Seçime doğru son anketteki durum

Son seçim anketinden ilginç sonuçlar.... Anketten 3 partili Meclis ve 25 bağımsız çıktı. DP barajı aşarken MHP barajın altında. 27 ilde 5400 kişi ile yapılan son kamuoyu yoklaması:

Seçime doğru son anketteki durum
Seçime doğru son anketteki durum
GİRİŞ 09.07.2007 12:25 GÜNCELLEME 09.07.2007 12:25
Bu Habere 379 Yorum Yapılmış

TÜRKİYE SİYASİ EĞİLİMLER ARAŞTIRMASI- TEMMUZ 2007

Bu araştırma, Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından Türkiye’yi temsil eden 27 ilde ( İstanbul, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Ankara, Kayseri, Sivas, Eskişehir, İzmir, Manisa, Denizli, Adana, Antalya, Mersin, Isparta, Samsun, Trabzon, Rize, Zonguldak, Erzurum, Elazığ, Van, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep) toplam 5400 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırmada cinsiyet, yaş ve eğitim kotası uygulanmıştır.

Araştırma 01 – 04 Temmuz 2007 tarihleri arasında, Stratejist ve Araştırma Uzmanı Mehmet Murat Pösteki’nin koordinatörlüğünde, Araştırma Uzmanları Mehmet Safa ve Kemal Özkiraz’ın proje danışmanlığında gerçekleştirilmiştir.

22 TEMMUZ SEÇİMLERİ GENEL SONUÇLARI

22 Temmuz’da oyunuzu hangi partiye vereceksiniz ?
( Kararsızlar Dağıtılmıştır )






































 


 


%


 


AKPARTİ


 


32,1


 


CHP


 


18,5


 


DEMOKRAT PARTİ


 


14,3


 


MHP


 


9,4


 


SP


 


7,5


 


GP


 


4,6


 


BAĞIMSIZ ( DTP )


 


3,5


 


BAĞIMSIZ ( BBP )


 


1,9


 


DİĞER


 


2,5


 


HİÇBİRİ


 


5,7


YUKARIDAKİ TABLOYA GÖRE PARTİLERİN TBMM’YE SOKACAĞI MİLLETVEKİLİ SAYILARI
































 


MECLİSE GİRECEK PARTİLER


 


MİLLETVEKİLİ SAYILARI


 


AKPARTİ


 


283


 


CHP


 


133


 


DEMOKRAT PARTİ


 


109


 


BAĞIMSIZ ( DTP )


 


18


 


BAĞIMSIZ ( BBP )


 


5


 


MESUT YILMAZ


 


1


 


HULKİ CEVİZOĞLU


 


1


 


TOPLAM


 


550




SONUÇ

Araştırmamızda çıkan net sonuç 22 Temmuz sonrası Meclise 3 Partinin kesin olarak gireceği ve 4.partinin de girme ihtimalinin yüksek olduğudur.Net bir şekilde ifade ediyoruz ki barajı aşma ihtimali olan 4.parti Saadet Partisi’dir.MHP ve GP’nin barajı aşma ihtimali yoktur.MHP’nin barajı aşamama nedenlerini MHP ile ilgili analizimizde açıklayacağız.22 Temmuz sonuçlarına göre 3 Partili bir mecliste Ak Parti yine tek başına iktidar olacaktır. 4.partinin meclise girmesi durumunda Akparti 276’yı bulamayacak ve dolayısıyla tek başına iktidar olamayacaktır. Bu durumda bir koalisyon hükümeti kurulacaktır.


PARTİ ANALİZLERİ

AKPARTİ

Bir önceki araştırmamızdan bu yana Akparti’nin oy kaybettiğini görmekteyiz.Bu durumun en büyük etkeni Necmettin ERBAKAN’ın yaptığı konuşmalardır.Akparti kurmaylarının Necmettin ERBAKAN’ın ithamlarına cevap vermemesi seçmeni ikileme düşürmüştür.Seçmen “ Susmak kabullenmektir” sözünden hareketle Necmettin ERBAKAN’ın haklı olduğunu düşünmektedir.Bu durum Akparti’deki Milli Görüş oylarının Saadet Partisi’ne kaymasını sağlamaktadır.

CHP

CHP için fazla bir şey söylemeye gerek yok.Kendi seçmen kitlesi içerisinde rakipsiz olarak yoluna devam etmektedir.CHP’nin tek korkusu tatil dolayısıyla sol seçmenin sandığa fazla rağbet etmeyeceği şeklindeki söylentilerdir.CHP iyi bir propaganda ile sadece seçime katılım için mücadele ederse oylarını muhafaza eder.

DEMOKRAT PARTİ

Demokrat Parti’nin oylarını artıran en önemli etken terör asayiş ve başörtüsü konusunda liderinin seçmene güven vermesidir.Köylerde Demokrat Parti’nin 1.olduğu zaten aşikardır.Bana ilave olarak Doğu ve Güneydoğu’da oylarını artırmış olması baraj sıkıntısını ortadan kaldırmıştır.


MHP

İşte bunlar MHP’nin barajı aşamamasının sebepleridir. Bu saydığımız illerde il geneli araştırma yapıldığı takdirde bu tablo herkesin karşısına çıkacaktır.
























































 


Sivas


 


 


 


Muhsin YAZICIOĞLU


 


BBP-Bağımsız


 


Hüsnü Yusuf GÖKALP


 


DP


 


Mersin


 


Enis ÖKSÜZ


 


DP


 


Kırşehir


 


Ramazan MİRZAOĞLU


 


DP


 


Ankara


 


Ömer KÖSE


 


BBP-Bağımsız


 


Konya


 


Hüseyin ARI


 


BBP-Bağımsız


 


Kahramanmaraş


 


Kemal YAVUZ


 


BBP-Bağımsız


 


Samsun


 


Bilal ŞAHİN


 


BBP-Bağımsız


 


Malatya


 


Kazım AYAYDIN


 


BBP-Bağımsız


 


Hatay


 


Muhammet UZUN


 


BBP-Bağımsız


 


Erzurum


 


Emrullah ÖNALAN


 


BBP-Bağımsız


 


Sakarya


 


Burhan AYGÜN


 


BBP-Bağımsız


 


İzmir


 


 


Mehmet ALTAYLI

YORUMLAR 379
  • Selahattin Kabaş 16 yıl önce Şikayet Et
    cCc 60 INCI HÜKÜMET --->MİLLİYETÇİ HAREKET cCc. Valla yalanım yok olanı söylim ben.Köylerden özel davetiye geliyo MHP Çorum İl Başkanlığı\'na bu anketi yapanlar.Biraz daha dikkatli olsunlar bence.22 Temmuz da rezil olacaklar.
    Cevapla
  • Ahmet YILMAZ 16 yıl önce Şikayet Et
    Herkes safını belirlesin. Mason locaları ve Türkiye\'deki ermeniler seçimde kimi destekleyeceklerini açıkladı.akp. ya biz Müslümanlar onların safında mı karşısında mı yer alacağız?
    Cevapla
  • Ahmet YILMAZ 16 yıl önce Şikayet Et
    Herkes safını belirlesin.
    Cevapla
  • avni tace 16 yıl önce Şikayet Et
    düz ovacının fitnesi kurutulmalı.. Başkent anket şirketindki adamlarına söyle %14 filan ne ki, oldu olacak tek başına iktidar etsinler. Hayret yani %1.5 luk partiyi, anca anketle ayakta tutarsın düz ovacı. Hayrola pkk nın internet sitesinde geceleri yayınlattıgın reklamını tamamen kaldırtmışsın.(30 yıldır pkk nın niye bitmedigini bir türlü anlamazdım sayende anlıyorum)... \"gündüz külahlı, gece silahlı\" lafı dokundu galiba. pkk sitesndeki yandaşlarından %1.5 oy belki alırsın ama, Türk Milletine kalırsa %0.0001 bile alamazsın.
    Cevapla
  • Efe Çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    Yalannn. AKP\'den oy azaltmak amaçlı yapılmış saçma sapan bir ankent....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!