Şanlıurfa'da seçimin nabzı /video

Seçimlerde Güneydoğu’da partilerin gözü aşiretlerden çıkacak oylara bakıyor. Büyük oylar bekledikleri ve bu yüzden aşiret liderlerini ilk sıralara koyan partilere vatandaşlar ne diyor?

Şanlıurfa'da seçimin nabzı /video
Şanlıurfa'da seçimin nabzı /video
GİRİŞ 22.06.2007 08:35 GÜNCELLEME 22.06.2007 08:35
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış
Muhammet Taşçılar'ın haberi



Şanlıurfa’da başta AKP, DP, CHP ve MHP gibi bir çok parti milletvekilliği için ilk sıraları aşiret liderlerine verdi. AKP 20 şer bin oylara sahip olan Sabahattin Cevheri, Zülfikar İzol ve Cenap Gülpinar’ı liste başı yaparken, Demokrat Parti ise en büyük kozu olarak gördüğü Bucak aşireti lideri Sedat Edip Bucak’ı birinci sıradan aday gösterdi.



AKP’de aşiret lideri olan milletvekili adayları Sabahattin Cevheri (Şeyhanlı aşireti),Zülfikar İzol(İzol aşireti) ve Cenap Gülpınar Daha önce ANAP döneminde bakanlıkta yapan Gülpınar'ın 30 binden fazla oyu bulunuyor.



Demokrat Partide ise en büyük oy patlaması beklenen Sedat Edip Bucak olarak belirtiliyor. Siverek,Hilvan bölgesine hakim olan ve 30 bin kişilik bir aşiretin lideri olan Sedat Edip Bucak daha önce 3 dönem milletvekilliği yapmıştı. CHP’de 10 bin oya sahip olan Karakeçili aşiretinden Mehmet Akıl aday olurken, MHP’de ise Hacı Musa aşiretinden Muzaffer Çakmaklı birinci sıra adayı oldu. DTP’nin bağımsız adayları ise hiçbir aşirete mensup olmadığı gözlendi.



AŞİRETLER NE DİYOR



Ak Parti 3. sıra Milletvekili Adayı E.Cenap Gülpınar “Ben partide beyin gücünün olması yanında oy gücüne sahip insanların aday olmasından yanayım. Tabi bu aşiret mensubu değil de halkın sevdiği insanların olması gerekiyor. Bölgemizde aşiretçilik olayı var bunu inkar edemeyiz fakat aşiretçiliğin eskisi gibi olmadığını da düşünmemek lazım. Eskisi gibi katı kurallı dediğim dedik yaptığım yaptık gibi değil. Bir aşiret aynı kişi üzerinde birleşmesi de zor. Bir çok aşiret biliyoruz ki 3-5 adayı destekliyor. 3-5 partiye bölünmüş. Artık blok oy demek değildir. Aşiretin içinde seviliyorsa biraz daha toparlayıcı oluyor. Tabi buda artık zor. Aşiretler son yıllarda çok dağınık. Yıllar önce aşiretler toplu haldeydi. Şimdi bir çok aşiret dağılmış. Artık oy deposu olarak görmemek lazım” diye söyledi.







Ak Parti Milletvekili aday adayı Ahmet Yeşilnacar kendisinin aşiret mensubu olmadığı için listeye giremediğini belirterek 113 kişinin içinde aşiret üyelerinin seçilmesine “Yıllardan beri Şanlıurfa’da aşiretçilik devam etmektedir. Eğitimi düşük olan toplumlarda öne çıkıyor. Ama iş yapmış yararlı olmuş aşiret mensupları da var. Ama gönül ister ki memlekete kim daha iyi hizmet edecekse onun seçilmesini istiyoruz. Ama ben yine Ak partiye oy vereceğim” diye konuştu.

YORUMLAR 4
  • MUSTAFA AKKUŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    şanlıurfa. dp den ssedat bucak süpürür urfayı en büyük aşiret onun çünkü
    Cevapla
  • mehdi kartal 16 yıl önce Şikayet Et
    İşte farkımız!!!. Çok tasvib ettiğim bir söz vardır; \" Küçük beyinler kişilerle, orta beyinler gruplarla, büyük beyinler ise fikirlerle ilgilenir.\" Şimdi baktığımız zaman; Saadet için ne kişi nede grup pek önem arz etmiyor, önemli olan halkın fikri manada kendsidir. Yani kişiler değil düşüncelerdir. Bu da en genel manada Milli Görüştür. Kim olursa olsun Milli Görüşle hizmet edecekse buyursun gelsin... Sorun net, Çare Saadet!!!
    Cevapla
  • eşref siyasetçi 16 yıl önce Şikayet Et
    Şanlıurfada aşirete son verelim. secim tarihine yaklastıgımız bu gunlerde Turkiyede Sanlıurfanın asiret kavramıyla anılmasından bir Sanlıurfalı olarak rahatsız oluyorum.ilk önce videoda izledigimiz Sedat Atillanın yorumlarına katılıyorum.yıllardır sectigimiz bu asiret liderleri Sanlıurfa icin ne yaptı?akp nin listesine baktıgımızda asiret liderlerini on sıralara koydugu gozumuze carpiyor.AZİZ Sanlıurfa halkı gelin bu secimde bu asıret kavramına son verelim.sanlıurfayı memleket cocugu diye hitap ettigimiz tahsilli kisiler yonetsin artık...
    Cevapla
  • murat rehalı 16 yıl önce Şikayet Et
    UZUN SÖZÜN KISASI. Güneş balçıkla sıvanmaz demeki halkın gerçek partisi SAADET PARTİSİ Listesiyle Adayıla tam bir tarafsızlık ve hakkaniyet içinde listesini çıkardı. Şanlıurfa\'da da konuşulan bu halkın partisi SAADET PARTİSİ Aşiret yok, HALK var, Baskı yok, ÖZGÜRLÜK var,hepsinden çok ADİL DÜZEN VAR Taktir halkımızındır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti