Muhtarlıkları CHP kapatmış

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun muhtarlıklarla ilgili yalan sözleri yine kendisine döndü.

Muhtarlıkları CHP kapatmış
Muhtarlıkları CHP kapatmış
GİRİŞ 05.04.2017 13:45 GÜNCELLEME 05.04.2017 18:41
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asılsız iddialarla vatandaşın kafasını karıştırıyor. Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "evet" çıkarsa muhtarlıkların kapatılacağını öne sürdü. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu iddialarına ilk tepki muhtarlardan geldi. Aslında madalyonun bir de öteki yüzü var. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun ortaya attığı iddia CHP’nin tek parti olarak iktidarda bulunduğu 1934 yılında gerçeğe dönüşmüştü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'hayır' propagandası yapmak için kendi partisinin tarihini bilmeden ortaya attığı iddia tepki topladı. CHP'nin tek parti olarak iktidarda bulunduğu 1934 yılında mahalle muhtarlıklarını kapattığını bilmeyen Kılıçdaroğlu, halk oylamasına sunulan Anayasa değişikliği ile geçilecek Cumhurbaşkanlığı sistemini eleştirmek için "Başkanlık sisteminde başkan bir kararname ile muhtarlıkları kapatabilir" demesi şaşkınlık yarattı. CHP iktidarda olduğu 1 Ocak 1934'te 105 yıldır faaliyet gösteren mahalle muhtarlıklarını kapatmıştı. Dönemin gazeteleri de "Muhtarlıklar bugünden itibaren tarihe karıştı" haberleri yayınlamıştı.

AŞAĞILADIĞI MUHTARLARA İŞİ DÜŞTÜ

CHP lideri Kılıçdaroğlu, daha önce yaptığı bazı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'nin dört bir yanından gelen muhtarların Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlandığı toplantıları küçümseyen ve alay eden ifadeler kullanmıştı. Kılıçdaroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için "O konuşurken utandım. Dünya liderlerine mi yoksa muhtarlara mı konuşuyor, belli değil" demişti. Ancak, muhtarlarla yapılan bu toplantılarla alay eden Kılıçdaroğlu, referandum için başlattığı "hayır" kampanyasına destek bulmak için seçilmiş muhtarlara tek tek mektup gönderme kararı almıştı. Kılıçdaroğlu son olarak İzmir'de katıldığı toplantıda daha önce küçümsediği muhtarlara seslenerek, Anayasa değişikliğinden sonra muhtarlıkları bir kararnameyle kapatılabileceğini iddiasında bulundu. Ancak, Kılıçdaroğlu'nun partisinin geçmişini bilmediğini anlaşıldı. Tek parti yönetimi döneminin yaşandığı 1934'te CHP'nin mahalle muhtarlıklarını kapattığı ortaya çıktı. CHP'nin aldığı bu kararla kapatılan muhtarlıklar yıllar sonra tekrar açılmıştı.

İŞTE YALANIN BELGESİ

"Muhtarlıklar bugünden itibaren tarihe karıştı" 1 Ocak 1934 tarihli dönemin Akşam Gazetesi'nde çıkan haber şöyle: "Bu teşkilat bundan 105 sene evvel ihdas edilmişti. Mahalle işlerini belediyeler süratle görecektir. Bugünden itibaren mahalle muhtarlıkları kalkmış, bu eski teşkilat tarihe karışmıştır. Dün akşam mahalle muhtarları geç vakit muamele defterlerini kapatmışlardır. Bugünden itibaren mahalle işlerinin tedviri belediyelere intikal ettiğinden kaymakamlar 3 gün mütemadiyen belediyede toplanmışlar ve işlerin nasıl yürütüleceğini konuşmuşlardır. Belediyelerin halka verecekleri ilmühaberler için hiçbir ücret alınmayacak ancak ilmühaberlere pul yapıştırılacaktır. Belediye reisliğinden kaymakamlara verilen talimata göre halk işleri katiyen geri bırakılmayacak ve şikayete meydan verilmeyecektir. Bu izahatten anlaşıldığına göre mahalle muhtarlığı 105 sene devam ettikten sonra bugün tarihe karışmıştır."

1 Kanunisani (Ocak) 1934 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde konuyla ilgili haber şöyle:

KAPILARINA KİLİT

"Bugünden itibaren muhtarlık teşkilatı tarihe karışmıştır. İstanbul'daki bütün muhtarlıklarını işini polis, belediye ve sıhhiye memurları görecektir. Dahiliye Vekaleti tarafından 37 maddelik bir nizamname hazırlanmış ve bütün vilayet ve belediyelere tebliğ edilmiştir. İkamet değiştirmek gibi işlerle, askerlik, vesaiti nakliye, bina iratlarının tahriri, vergi, tahsilat, arazi tevziatı, ziraat, haşaretle mücadele, mahkeme ve tapu işlerine dair bütün vazifeler her mahalle halkından Belediye Meclislerince intihap edilecek ikişer kişi tarafından ifa edilecektir.» Haberde de anlaşılacağı üzere, bir muhtarın tek başına yaptığı iş birden fazla kuruma ve kişiye devredildi. Muhtarlıkların işleri için Belediye Meclislerinin «ikişer kişi» görevlendirmesine karar verildi.

.

YORUMLAR 42
  • Pro.dr.ali baldivan 7 yıl önce Şikayet Et
    Ezanlar sustu chp'döneminde yillarca ,diye hatirlatiyorumda,, maalesef hiç bir tane yorumcu ,ciddiye alipta ,bir Müslüman olarak içimiz sizliyor tarihin o dönemlerini öğrenince diyemedi... Evet hayir kampanyasi çok önemli, kimse önemsiz diyemez. Ama kendimizi ve müslümanligimizida sorguya çeksek hiçte fena olmaz, diye düșünüyorum. Amarikadan selam.
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    boş geç kılıçdaroğlu ve ekibi kendi kendine konuşsun dursun oylar %70 le EVET
    Cevapla
  • Eeeee 7 yıl önce Şikayet Et
    Eee evet sanane evetse evet eeeeo
    Cevapla
  • Bitti 7 yıl önce Şikayet Et
    Sizi Ezan düșmanlari......
    Cevapla
  • Yaaaa 7 yıl önce Şikayet Et
    CHAPE bu millet sana ikinci ,bir firsat ,vermez, çünki siz gelir gelmez, camileri ahir yapiyorsunuz. Ve ezanida susturuyorsunuz.....
    Cevapla
  • Vay be 7 yıl önce Şikayet Et
    Gene Çaktın, Gene Çaktın :D
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankası kaynaklarına ilişkin açıklama
Dubai'de sel hayatı felç etti! Yönetim halka uyarılarda bulundu...