7 soruda Hükümet Sistemi

16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi çalışmalarını artıran AK Parti, hazırladığı kitapçıklarla anayasa değişikliğini anlatıyor.

7 soruda Hükümet Sistemi
7 soruda Hükümet Sistemi
GİRİŞ 22.02.2017 07:17 GÜNCELLEME 22.02.2017 07:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

AK Parti teşkilatı da 7 soruda hükümet sistemini anlatan broşürler hazırladı. Broşürde, “Halkoyuna sunulacak Anayasa Değişiklik Paketi ile Hükümet Sistemi'nin adı Cumhurbaşkanlığı Sistemi olacak” ifadeleri yer alıyor.

AK Parti 16 Nisan referandumu için sahada çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti'nin hazırladığı broşürde şu sorular ve cevaplar yer alıyor:

Rejim nedir?

Bir devletin oluşturan siyasi yapıların bütünüdür. Bu yapıların gücü kimden aldığı ve nasıl örgütlendiği ile ilgilidir. Devletin yönetiminde kimin egemen olacağı ve bu egemenliğin nasıl kullanılacağına göre rejimler farklılaşır.

Rejim türleri nelerdir?

Monarşi, Oligarşi, Demokratik Cumhuriyet vs.

Türkiye'nin rejimi nedir?

Türkiye Devleti'nin rejimi 1923'ten beri Demokratik Cumhuriyet'tir ve öyle kalacaktır. Türkiye'de egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet egemenlik yetkisini; yasama, yürütme ve yargı kurumları aracılığıyla kullanır. Türkiye'de yapılan askeri darbeler ve kurulan askeri yönetimler ne yazık ki Cumhuriyet rejimine de büyük zarar verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile beraber Türkiye'de rejim mi değişecek?

Türkiye'de rejim değişmeyecek. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Sistemi bir rejim değil bir hükümet model değişikliğidir. Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile Demokratik Cumhuriyet rejimi daha da güçlenecek. Halkın iradesine dayalı Cumhuriyet rejimi sürekli hale gelecek. Darbe ihtimali bertaraf edilecek.

Hükümet Sistemi nedir?

Devletin elinde bulundurduğu kuvvetlerin hangi kısımlara ayrıldığı ile ilgilidir. Hükümet Sistemleri birbirinden, yasama yürütme ve yargı yetkililerinin kurumlarca ve nasıl kullanıldığına göre farklılaşır.

Türkiye'de Hükümet Sistemi değişiyor mu?

16 Nisan 2017'de halkoyuna sunulacak Anayasa Değişiklik Paketi ile Türkiye'deki Hükümet Sistemi'nin değişmesi öngörülüyor. Hükümet Sistemi'nin adı Cumhurbaşkanlığı Sistemi olacak. Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni Parlamenter Sistem'den ayıran temel özellik, yürütme organının biçim ve işleviyle ilgilidir. Parlamenter Sistem'de yasama ile yürütme iç içe geçmiştir. Kuvvetler ayrılığı net ve kesin değildir. Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde ise yasama ve yürütme ayrışarak birbirinden bağımsız çalışacak. Devletin tüm organlarında bürokratik vesayet düzeni değil “milli irade” etkili ve belirleyici olacak.

Hükümet Sistemi çeşitleri nelerdir?

Meclis Hükümet Sistemi, Parlamenter Sistem, Başkanlık Sistemi, Yarı Başkanlık Sistemi, Karma Hükümet Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Sistemi vs. Türkiye'de 1921-1923 arasında Meclis Hükümet Sistemi uygulandı.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 6
  • HAYIR 7 yıl önce Şikayet Et
    Niyet HAYIR Akıbet HAYIR!
    Cevapla
  • cetin 7 yıl önce Şikayet Et
    Hayirli olacak
    Cevapla
  • nedim 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben ikna oldum hayirli olsun
    Cevapla
  • İhsan Berat 7 yıl önce Şikayet Et
    Eşini başkan yardımcısı yapıyorsun, kimseye sormadan, bakın Azerbeycana. Ama nedense burada hiç haber olmadı.
    Cevapla
  • Adnan 7 yıl önce Şikayet Et
    Var olan uygulamada yasama ve yürütme aynı kişilerden oluşuyor, Ayrı olması lazım, Milletvekili yasama ile ilgilenmeli, kanun çıkarmalı, yürütme ise bağımsız kişilerden olması en doğru olandır. Şu anda milletvekili hem yasa çıkarıyor, hem devleti idare ediyor. Oysa devleti idare edenler dışarıdan olması ve bağımsız olması kimseye gebe olmaması lazım,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı