısı Cemil Bayık ve Duran Kalkan arasındaki Suriye ve hendek çatlağı da sahadaki teröristlere yansıyacak biçimde büyüdü.

SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün ulaştığı istihbarat raporuna göre PKK'daki derin çatlak, iki konuda yoğunlaşıyor. Bunlardan biri Türkiye kalkışmasında teröristlerin lojistiğinin kesilmesi üzerine Kandil'in Anadolu'daki teröristleri yalnız bırakmasıyla başlayan tartışma. Diğeri ise PYD'nin ABD desteğiyle yürüttüğü DAEŞ'le savaşa Kandil yönetiminin yeterince destek vermediği yönündeki görüşlerin dile getirilmesiyle başlayan ayrışma.

PYD KANDİL'DEN RAHATSIZ

Raporda bu konuda şu değerlendirmelere yer veriliyor: "Suriye kanadı, Karayılan, Bayık ve Kalkan'ın ilerleyen yaşları ve inatçı tavırları nedeniyle uzlaşamadıkları için davaya özellikle Suriye'deki kazanımlar konusunda zarar verdiklerini düşünüyor. Bu nedenle ABD ile PYD arasındaki görüşmelerde PKK'nın Türkiye'deki unsurlarını geri çekerek Suriye'de yoğunlaşması ve PYD'nin Suriyeli yerel bir aktöre dönüşmesi isteniyor. Karayılan, Bayık ve Kalkan'ın kontrolündeki Kandil'in ise Türkiye sahasında yenilgiyi kabul etmemesi ve hezimet görüntüsü vermek istememesi nedeniyle bu görüşü reddettiği, Suriye'deki PKK sorumluları Bahoz Erdal, Sofi Nurettin ve Şahin Cilo'nun ve PYD yönetiminin ise ABD'nin etkisiyle bu öneriye olumlu yaklaştıkları yönünde bilgiler mevcut. Önümüzdeki süreçte PKK içindeki bölünmenin sadece Kandil'de değil, Kandil-Suriye arasında da su yüzüne çıkması muhtemel."

SABAH ÇEKİLMEYİ DUYURMUŞTU

SABAH gazetesi, Karayılan-Bayık- Kalkan ayrışmasını 16 Haziran 2016'da kamuoyuna duyurmuştu. Haberde şöyle denilmişti: "ABD ile koşulsuz işbirliğinden yana olan PKK'nın sözde başkanlık konseyi üyeleri Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Mustafa Karasu ile hendek/ barikat stratejisinin başarısız olacağını başından beri savunan Murat Karayılan'a bağlı grup arasında sert tartışmalar yaşandığı ortaya çıktı. İstihbarat raporlarına göre hendek/ barikat stratejisi Kasım 2014'te Kandil'de yapılan PKK sözde Başkanlık Konseyi toplantısında belirlendi. Strateji başarısız olunca Kandil kadrosunda Bayık ve Kalkan'a yönelik eleştiriler Karayılan'ın desteği ile yüksek sesle dile getirilmeye başlandı."

SABAH, 8 Mayıs'ta yayımladığı bir başka haberde de PKK'nın Nusaybin'den çekilmeye hazırlandığını duyurmuş ve örgüt 26 Mayıs'ta kendilerine müzahir yayın organlarında "Nusaybin'den çekiliyoruz" açıklaması yapmıştı.

KARAYILAN-BAYIK GERGİNLİĞİ...

Aynı rapora göre Karayılan, Bayık ve Kalkan arasında da zaman zaman örgütün silahlı kanadı HPG'nin sahadaki yöneticilerine kadar yansıyan bir ayrışma var: "HPG'nin başındaki Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan'a bağlı HPG gruplarını kontrol etmekte zorlanıyor. Şiddetin artırılması taraftarı olan Bayık ve Kalkan, Karayılan'dan habersiz Türkiye'deki kendilerine yakın gruplara sansasyonel eylem yapmaları için el altından talimat gönderiyor.

Karayılan'a bağlı grupların çoğu Şırnak ve çevresinde pozisyonlarını korumaya çalışmakta. Nitekim bölgedeki eylem sayısı ve şiddetinde ciddi düşüş var. Bayık ve Kalkan'ın talimatlarına uyan gruplar ise genellikle iç bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Sözde şehir direnişlerine destek amacıyla harekete geçen bu gruplar son dönemde ciddi kayıplar verdi. Sonuç olarak Bayık ve Kalkan'ın, Karayılan sorumluluğundaki silahlı kanada müdahaleleri örgüt yönetimindeki çift başlılığı derinleştiriyor." Rapordaki bilgiler, Karayılan'ın "Her şey kolaylıkla çözülebilirdi, hendek savaşlarına gerek kalmayabilirdi" açıklamasıyla birlikte değerlendirildiğinde Türkiye'deki kalkışmanın yöntemi konusunda da ayrışma olduğu ortaya çıkıyor.

KAYNAK: SABAH

YORUMLAR 26
  • BİTLİS13 7 yıl önce Şikayet Et
    Aidiyet duygusunun olduğu insanların vatandaşlık bağı ile bağlı olduğu demokratik bir düzende inanç ve kimlik sorunu olmaz İNSANLAR bu tür muhabbetleri basit görür. Sen TÜRK dedikçe birileri KURD dedi sen SÜNNİ dedikçe birileri ALEVİ dedi sen anadolu ve mezopotamya halklarının oluşturduğu kültürel miras ve başka halklar yok dedikçe birileri var dedi sen göç - devşirme inkar ve asimilasyon politikaları ile oluşmuş bir millet iken başkaları burdaydı SONUÇ = KAN GÖZYAŞI VE BİTMEYECEK KAVGA
    Cevapla
  • tutulası öğütler 7 yıl önce Şikayet Et
    sıra sizde hain katiller müslümanlar milletçe el ele oldukça bu dünya size dar olacak
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık bu çakıldaklıları yakalayıp yargı önüne çıkarmanın zamanı gelmiştir !
    Cevapla
  • Ali kibar 7 yıl önce Şikayet Et
    O kandile bir atom bombası iş tamam
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    en çok 50 klm uzağımızda olan bu çakıldaklıları, Türkiye ligvidiyen edemiyorsa yazıklar olsun !
    Cevapla
  • sbsb 7 yıl önce Şikayet Et
    temiz bey bi kosu gidip sen temizleyi ver oraları aksam eve donerkende 3 ekmek 1lt sut getir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı