ABD-Türkiye görüşmesinde önemli Münbiç detayı

ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyaretinde kararlaştırılan “sonuç odaklı mekanizma” toplantılarının ilki düzenlendi. “Menbiç’i yerel halkın yönetmesi” kararı çıktı. Türkiye ve ABD ise garantörlük görevini üstlendi

GİRİŞ 11.03.2018 02:41 GÜNCELLEME 11.03.2018 08:57
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Suriye'nin yeniden istikrara kavuşması için son zamanlarda attığı adımlar olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Suriye başta olmak üzere birçok konuda sorunların giderilmesi için ABD ile geçtiğimiz ay 'sonuç odaklı mekanizmalar'ın kurulmasına karar verilmişti. Geçtiğimiz günlerde mekanizmaların ilk toplantısının gerçekleşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin Menbiç ve Fırat'ın Doğusundaki kentlerin yeniden istikrara kavuşması için mutabık kalındığını açıkladı.

Türkiye ve ABD, bölgenin kalıcı istikrara kavuşması için Menbiç ve Fırat'ın Doğusu'ndaki kentlerin iki ülkenin ortak garantörlüğü altında yerel halkın yönetmesinin gerektiği üzerinde fikir birliğine vardı. Menbiç'te faaliyet gösteren Menbiç Askeri Konseyi'nin ve Fırat'ın Doğusu'ndaki kent konseylerinde bölgenin asli nüfusuna uygun unsurların yer alması için çalışmalara başlandı.

 

'ASKERİ KONSEY YÖNETMESİN'

Ankara, Menbiç Askeri Konseyi'nde terör örgütü YPG'lilerin bulunması konusundaki rahatsızlıklarını Washington'a hatırlattı. Washington'ın Menbiç Askeri Konseyi'nin YPG'den 'bağımsız' ve çoğunlukla Araplardan oluşması savunmasını Ankara, tatmin edici bulmadı. Bu nedenle Ankara, Washington'a Menbiç'i terör örgütü YPG'ye bağlı Menbiç Askeri Konseyi'nin yönetmesinin yerine Menbiç'te kurulacak konseyin bölgenin asli nüfusuna uygun unsurların yer alması gerektiğinin altını çizdi.

Kent konseylerinin üç ana temele dayanacağı öğrenildi. Konseyler, bağımsız, Suriye'nin demokratik sürecine bağlı ve konsey üyelerin bölgenin asli nüfusuna uygun yapıda oluşturulacak. Bu konseylerin Soçi, Astana ve Cenevre Süreci'ne de olumlu katkı sağlayarak kalıcı barış, istikrar ve refaha kavuşmasına yardımcı olacak.

 

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 36
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    bu görüsmeden bir sey cikacagini sanmiyorum,oyalama politikalari,ve türkiye ile rusyanin arasini acma oyunlari,
    Cevapla
  • Sahin 6 yıl önce Şikayet Et
    yine amerikanın tuzağına düştük desenize
    Cevapla
  • asi ihtiyar 6 yıl önce Şikayet Et
    Munbicte teroristmi kaldi, pazarlik yapiyoruz.? Hepsi afrine geldi. Abd nin kullanacak terosisti olsa bizimle masaya oturmazdi.
    Cevapla
  • Ali Arslan 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin yeni oyunu bu oyuna gelmeyelim abd yine oyalama ve zaman kazanma taktiği kullanıyor kısaca her zamanki gibi yalancı ve iki yüzlü bir politika izliyor.
    Cevapla
  • efe 6 yıl önce Şikayet Et
    en azından mumbıcte alınıp 4 mılyon surıyelının gerı donus ıcın olanak saglanması lazım abd ıle yapılan anlasmalar ınandırıcı degıl
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor