Erdoğan açıkladı! Dünyanın gözü orada olacak

Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretleri ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konusunda liderler düzeyinde kritik bir toplantı olacağını açıkladı.

Erdoğan açıkladı! Dünyanın gözü orada olacak
Erdoğan açıkladı! Dünyanın gözü orada olacak
GİRİŞ 17.11.2017 00:03 GÜNCELLEME 17.11.2017 06:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İbrahim Erdoğan/ Haber7

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve ardından körfezde Kuveyt ve Katar ziyaretlerini tamamladı. Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşmede ana gündem maddesi Suriye oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Kasım'da Soçi'de liderler düzeyinde 3'lü zirvenin olacağını açıkladı. Erdoğan, Türkiye, Rusya ve İran'ın bir araya geleceği toplantıda kritik kararlar alınabileceğinin sinyalini verdi. Toplantıdan bir gün önce dışişleri bakanlarının bir araya geleceğini söyleyen Erdoğan aynı gün genelkurmay başkanlarının da bir araya gelecek hazırlık yapacaklarını söyledi.

 


ASTANA'YI DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ

Erdoğan "Suriye’de savaşın sona erdirilmesi ve siyasi geçiş konusunu da etraflıca ele aldık. Türkiye, Rusya ve İran Türkiye olarak Astana sürecini devam ettirmek istiyoruz. Ayın 22’sinde liderler düzeyinde bir araya geleceğiz. Bizden bir gün önce dışişleri bakanlarımız birayaya gelecek, ön hazırlıkları yapacaklar. Başta İdlib, Afrin olmak üzere son gelişmeleri ele alma imkanımız olacak. Malum, özellikle İdlib’deki 12 gözlem noktası hususu hassasiyet taşıyor. Bu gözlem noktaları konusunda Türkiye olarak bizler, Rusya hatta hatta İran’ın da burayla ilgili talebi var ise biz orada esnek davranıyoruz. Ancak Afrin konusunda İran’ın oraya kendisinin de böyle bir şeyi arzu etmesi konusunda Afrin’e sıcak bakmıyoruz. Çünkü oradan çekilme konusunda Hamburg’taki G 20 zirvesinde Rusya’nın bize verdiği sözleri var. Rusya’nın oradan çekilmesi, oradan bize yönelik muhtemel tehdit ve tacizlerden duyduğumuz rahatsızlıklarla alakalı olarak Türkiye’ye gerekli anlayışın gösterileceği hususlarında bize söz verilmişti. Afrin olayını biz bu çerçevede değerlendiriyoruz. Afrin’de demografik yapının korunması bizim hassasiyetlerimiz arasındadır. Orada son zamanlardaki yerleşmelerle beraber yüzde 55 gibi bir Arap nüfusun, yüzde 30-35 gibi bir Kürt nüfusun oluştuğunu görüyoruz; orada nüfusun geri kalan bölümünün de Türkmenlerden oluştuğu bir demografik yapı söz konusu." dedi.

"Orada atılacak adımlarda, tüm bunların göz önüne alınmasından yanayız. Astana süreci dışında burada Cenevre ile de bir eşgüdüm söz konusu. Astana ve Cenevre süreçlerinin eşgüdümlü biçimde devamı konusunda mutabık kaldık. Bizim PYD konusundaki tavrımızı çok açık ve net. Bundan taviz veremeyiz. Bunda kararlılığımızı da ifade ettik. Suriye ulusal diyalog kongresi ile ilgili çalışmalar hep birlikte yürüyecek. Ama biz kendilerine şunu söyledik yani Suriye’deki muhalif grupları yok farz ederek orada bir yere varmak mümkün değil. Şu ana kadar Suriye’deki muhalif gruplar hem ılımlı muhalifler olarak, buradaki mağdur, mazlum insanların bir yerde haklarının korunması mücadelesini verdiler. Bunları yok farz etmek mümkün değil, bu değerlendirmenin çok çok iyi yapılması lazım. PYD-YPG, PKK üçlüsüne de dikkati çektik; meseleyi ele alırken oralarda bu tür terör örgütlerinin de hukuku vardır diye bir anlayış söz konusu olamaz. Zira bu tür bir anlayışla zaten mesafe de alınamaz."

"ABD’nin DEAŞ’a karşı attığı adımlarda PYD-YPG gibi terör gruplarını kullandığı biliniyor. Bunlara çok ciddi ödemeler yapılmıştır. Bunlar Rakka’da, Münbiç’te bu tür gruplar kullanılmıştır. Münbiç, oranın asıl sakinleri olan Arapların şehirden kovulmasına, oranın PYD-YPG’ye peşkeş çekilmesine sahne olmuştur. Ayni şey Rakka için de geçerlidir. Kendilerinden yararlandıkları o terör gruplarının Rakka’yla hiçbir alakası yoktur. Dolayısıyla Rakka’nın da şehrin gerçek sakinlerine teslim edilmesi için bir çalışma yapılması gerekiyor."

DÜNYANIN GÖZÜ O TOPLANTIDA OLACAK

"Suriye’deki gelişmeleri bizim dikkatle ele almamız lazım ki, sağlıklı neticeye varalım. Bunun için bu ayın 22’sinde ben, Putin ve Ruhani, liderler olarak bir araya geleceğiz. Yapacağımız bu görüşmenin önem arz ettiğine inanıyorum. Bizden bir gün önce dışişleri bakanlarımız, hatta aynı gün genelkurmay başkanlarımız bir araya gelmek suretiyle hazırlık yapacaklar."

YORUMLAR 3
  • ÜMİTSİZ VAKA 6 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ile ilişkilerimizi uçak öncesi duruma dönecekmiş ya, sanki uçak öncesinde güllük gülistanlıktı, gerçekçi olalım kelimeler ve yöntemler değiştirilerek AB - ABD nin ağırdan alma oyunlarını Rusya da uyguluyor, GÜRÜLTÜ var icraat yok. Ermeni- Azeri sorununu Putin bir dk de çözebilir, çözeceğini bildiğimiz için konuyu açtık. Yok efendim ümitsiz görmüşüz. Ne ümitsizi sorunun müsebbibi Rusyadır, öylesi işine geliyor
    Cevapla
  • Metin 6 yıl önce Şikayet Et
    Pek bişey değişmeyecek. Kısaca abd iran Rusya ve Suudi’ler anlaştı. Karşılarında Türkiye Fransa İngiltere ve Çin var. Rusya ve İran ın görevi bize zaman kaybettirmek başka amaç yok. ABD Rakka ve deyr zor da ki petrolün kendilerine bağlanmasını istiyor buradaki Uşak ta pyd pkk...oyun bu , ne işimiz var Irak ve Suriye’de diyen ahmaklar ve sarılmış vatansızlar anlayamaz bunu reis tekbaşına çırpınıyor. Allah cc yar ve Yardımcısı olsun....
    Cevapla
  • Yoldaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah zeki birisin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor