ABD'li Büyükelçi Jeffrey'den çarpıcı Münbiç yorumu

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ABD ile Türkiye arasında mutabakata varılan Münbiç yol haritasına ilişkin, 'Türkiye, ABD istese de istemese de orada büyük bir rol oynayacağına karar verdiği için şu anda Münbiç'te olduğumuz noktadayız' dedi.

ABD'li Büyükelçi Jeffrey'den çarpıcı Münbiç yorumu
ABD'li Büyükelçi Jeffrey'den çarpıcı Münbiç yorumu
GİRİŞ 15.06.2018 03:08 GÜNCELLEME 15.06.2018 03:09
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisinin (SETA DC) düzenlediği "Münbiç Anlaşması: Türk Amerikan İlişkilerinin Geleceği" başlıklı panele ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey konuşmacı olarak katıldı.

"ŞİMDİ TÜRKİYE GİBİ GÜÇLÜ MÜTTEFİKLERE DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

 

ABD'nin yeni Ulusal Savunma Strateji Belgesinde Çin ve Rusya'yı "öncelikli sınama alanı" olarak tanımladığını hatırlatan Jeffrey, bu strateji belgesi ışığında Washington'un Türkiye gibi güçlü müttefiklere daha çok ihtiyaç duyacağını söyledi.

"MÜNBİÇ İÇİN MASAYA OTURMUŞ OLMAMIZIN SEBEBİ TÜRKİYE'NİN KARARLI TAVRI"

ABD'nin müttefiklerinin güvenlik önceliklerini dikkate alması gerektiğini vurgulayan Jeffrey, "Türkiye'nin güneyde, Irak ve Suriye'de, güvenliğini sağlaması gerektiğine inanıyoruz ancak Türkiye'nin bunu nasıl yapacağı konusunda rahat değiliz. Müttefikimizin orada daha büyük bir rol oynaması konusunda da isteksiziz ancak Türkiye, ABD istese de istemese de orada büyük bir rol oynayacağına karar verdiği için şu anda Münbiç'te olduğumuz noktadayız." şeklinde konuştu.

"MÜNBİÇ YOL HARİTASININ BAŞARILI OLMASINI BEKLİYORUM"

Münbiç'in, DEAŞ'ın varlığından dolayı ABD için bir zamanlar önemli olduğunu belirten Jeffrey, ABD ile Türkiye'nin üzerinde anlaştığı Münbiç yol haritasının başarılı olmasını beklediğini söyledi.

"TÜRKİYE FIRAT KALKANI VE ZEYTİN DALI HAREKATLARI İLE ELİNİ GÜÇLENDİRDİ"

Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı ve Fırat Kalkanı Operasyonu ile Suriye'deki elini güçlendirdiğine işaret eden Jeffrey, "ABD, artık DEAŞ konusunda daha az kaygılı olduğundan dolayı iki taraf da şimdi Suriye'de ne yapacaklarına; İran, Rusya ve Esed rejimine karşı ne yapılacağına odaklanmalı." dedi.

Jeffrey, ayrıca ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) Suriye'deki faaliyetleri ve bunların Türkiye ile ABD ilişkilerine etkisi konusundaki sitemlerini aktarmak için hem askeri hem de sivil yetkililerin kendisini aradığını söyledi.

Yetkililerin sahadaki askerlerin faaliyetlerinden yakındığını belirten Jeffrey, sahadaki askerlerin "DEAŞ'a karşı az maliyetli bir savaş kazanmasından dolayı yönetime direnç gösterdiğini" dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • enver 5 yıl önce Şikayet Et
    şeytan bizemi yutturuyorsun aklın sıra. senin orada zaten işin yok. bir yalanla bir oyalama ile geldin oraya oturdun. eee. istersen anlaşma. biz bildiğimizi yapacağız... dönüş yok...
    Cevapla
  • Aziz 5 yıl önce Şikayet Et
    Onlar da biliyor kucaklarındakı arap olmadığımızı.
    Cevapla
  • birisi 5 yıl önce Şikayet Et
    bizi münbiç meselesiyle çok oyaladılar... bence münbiç hariç gerekli ne kadar nokta varsa uğraşalım...böylece gerçekte korumak istedikleri hedef deşifre olsun...bunlar bize yine adanayı gösterip kerkük-musulu unutturmaya çalışıyolar
    Cevapla
  • enver 5 yıl önce Şikayet Et
    jefirimi nedir adamın verdiği cevaba bak yahu. birde sırtımızı sıvatlıyor. bunlar şeytan yahu. sahtekar yalancı. bunlarla yola gidilmez...
    Cevapla
  • Servet Çiçek 5 yıl önce Şikayet Et
    Münbiç i tampon bölge olarak kullanılıyor esasında fıratın doğusunda petrol muhabbeti olmadığı için Amerika için önemi yok
    Cevapla
  • Cemal 5 yıl önce Şikayet Et
    Nokata işte bu kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat