Ünlü anketçi açıkladı: HDP barajı geçiyor mu?

PKK'nın son günlerde giderek artan şiddet eylemleri HDP'nin siyaset arenasındakİ etkisini giderek zayıflatıyor.

Ünlü anketçi açıkladı: HDP barajı geçiyor mu?
Ünlü anketçi açıkladı: HDP barajı geçiyor mu?
GİRİŞ 12.08.2016 09:21 GÜNCELLEME 12.08.2016 09:21
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

MetroPoll Araştırma şirketi sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, darbe girişimi sonrası partilerin oy oranı hakkında açıklama yaptı.

HDP'nin 15 Temmuz sonrasındaki durumunu DW Türkçe'ye değerlendiren Metropoll Araştırma şirketi sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, darbe girişimi sonrasında toplum genelinde AK Parti'ye desteğin arttığına, bu süreçte HDP'nin oy oranınının da yüzde 8'ler seviyesine gerilediğine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan HDP'nin Yenikapı mitingine neden davet edilmediğini, "PKK ile FETÖ'yü ayrı kefeye koymam. Böyle bir örgütle işbirliği yapanı davet etmem. Davet edersem, gazilere, şehitlere bunu anlatamam" sözleri ile açıklamıştı. Sencar'a göre, HDP'nin mitinge davet edilmemesi veya AK Parti, CHP, MHP arasında gerçekleştirilen görüşmelere çağrılmaması kendi seçmeni açısından olumsuz bir etki yaratmıyor. Ancak geçen son bir yılda HDP'de Kürt oyları dışındaki oyların ciddi bir erime yaşadığına işaret eden Sencar, "Türk siyasetinde milliyetçi söylemler arttıkça ve etkinlik kazandıkça, HDP ve PKK'yı aynı kefeye koyan açıklamalarda artıyor. Bunun da etkisiyle HDP oyları giderek baraj altında sabitleniyor" diye konuşuyor
 
MESUT YEĞEN: HDP RİSKLERİN FARKINDA
 
Prof. Dr. Mesut Yeğen'e göre HDP cephesinden gelen tüm olumlu açıklamalara rağmen, HDP'nin Türk siyasetinden dışlandığına dair emareler güçleniyor. Buna karşın Kürt sorununun büyüklüğü ve yakıcılığı göz önüne alındığında, HDP'nin tamamen görmezden gelinmesinin mümkün olmadığını ifade eden Yeğen, "HDP, devlet ile Kandil arasında sıkışmış görünüyor. Öte yandan her zaman böyle bir sıkışmışlık durumu olsa da özellikle şehir savaşları sonrasında halkın rahatsızlığı HDP'ye PKK'ya karşı ses çıkarabileceği bir ortam da yaratmış oldu. HDP, devlet ve PKK çatışmasının artmasının yaratacağı risklerin farkında" değerlendirmesinde bulunuyor.
 

YORUMLAR 3
  • İyi haber 7 yıl önce Şikayet Et
    Yusuf kardeşime katılıyorum yüzde 6 zor bulurlar halk bunların gerçek yüzlerini 2015 yazında çok daha iyi anladı
    Cevapla
  • cihangir 7 yıl önce Şikayet Et
    Apo turkiyeye getirildiğinde bile bdp(hdp) %8 oy almıştı.Sadece akp karşıtlığı için 4 partiyi meclise sokmak için en az % 5 lik çoğu Türk bir kısım oy verdi.Su an bunlarin kendine ait fikri olmayan yurtdışı ve kandilden kulağına uflenenlerle çalıştığı görülüyor.Umarim sırf akp karşıtlığı için TBMM bunları sokaklar bunu görür.
    Cevapla
  • Yusuf 7 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde 8 bile yalan. Şırnaklıyım ve hdp nin maksimum alacağı oy yüzde 6.5 - 7 dir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu