7 partiden 3 bin 347 kadın aday

Kadın adayların, adaylık sürecinde neler yaşadıkları, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından kitap haline getirilecek

7 partiden 3 bin 347 kadın aday
7 partiden 3 bin 347 kadın aday
GİRİŞ 26.05.2007 11:22 GÜNCELLEME 26.05.2007 11:22

Meral Tamer'in köşe yazısı


Siyasi parti liderlerinin bu seçimlerde artık hiçbir mazereti olamaz. Herhalde ilk kez 'kriterlere uygun' kadın aday adayı bolluğu yaşanıyor.


Kadın Adayları Destekleme Derneği KADER'in partilerden elde ettiği verilere göre 7 partiden toplam 3 bin 347 kadın, bu seçimlerde TBMM'ye girmek üzere aday adayı olarak başvurularını yapmış durumdalar.


TBMM'ye 72 yılda girebilmiş toplam kadın milletvekili sayısının sadece 186 (utanç verici) olduğu düşünüldüğünde, müthiş bir patlama söz konusu. Kadın sorunları üzerine çalışan 100 kadar STK, birikimlerini ortaya koyup işbirliği yapınca, böyle bir sonuç çıktı ortaya.


Şimdi liderler samimiyet sınavında. 4 Haziran akşamı listeler kesinleşecek. Kadın adayların, listelerin nerelerine yerleştirildikleri belli olacak.


Dün Türk Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü ile telefonda sohbet ediyorduk. Kadın STK'lardan 13'ünün başkanının ellerini ceplerine atıp, adaylık başvurusu yaptığını hatırlattıktan sonra dedi ki:
'Biz şimdi onların yollarını kestik. Haydi bakalım, versinler cevaplarını. Ya kadınları seçilecek yerlere koyacaklar, eğer koymazlarsa da 'biz kadınlarla çalışmak istemiyoruz' demiş olacaklar.'

Kitap ilginç olacak


Evet, artık listeleri belirleyen liderler ve yakın çevreleri için kaçış yok. Karşılarında rekor düzeyde kadın aday var.


Aralarında kadın sorunları üzerine yıllarca kafa yormuş olanlar, kendi uzmanlık alanlarında müthiş başarılı iş kadınları var. Bu bolluk içinde yine gidip de vitrin süsü olacak birkaç kadın adayda karar kılarlarsa, kendi bilecekleri iş. Zira TKDF, 5 Haziran'dan itibaren kadın aday adaylarının bu süreçte yaşadıklarını kitap haline getirecek. Kitapla ilgili bilgi toplama çalışmaları 5 Haziran'da başlıyor. Kadın aday adaylarının, başvurunun her aşamasında nelerle karşılaştıklarını kıyısından haber alan bir gazeteci olarak eminim ki, müthiş ilginç bir kitap ortaya çıkacak.

Kadın Siyaset Programı


Kadın sorunları üzerine çalışan STK'ların birbirleriyle rekabet etmek yerine son 3 - 4 yıldır işbirliği içinde çalışmalarının meyveleri toplanıyor aslında.


Kadın aday adayı sayısındaki rekor artış ve adaylık sürecinin kitaplaştırılmasının yanı sıra Kadın Siyaset Programı da, güçlerin birleştirilmesinin bir diğer sonucu.


80'i aşkın STK'nın kendi farklı birikimlerini ortaya koyarak hazırladıkları Kadın Siyaset Programı'nın ana başlıkları şöyle:


  • Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı devlet politikaları ve bunları yaşama geçirecek kurumsal yapının oluşturulması
  • Kadınların seçim ve atamalarla belirlenen karar organlarında eşit temsili ve katılımının sağlanması
  • Kadın ve kız çocuklarının eğitim ve öğrenimde fırsat eşitliğine kavuşmalarının sağlanması
  • Kadın istihdamının artırılması
  • Çalışma yaşamında fırsat eşitliğinin sağlanması
  • Kadın yoksulluğu ile mücadele edilmesi
  • Sağlık hizmetlerinden yararlanmada, kadınların yaşadığı mağduriyete son verilmesi
  • Kadınlara ve çocuklarına yönelik yaygın şiddetin önlenmesi

    mtamer@milliyet.com.tr
  • YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
    DİĞER HABERLER
    ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
    İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu