Fırat Kalkanı Harekatı’yla kumpas bozulmuştur!

Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Çaşın ile Fırat Kalkanı operasyonunu ve son gelişmeleri konuştuk.

Fırat Kalkanı Harekatı’yla kumpas bozulmuştur!
Fırat Kalkanı Harekatı’yla kumpas bozulmuştur!
GİRİŞ 14.02.2017 14:14 GÜNCELLEME 14.02.2017 14:21

Ezgi Aşık/Haber7

Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Çaşın, Türkiye’nin Astana ve Cenevre’de sürdürdüğü faaliyetlerin başarılı olduğunu ve Halep’te bir katliamın önlendiğini ifade ederek, bölgeyi ve gelişmeleri konuştuk.

İşte Prof. Dr. Mesut Hakkı Çaşın’ın Haber7’ye özel açıklamaları

“Güvenli bölge tesis edilmek isteniliyor”

Cumhurbaşkanı’nın yapmış olduğu açıklama üç ana parametreye dayandığını ifade eden Prof. Dr. Mesut Hakkı Çaşın, “Bunlardan bir tanesi güvenli bir bölgenin tesis edilmesidir. El Bab’tan sonra ikinci hadise olarak Menbiç ile Rakka’nın harekâta geçebileceğidir. Bunun gerekçesi olarak da hukuken, DEAŞ’ın merkezinin Rakka olduğunu ifade etmiştir. Türkiye, göçü önlemek ve insani hukuk açısından kamplardaki halkın geri dönmesini sağlamak ve milli orduyu kurarak burada güvenliği sağlamak olduğunu belirtmiş. Bunun için eğit-donatın önemli olduğu vurgulanmıştır.” dedi

“Mart ayında sürpriz bir ziyaret olabilir”

Türkiye’nin, Amerika ile kurduğu ilişkileri değerlendiren Çaşın, “Bu beyaz sayfada özellikle CIA başkanı Pompeo’nun bölgeye yaptığı ziyaret, Amerikan ikinci Başkanı Pence ile Başbakan Yıldırım’ın görüşmesi ve Türkiye’nin kırmızı çizgilerinin muhataplarına iletmesi, son olarak da Dışişleri Bakanı Sayın Ümit Yalçın’ın, Amerika’ya müsteşar olarak gitmesi. Bana göre bu Mart ayı içerisinde Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında sürpriz bir ziyaretin gerçekleşeceği yolundadır.” Dedi.

“Önümüzdeki 15 gün çok kritik”

Türkiye’nin Astana ve Cenevre’de sürdürdüğü faaliyetlerin başarılı olduğunu ve Halep’te bir katliamın önlendiğini belirten Caşın, “Cenevre ve Astana’da Güvenlik Konseyi’nde alınacak kararlar Türkiye’nin bir ay içerisinde hazırlandığı Rakka Operasyonu’nun netleşeceğini gösterecek. Bu bakımdan mart ayı kritik bir ay olacak. Türkiye’nin Fırat’ın doğusundan cephe açabileceğini de görüyorum. Bu bakımdan şunu söyleyebiliriz; Türk Ordusu’nun El-Bab’a girmesi ve bölgeyi kontrol altına alması stratejik olarak çok önemlidir. Fırat Kalkanı Harekâtı, kumpası bozmuştur. Türkiye, Trump’ın stratejik planındaki yeni yapılanmanın adımlarını, beklemektedir. Önümüzdeki 15 günün çok kritik olduğunu düşünüyorum.” Dedi

“Suriye’deki çıban Türk-Rus ilişkilerini rahatsız etmektedir”

Rusya’nın PKK-PYD’yı terör örgütü olarak görmediğini hatırlatarak 15 Şubat’ta Rusya’nın başkentinde gerçekleşecek olan Kürt konferansı sonrası Türkiye ve Rusya ilişkileri ne olur? sorusuna da cevap veren Çaşın, “Rusya PYD ile görüşebilir, Amerika’da görüşüyor. Ama aslı olan sahada Türkiye’nin kozudur. Bu koz da Türkiye’nin kararlılığı ve askeri gücüdür. Ama şu bir gerçek ki Suriye’deki çıban Türk-Rus ilişkilerini rahatsız etmektedir. Putin ve Rus makamları da bunu görmektedir. Buradan Rus dostlarımıza benim tavsiyem Türkiye’nin sağlam elini iyi tutmaları ve Türkiye’ye mesajları yanlış vermemeleridir. Türkiye, Rusya’yı önemli bir ittifak ve müttefik olarak görüyor. Bu ittifakın ilerlemesi her iki tarafın birbirine saygıyla hareket etmesine bağlıdır. Bunun aynı zamanda askeri yönden Karadeniz, Balkanlar ve Kafkasya’yı da kapsadığını unutmamak gerekir.” Diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?