Bahçeli açıkladı, AK Parti hız verdi

Devlet Bahçeli'nin açıklamalrının ardından AK Parti, başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalarına hız verdi.

Bahçeli açıkladı, AK Parti hız verdi
Bahçeli açıkladı, AK Parti hız verdi
GİRİŞ 20.10.2016 20:40 GÜNCELLEME 20.10.2016 20:42
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi ya da parlamenter sistem tercihini halkın  yapmasına yönelik açıklamasının ardından tekrar Gündeme gelen başkanlık  sistemiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan son Merkez Karar ve  Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından Ak Parti'nin Anayasa değişikliği  teklifi de şekillenmeye başladı.

Daha önce hem anayasa hem de başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalar  hazırlayan AK Parti, bu taslaklara son şeklini vererek, teklifi en geç iki hafta  içinde Meclis’e getirecek. AK Parti, başkanlık sistemini de içeren anayasa  değişikliği teklifinin ocak ayında Meclis'te görüşülmesini amaçlıyor. Bunun için  yeni yılın en önemli gündem maddelerinden biri olması beklenen anayasa teklifini, bütçe görüşmeleri öncesi en geç iki hafta içinde Meclis'e sunacak ve teklifin  Anayasa Komisyonunda görüşülmesini sağlayacak.

Meclis'teki oylamada referandum için yeterli sayı oluşması durumunda  anayasa değişikliğinin nisan ayında referanduma sunulması planlanıyor.

Sistemin denetim mekanizmaları olacak

Başkanlık sistemi, dünyadaki örneklerden ve Türkiye’nin tarihinden  yola çıkarak, ülkenin ihtiyaçlarını da gözetecek bir şekilde inşa edilecek. AK  Parti, demokrasi ekseninden ayrılmadan, denetim mekanizmalarının işletildiği  kuvvetler ayrılığının hayata geçirildiği güçlü bir icra organı olacak başkanlık  modelini hayata geçirmeye çalışacak.

Tek kanatlı bir parlamentonun olacağı sistemde, kuvvetler ayrılığının  olması nedeniyle parlamento daha da güçlü hale gelecek ve denetim faaliyetlerini  etkin bir şekilde yerine getirebilecek.

Başkanın ekibi olacak

AK Parti’nin başkanlık modelinde parlamenter sistemdeki Bakanlar  Kurulu gibi başkanın da bir ekibinin olması bekleniyor. Burada daha az bakandan  oluşan güçlü ve etkin bir heyet başkanla birlikte çalışacak.

Parti kaynakları, partili Cumhurbaşkanlığı önerisine ise sıcak  bakılmadığını, bir isim değişikliği ile sistemi değiştirmenin pek de gerçekçi  olmayacağını ifade ediyor.

Anayasanın ilk dört maddesi "kırmızı çizgi"

Anayasanın ilk dört maddesi, AK Parti'nin de kırmızı çizgisi ancak bu  dört maddedeki kelime ve anlatım bozukluklarında düzeltme yapılabilecek. İlk dört  maddenin ruhuna ve manasına dokunulması söz konusu olmayacak.

Bahçeli'nin açıklamaları

Kulislerde, başkanlık sistemine ilişkin "şifreli konuştuğu" yorumları  yapılan MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin sözleri konusunda, AK Parti kanadında  anlaşılmaz bir durum söz konusu değil. Bahçeli'nin sözleri, AK Partili siyasiler  tarafından "Biz parlamenter sistemden yanayız ama son sözü millet söylesin. Bunun  için de anayasa değişikliğinin parlamentodan geçmesine engel olmayacağız."  şeklinde yorumlanıyor.

Kampta anayasa sunumu

Anayasa değişikliğine ilişkin hazırlıkları, AK Parti Genel Sekreteri  Abdülhamit Gül, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Adalet  Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı  ile AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu yürütüyor.

AK Parti'nin yarın afyonkarahisar'da başlayacak 25. İstişare ve  Değerlendirme Toplantısı'nın en önemli gündem maddesini oluşturacak anayasa  değişikliğiyle ilgili AK Parti Genel Sekreteri Gül'ün başkanlığındaki heyet  katılımcılara sunum yapacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 23
  • cihad 7 yıl önce Şikayet Et
    bir daha Ahmet Necdet gibileri, Suleyman Demirel gibileri millete dayatamasinlar diye, milletin beklentileri, devletin bekasi için yapılanlar beklemesin diye vs vs vs BAŞKANLIĞA EVET!
    Cevapla
  • isimsiz kahraman 7 yıl önce Şikayet Et
    Reis erkene alalım nisan nedir ya? 2017 ocak ayi falan olmali baskanlik sistemine bir an önce geçmeliyiz
    Cevapla
  • İbrahim canan 7 yıl önce Şikayet Et
    Halk istediği müddetçe değiştirilemeyecek hiç bir madde yoktur.Bayrağımız ay yıldızlı bayrak milli marşımız istiklal dilimiz türkçe bunun harcinde her bir madde yeniden düzenlenmeli ve gözden geçirilmelidir bu ülke eski kafayla yönetilecek bir ülke değil bizi ileriye taşıyacak milletimizle barışık inandığımız kurana uyan bir anayasa istiyoruz..
    Cevapla
  • kastamonu 37 7 yıl önce Şikayet Et
    beyler hayırdır... öyle zor günlerden geçiyoruz ki tarifsiz... siz de 15 temmuzun , suriyedeki, ıraktaki durumun arkasına saklanıp oldu bittiyle bir başkanlık telaşıdır gidiyor.... sizin akıl sağlığınız yerinde mi... yani zerre zafiyet göstermememiz gereken zamandayız.. ya siz çok uyanıksınız... ya biz çok safız... ya siz hiç bir şeyin farkında olmayan saftirikler numarası yapıyorsunuz... SİZ NE YAPIYORSUNUZ YA...
    Cevapla
  • isimsiz kahraman 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen zihniyetini hele bir elekten geçir chp zihniyetiyle propoganda yapma milletim ne derse o olur bu kadar...
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok hızlı hareket edilmeli anayasa çalışmaları da bir an önce netleşmeli.süratli kararlar alınması için başkanlık sistemi şart.reisin ve Bahçeli'nin yanındayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar