CHP'nin sandığa gömüleceği il: Bir zamanlar kaleydi

Ordu’nun sokaklarına daldık. Berber dükkânlarından, çay ocaklarına konuşulanlara kulak kabarttık. Yerel basının yazdıklarına baktık, sokakta yürüyen vatandaşların tepkisini ölçtük. Şehre hizmet getiren isme de son söz olarak mikrofon uzattık. Bir dönem CHP'nin kalesi olan Ordu'da bakın seçimin nabzı nasıl atıyor?

GİRİŞ 12.06.2018 10:55 GÜNCELLEME 12.06.2018 18:22
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

İzlenim ve röportaj: Osman Ateşli

24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine çok kısa bir süre kalmışken Haber7 olarak Anadolu’da seçimin nabzını tutmaya devam ediyoruz. Bu kez durağımız Karadeniz’in önemli duraklarından biri olurken Ordu'da sahanın fotoğrafını çekmeye çalıştık.

Seçim propaganda döneminin Ramazan ayına denk gelmesinin etkisi Ordu’da da görülüyor. Sokaklar sakin ancak belli meydanlar coşkulu...

 

 

Vekil adayları sahada… Öğleye yakın saatlerde başlayan yoğun tempo sahur vaktine kadar sürüyor.  Binlerce kişiyi buluşturan iftar ve sahur sofraları da coşkunun tavan yaptığı yerler…

Ordulular son dönemde şehir olarak almış oldukları hizmetlerden duydukları memnuniyeti inkar etmiyor. Vatandaş yapılanları takdirle karşılıyor. Önemli projeler Ordu’nun çehresini değiştirmiş. Özellikle yenilenen sahil şeridi ve caddeler kente yepyeni bir prestij kazandırmış. Yalnız fındık ve bir iki konuda beklenti var ancak seçmen 'devam' diyecek gibi görünüyor.

SANDIKLA İLGİLİ OLASI SENARYOLAR: ORDU'NUN SEÇİMİ NE OLACAK?

Konuşulanlardan çıkarım yaparsak sandıktan çıkabilecek olası sonuçlar;

Bir önceki seçimde partilerin almış olduğu oy oranlarına yakın bir oy dağılımı olabilir. Genel tabloda Ak Parti’nin 4 milletvekili almasına garanti gözüyle bakılıyor. Geriye kalan 2 milletvekilinin birini CHP kesin çıkarıyor. O da Ordu’nun yakından tanıdığı bir isim eski başkan ve mevcut CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun olacak gibi... CHP’li seçmenlerden “Seyit Torun’un yerine yeni bir yüz gelseydi. Torun zaten parti içerisinde yeri garanti bir isim. Büyükşehirlerden birinden aday gösterilseydi” diyenler de yok değil.

Kalan 1 milletvekili için ise bir belirsizlik var.  Son koltuk için Cumhur İttifakı’nda da yer alan MHP’nin 1’inci sıra adayı Cemal Enginyurt bastırıyor. Enginyurt ile İyi Parti 1’inci sıra adayı eski Başhekim Yener Yıldırım arasında bir yarış var. Partiler arası kitlesel olarak büyük oy geçişleri beklenmemekle birlikte, İYİ Parti’nin CHP ve MHP’den bir miktar oy alması bekleniyor. Bunun yanında; Oyların dengeli dağılması halinde iki partinin de vekil çıkaramayabileceği de senaryolar dahilinde konuşuluyor.

Ak Parti’nin 5 vekil çıkarabilmesi “çok zor” dense de imkan dahilinde öngörü olarak bir kenarda duruyor. CHP’nin 2 vekil çıkarmasına da aynı gözle bakılabilir.

Son tahlilde 4+1+1 ağırlıklı öngörülen senaryo,

4+2 ve 5+1 de ihtimal dahilinde olası senaryolar arasında… Ak Parti’nin 3 vekile düşmesine CHP’liler bile pek fazla ihtimal vermiyor.

Sandığın rengine yapılan hizmetlerin etkisi büyük olacak gibi. Bir de son 10 güne doğru partilerin ve adayların final performansları…

Hizmet demişken, göreve geldiği 2014’ten sonra şehre önemli bir vizyon kazandıran Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’a mikrofon tuttuk. Yılmaz, Haber7 Yayın Koordinatörü Osman Ateşli’nin sorularını cevapladı;

Ordu’nun büyükşehir olmasıyla beraber sizinle başlayan bir serüven var. Gözle görülür bir hizmetler silsilesi başlamış ve devam ediyor. Ordu’da neler değişti Sayın Başkanım?

BÜYÜKŞEHİR YASASI KURTARICI OLDU

Büyükşehir Yasası bize çok önemli avantajlar sağladı. Yöneticilere çok önemli bir imtiyazı kullanma yetkisi verdi. Yetki karmaşası ortadan kalktı, ve hızlı bir şekilde çözüm üretildi.  İşlerimizin hızlandı. Bu imkan verilmeseydi en temel sorunların çözümünde dahi patinaj yapıp dururduk.

Biz de bu yetkiyi, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ordulu hemşehrilerimizin bize vermiş olduğu muazzam destekle çok iyi bir şekilde kullanmayı bildik. Kurucu büyükşehir olmanın büyük sıkıntıları olmasına rağmen bunu başardık. Görmüş olduğunuz her şey yeniydi. Bir sistem yoktu. Bürokratik ve idari yapının yeniden kurulması gerekiyordu. Büyükşehir tecrübesi olan bürokrat arkadaşlarla ve hemşehrilerimizin vermiş olduğu yoğun destekle kuruluş sürecini en hızlı atlatan büyükşehirlerden biri olduk. Kuruluş sağlam olunca üst yapı arkasından geldi.

BORCU OLMAYAN SAYILI BELEDİYELERDEN BİRİYİZ

Nasıl ki bugün taraflı tarafsız herkes “Yaparsa Erdoğan yapar” diyorsa, aynı vizyonla “yaparsak biz yaparız” dedik. “Popülist kaygılarımız yok” dedik. Çok radikal kararlar aldık. 19 ilçenin tamamında aynı anda alt yapı çalışması yaptık. 2017 yılında bitireceğiz diye taahhütle bulunmuştuk. Yüzde yüzünü tamamladık. Şimdi tamamen üst yapıya yoğunlaştık. 600 milyon liraya yakın bütçeyle sadece yol yaptık. 350 milyon liraya yakın sadece su yatırımı yaptık. Bunların yanında 320 milyon liralık borcumuz vardı. Bunu da sıfırladık. Şu anda büyükşehirler içinde Maliye Bakanlığı’na borcu olmayan sayılı belediyelerden birisiyiz. 2014 yılında tüm gelirlerin tamamı personel giderlerine giderdi. Bugün gelirlerimizin sadece yüzde 21’i personel giderlerine gidiyor. 5 bine yakın personeli olan belediyede bu ciddi bir rakam. Hükümetimizin de çok yoğun desteğiyle istediğimiz noktaya geldik.

KARADENİZ’İN 5 TANE MAVİ BAYRAĞI OLAN TEK İLİ BİZİZ

Tüm sorunlarını aşmış tertemiz bir şehir haline geldik. Her tarafımız mavi bayrak. 7 kilometrelik bir sahil şeridimiz var. 7 kilometrelik şeridin her noktasında denize girebiliyorsunuz. Ordu sahil şeridinin tamamı 121 kilometre… Hiçbir noktasında ne kanalizasyon, ne atık, ne atık su denize boşaltılmıyor. Hepsi arıtılarak doğaya bırakılıyor. Karadeniz bölgesinde 5 tane mavi bayrak almış tek il biziz. Çevresi ve havası en temiz il biziz. Bunlar Çevre Bakanlığı’mızın resmi verileridir.

24 Haziran’da sandıktan nasıl bir sonuç çıkmasını bekliyorsunuz?

CHP’NİN EN ÇOK OY KAYBETTİĞİ İL

24 Haziran tarihinde yapılacak seçimlerde de hem hükümetimize hem Cumhurbaşkanımıza hem de milletvekili arkadaşlarımıza hemşehrilerimizin teveccühü Türkiye ortalamasından 10 -15 puan fazla olacaktır. Ki burası Ordu. Geçmişte bazı siyasi partilerin kalesiydi. Şunu da ifade edeyim; 20 belediyenin tamamını kazandığımız son yerel seçim döneminden sonra CHP’nin reel anlamda en çok oy kaybettiği il Ordu oldu. CHP ilimizde tam 14 puan oy kaybı yaşamıştır. Bu çerçevede Ordu ili hem siyasi kimliğini hem de yapısını değiştirerek yepyeni bir siyasi kimlikle bizim de kalemiz olan illerden bir tanesi haline geldi. Yapılan hizmetleri milletimiz takdir ediyor. Bu takdirin göstergesi olarak yüzde 65’leri bulan bir oyu bizim partimize veriyor. Niye veriyor? En iyi hizmeti yaptığı için veriyor. Niye veriyor? Liderini gördüğü için veriyor. Niye veriyor? Yerel yönetimdeki başarıyı gördüğü için veriyor.

Ordu’nun turizmde aldığı yol da çok konuşuluyor Sayın Başkan…

Ordu Büyükşehir olmadan önce yani 2014 yılında ilde sadece bir tane 5 yıldızlı otel varken, bugün 5 tane 5 yıldızlı otel var. Hepsi yüzde yüz doluluk derecesinde hizmet veriyor. Bir başkası daha var. Önemli bir oteller zincirinin… O da inşaat halinde.

Büyükşehir olmadan önce resmi verilere göre 2014 yılında yurt içi ve yurt dışı 303 bin turist gelirken, geçen yıl hedefimiz olan 700 bin turist seviyesini aştık. Bu yıl 1 milyon turist seviyesini yakalamaya çalışıyoruz. İlimizde huzur var. Asayiş olayları neredeyse sıfır. İç huzurunu sağlamış bir şehiriz.

Turizmde yükseliş ivmemiz devam ediyor. Bunun ana sebeplerinden bir tanesi de hükümetimizin denize dolgu yapılarak yaptırmış olduğu Türkiye ve Avrupa’da tek, dünyada üçüncü olan havalimanımızdır. “Çalışır mı çalışmaz mı” endişeleriyle açıldı. Şimdi günde 50 uçuş var. İstanbul’a günde 14 uçuş var. Uçaklarda yer bulunamıyor. Almanya, Avrupa ve Kıbrıs seferleri de başladı.

24 Haziran seçimleri sonrasında yaşanacak ciddi rahatlama ile birlikte turizmde de yeni bir dönem başlatacağız. Ordu ilçeleriyle birlikte 2019 yılından itibaren yapacağımız bir iki somut hamle ile her zaman davete açık bir il haline geleceğiz. Muazzam bakirliği korunan yaylalarımız var. Doğal dokuyu bozmadan buraların da turizme kazandırılmasını sağlıyoruz.

ORDU’YA ÇILGIN PROJE

Boztepe’ye 15 bin merdivenle çıkmayı sağlayacak bir projemiz var. Mülkiyet ve kamulaştırma sürecine girdik. 15 bin merdiven sayısı ve güzergahı itibariyle dünyadaki en özgün projelerden biri haline gelebilir. Üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Merdivenin her bir basamağına vatandaşlarımızın ismini yazmak suretiyle maliyeti vatandaşlarımızla iştirak halinde karşılayabiliriz.

CUMHURBAŞKANIMIZIN ORDU’YA HEDİYESİ

Melet ırmağı çevresinde peyzaj düzenlemeleri ile ilgili önemli bir çalışma yürütüyoruz. Çikolatapark projemiz devam ediyor. Çikolatapark’ın içine Minyatürk benzeri bir alan da yapıyoruz. Nikah salonları ve düğün salonları ile birlikte o alan ilimizin yeni bir cazibe merkezi olacak. İnşaallah kısa sürede hizmete alacağız. Bunun yanında stadyum projemiz bitmek üzere… Normalde 2019 yılında bitirilmesi planlanıyordu. Ağustos ayında bitiyor. Muhteşem bir eser daha 12 ay gibi kısa sürede Ordumuza kazandırıldı. O da Sayın Cumhurbaşkanımızın Ordu’ya hediyesi oldu.

1000 YATAKLI ŞEHİR HASTANESİ

İşe başladığınız noktadan nereye kadar geldiniz Başkanım?

Biz 2014 yılındaki taahhütlerimizin tamamını yerine getirdik. 52 vaadimiz vardı. Biz bu sayıyı 70’in üzerine çıkardık. Hiç vaatte bulunmadığımız meseleleri de halletmişiz. Şimdi 1000 yataklı şehir hastanesi yatırımını yapacağız. Bu da programa alındı. Yeri belirlendi. Proje ihalesi bitti. Yapım aşamasına gelindi. Bu hastane de bittikten sonra kamu yatırımı anlamında ilimizde hiçbir eksiğimiz kalmayacak. Biz bunca şeyi yaparken yönetime talip olanlara da soruyoruz. “Vaatlerinizi görelim” diyoruz. Muhalefetin vaadi yok. Zaten yapacak bir şey de bırakmadık. Diğer kalanları da Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerimizle uyum içinde yapmaya devam ediyoruz. Yapılan hizmetlerle birlikte geçmişte göç veren bir il iken nüfusu geri dönmeye başlayan bir şehir haline döndük.

“BU OYUNU BOZMAK LAZIM”

24 Haziran’daki seçimi sizce kritik kılan nedir?

Ülkemizin bulunduğu konjonktür , Irak ve Suriye’de yaşananlar, terör üzerinde yürütülen planlar ve ekonomimize yönelik saldırılara bakınca 24 Haziran seçiminin önemini anlayabilirsiniz. Bu oyunu görmek lazım. Bu oyunu bozmak lazım. Bunu için bizler sahadayız. Bu seçimin önemini vatandaşlarımıza anlatmak için sahadayız. Gerek bağımsız gerekse milletvekili adayı arkadaşlarımızla hemşehrilerimizi dolaşıyoruz. Bizim bir kimliğimiz var. Görevimiz var. Biz Ak Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanıyız. Parti çalışmaları bu işin merkezidir. Parti teşkilatlarımızla adaylarımızla en üst uyum içindeyiz. Genel merkezimizin çizdiği rota çerçevesinde devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın karşısındaki adayların boş vaatleri seçim sürrecini ilginç bir noktaya getirdi. Yapılanların hepsini yıkacağını vaat eden, yatırımları durdurmanın prim edeceğini sanan, hesap kitap bilmeyen ülkeye zararı ne olacak düşünmeden bir stand-upçı  edasıyla meydanlarda dolanan cumhurbaşkanı adaylarını ibretle izliyoruz. Bunların toplumda reel karşılıkları yok. Bu ülkenin değeri olmuş yılların birikimlerini yıkmak, siyasi söylem itibariyle bu kadar ucuz olmamalı…

Parlamenter sisteme gireceğiz diye söz veriyorlar. Parlamenter sistem başarılı bir yönetim şekli mi? 10 yılda bir darbelerin yapıldığı, siyasi iradeye karşı kalkışmaların olduğu bir yapı için “ben geri getireceğim” sözü vermek ne kadar doğru milletin takdirine bırakıyorum.

Milletimiz sağduyulu ve basiretlidir. Bu millet şimdi alıcı gözüyle dinliyor bunları. Bakıyor, tartıyor sonunda kim daha gerçekçi, kim bu işleri yapmaya liyakatli en iyi kararını veriyor. 7 seçimdir en iyi seçimi yapıyor Cumhurbaşkanımızdan asla vazgeçmiyor.

HEDEF YÜZDE 65 BANDI

Cumhur ittifakının hem ilimizde hem de ülke genelinde sıkıntısız bir şekilde seçimi atlatacağını ilk turda rahat bir şekilde ikinci tura kalmaksızın seçileceğine inanıyorum. Hiçbir tereddüdüm yok. Kamuoyunun da herhangi tereddüdü yok. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilimiz açısından yüzde 65 bandını öngörüyorum. Milletvekili seçimi içinde de ona yaklaşan bir rakam bekliyorum. İlimiz açısından durumun bu olduğunu düşünüyorum. Ülke genelinde de partimizin ortalama 10-12 puan diğerlerinden daha önde olacağını tahmin ediyorum. Cumhurbaşkanımız ve bizim partimiz seçim süreçlerinin final partisidir. Son 15 gün önemlidir. Biz daha yeni başladık. Final maçları bizim işimiz.

Cumhurbaşkanımız 18 Haziran’da Ordu’ya gelecek. Cumhurbaşkanımız Ak Parti kurulduğundan beri Ordu’ya 18’inci kez geliyor. Tüm siyasi partilerin liderlerinin ziyaretlerini toplayın üçle çarpın bu kadar buraya gelmemişlerdir. Vatandaş kim yanındaysa, kimin söylemleri gerçekse onun yanında duruyor. Kim şehrine, ülkesine, ümmete faydalı olacak siyasi duruş gösteriyorsa onun yanında duracaktır. Biz bunu 7 seçimdir görüyoruz.

MUHALEFETİN BÜYÜK PANİĞİ

Muhalefet cephesinde  birbirine hiç benzemeyen birbirine uç noktalarda duran partilerin bir araya gelmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Ben, Erbakan Hocamızın kadrolarında yöneticilik yapmış Milli Görüş ekolünden gelen bir siyasetçiyim. Milli Görüş ekolünün temsilcisi olduğunu iddia eden Saadet Partisi’nin geçmişte kendilerine etmediğini bırakmayan bir siyasi iradenin yanında payanda olmasını siyasi acziyet olarak görüyorum. Millet bu tezgahı görür.

İlimizdebu partilerin durumu, bindelik dilimlerle izah edildikleri için, çok bir etkisinin olabileceğini düşünmüyorum. Ancak; Bu basiretli milletin sağduyusuyla da bu kadar dalga geçilmez. Bu kadar basit ve aleni menfaat ortaklığına kalkışmamak lazım. Bu birlikteliklerin millet tarafından bizim partimiz lehine değerlendirileceğini düşünmekteyim. Millet hesabını sorar.

Şimdi bir araya gelip duruyorlar. Bu buluşmaların en büyük gerekçesi, “ben ikinci tura kalamıyorum. Bize bu misyonu biçenlerin öngördükleri plan tutmadı. Ne yapacağız?” Paniklemesidir. Hepsinin alabilecekleri oy aşağı yukarı bellidir.

Düşünebiliyor musunuz; Madımak katili diye yıllardır lanse ettikleri, hesap sordukları kişi, şimdi sol jargonun Guavera’sı oldu. Bunu akıl kabul edebilir mi? CHP listelerinde kendilerine zulmedenlerle omuz omuza geldikleri bir parti oldular. Seçmen bunlara hak ettikleri cevabı verecek.

Bu seçimde çok fazla da kararsız seçmen görmedim. Seçmen biz ne yapacağımızı biliyoruz diyor adeta…  Sonunu bildiğimiz bir filmi izliyoruz.

Partinizdeki bayrak değişimlerini nasıl yorumlarsınız?

Cumhurbaşkanımız bunu her dönem yapar. Değişimden milletimiz de hoşlanıyor. Görev verilerek seçmenin karşısına çıkan arkadaşlarımız, millet nezdinde gerekli oluru almış arkadaşlarımızdır. Nihayetinde seçmen onu buraya gönderen iradeye bakacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız benim başkan adaylığım dönemimde de Ordu’ya seçimden bir hafta önce gelmiş ve “Enver Yılmaz kardeşimizi size emanet ediyorum” demişti. Milletimiz 20’de 20 yaparak bu emanetin en üst seviyeye taşıdı. Şimdi bizim listebaşı adayımız Doktor Şenel  Yediyıldız’la ilgili de, “Şenel kardeşimi size emanet ediyorum” dedi. Onun karşılığını bu basiretli millet yapacaktır. Güzel bir seçim sonucuyla da ilimiz temsil anlamında da güçlü bir iradeyi ortaya koyacaktır.

YORUMLAR 25
  • Hamza 5 yıl önce Şikayet Et
    Milletin ne yapacagı belli olmaz..
    Cevapla
  • Recep 5 yıl önce Şikayet Et
    ne fındığı be millet pahalı diye fındık yiyemiyor kalkmış fındıkta fındık sanki Türkiye de başka sorun yokmuş gibi elin körü alternatif ürün peşinde koşun birazda sırtınız terlesin yahu
    Cevapla
  • Fırtına 61 5 yıl önce Şikayet Et
    Hiç fındıktan bahseden yok!
    Cevapla
  • belde 5 yıl önce Şikayet Et
    Haydi ORDU 24 Haziran akşamı sandıkta oyları patlatmaya var mısın. TEK hedef CUMHUR İTTİFAKI MİLLET AKLI.
    Cevapla
  • G antep 27 5 yıl önce Şikayet Et
    Reisin ordu su Akp kalesi .Allah nankorlerden etmesin.Supersin Ordu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?