AK Parti'nin rekor kıracağı il

Türkiye 24 Haziran Pazar günü tarihinin en kritik seçimine gidiyor. Haber7.com olarak bu kez de Rize'nin seçim nabzını tuttuk.

AK Parti'nin rekor kıracağı il
AK Parti'nin rekor kıracağı il
GİRİŞ 21.06.2018 12:50 GÜNCELLEME 21.06.2018 12:51
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Haber7.com / Özel Haber

Haber7.com olarak Türkiye'nin en kritik seçiminin nabzını son güne kadar tumaya çalıştık. Bu dosyamızda da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi olan Rize'nin seçim haritasını çıkardık.

 

 

AK PARTİ'NİN KALESİ: RİZE

2001’de kurulan AK Parti Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kuruldu. İlk seçimde Ak Parti Rize’den üçte üç yaparak Erdoğan ve ekibine güvendiğini tüm Türkiye’de olduğu gibi gösterdi. 2007, 2011, Haziran-Kasım 2015 seçimlerinde de Ak Parti 3’te 3 yaparak Ak Parti’nin kalesi olduğunu göstererek Türkiye 1.’si oldu. Son yapılan 1 Kasım milletvekili seçimlerinde Rize'de kurulan 948 sandıkta kayıtlı 244 bin 966 seçmenden 206 bin 1'i sandık başına gitti. Sandığa giden seçmelerden 203 bin 288'inin oyları geçerli sayılırken AK Parti 153 bin 912 seçmenin oyunu aldı. Yüzde 75,71'lik bir oranı yakalayan Rize, Ak Parti’ye Türkiye genelinde en fazla oy veren il olma unvanını da korudu. 7 Haziran genel seçimlerinde ise Rizeli seçmen Ak Parti’ye 133 bin 386 oy vererek yüzde 66,39'luk oranla AK Parti'nin Türkiye'deki en yüksek oranla oy aldığı il olmuştu. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yaklaşık 9 puanlık yükseliş gösterirken 20 bin 526 yeni seçmenin oyunu almayı başarmıştı. Rize, 12 Haziran 2011’de ki genel seçimlerde yüzde 69,4'lük oy oranıyla ikinci olurken 1. yüzde 69,66'lik oranla Konya olmuştu. 

Öte yandan Rizeli seçmen, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de AK Parti'ye en çok destek veren il konumunda yer aldı.

AK PARTİ RİZE'DE REKORLARIN SAHİBİ

Rizeli seçmen 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, AK Parti'nin aday gösterdiği AK Parti Genel Başkanı ve hemşehrisi Recep Tayyip Erdoğan'a en yüksek oy oranıyla destek verdi. Seçimlerde Erdoğan'a 148 bin 641 oy veren baba ocağı Rize, yüzde 80,57 ile en yüksek destek veren il olmuştu. Bu sonuçlara göre Rize, AK Parti’ye son dört seçimde de en yüksek oy veren il olma başarısını gösterdi ve rekorlar kırdı. 

CUMHUR İTTİFAKI AÇIK ARA ÖNDE

Rize’deki sandıklardan çıkacak sonucu tahmin etmek için bir de son seçimlerdeki dağılıma bakmak gerekiyor. Bu seçimde ki ittifakların etkileşimi Rize’de ki tabloyu çokta etkilemiyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde Ak Parti 153,912 oy alırken, CHP 29 bin 985, MHP 10 bin 815, SP ise 2 bin 997 oy alabilmişti. Son seçime bakarak ittifakları değerlendirirsek ortaya çıkan farklı bir senaryo çıkmıyor.  AK Parti ve MHP’nin oyları yani Cumhur ittifakının toplamı yaklaşık 165 bin. Millet ittifakı ise 32 bin.

Tablo aslında açık ve net. 24 Haziran seçimlerinin en güçlü adayları Ak Parti Rize 1. sıra Milletvekili Adayı olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Rize eski il başkanı Muhammed Avcı.  

RİZE KALKINIYOR, VİZYON PROJELER SÜRÜYOR

Rize 15 yıllık Ak Parti iktidarında birçok rüya projenin başlangıcına ve bitmesine vesile oldu. Başta, Doğu Karadeniz’i, Güneydoğu’ya, Kafkaslara, kesintisiz bağlayacak Türkiye’nin en uzun tüneli olan Ovit Tüneli bitirilerek hizmete açıldı. Deniz üzerinde inşa edilen ülkemizin ikinci havalimanının çalışmaları Rize’nin Pazar ilçesinde hızla sürüyor. Hedef 29 Ekim 2020’de hizmete açılması. Doğu Karadeniz’i bir ticaret üssü haline çevirecek İyidere Lojistik Merkezi için engeller kalktı. Yakında projenin ihaleye çıkması bekleniyor. Güney Çevre Yolu, Salarha Tüneli, Batıpark Projesi, dünyanın en büyük ve en gelişmiş Çay Paketleme Fabrikası kısa sürede bitirilerek hizmete açılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan son Rize mitinginde Rizelilere bir müjde daha vererek, Şehir Hastanesi ile ilgili çalışmaların başladığını söyledi. 

HAYATİ YAZICI: RİZELİ VEFALIDIR

Seçim tarihi açıklandıktan kısa bir süre sonra memleketi Rize’ye gelen Ak parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, harıl harıl çalışmalarını sürdürüyor. Yazıcı daha önce de Rize milletvekili olarak parlamentoda yer aldı. Yazıcı, seçim gezilerinde seçmenleri uyararak şunları söylüyor: “İnsanımız çok basiretlidir, sezgileri güçlüdür. Sandığa yaklaştığında gerçekçi faktörleri dikkate almak suretiyle hareket eder. Milletimiz 24 Haziran seçimlerinde, en çok pratiği ve üretimi olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı ve AK Parti’yi tercih edecektir. Cumhurbaşkanımız Rizeli ve Rize önemli siyasetçilerin yetiştiği bir yer. Rizeli bunun bilincindedir. Rizeli vefalıdır. Rizeli kim iş yapar, kimin vizyonu var bunu görür. 16 yıldır da Türkiye’ye ve Rize’ye sağladığımız kazanım ve destekleri, gerçekleştirdiğimiz projeleri görüyor ve önemsiyor. Vatandaşlarımızla istişare içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz birlikte AK Parti olduk. Projeleri birlikte yaptık. Vatandaşlarımız bunları görüyor, tercihlerini de buna göre 24 Haziran’da kullanacaktır.”

OSMAN AŞKIN BAK: SANDIKLARI PATLATACAĞIZ

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde de Rize’den aday gösterilerek parlamentoya giren ve şu an Gençlik ve Spor Bakanı olan Osman Aşkın Bak yeniden memleketi Rize’den aday gösterildi. 

Bakan olduktan sonrada sık sık Rize’ye gelerek ilin bütün sorunlarını ve çalışmalarını yakında takip eden Bak, Rize'ye ve Türkiye'ye hizmet etmeye devam edeceklerini belirterek Kaçkar Dağları gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında dik duracaklarını söyledi. 

Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini kaydeden Bakan Bak, "Şu anda yaşadığımız süreci hepiniz takip ediyorsunuz. Geçtiğimiz süreç içerisinde 15 Temmuz'da yapılan hain darbe girişimde millet her zaman lideri Recep Tayyip Erdoğan ile beraber oldu. Milletimiz,  meydanlardan tüm dünyaya ve darbe girişiminde bulunanlara 'Milletin gücü tankın, silahın gücünü yenmiştir' dedi. Recep Tayyip Erdoğan milletin içinden gelmektedir. Başkaları gibi kasetle, manşetle gelmemiştir. Millette beraber gelmiştir, milletle beraber olmuştur. Yapılan operasyonları görüyorsunuz. İstediğiniz kadar dolarla da, hainlerle de operasyon yapsanız Recep Tayyip Erdoğan'a ve millete diz çöktüremeyeceksiniz. Millet onunla beraberdir. Sonuna kadar beraberiz. Onunla beraber yürüyeceğiz, onunla beraber olacağız. Muhalefet olsun, dış güçler olsun operasyon yapmaya çalışıyorlar. Hep 'Erdoğan gitsin' diyerek aynı dili konuşuyorlar.  Erdoğan gitmeyecek. Millet onu seviyor. Millet onunla beraber. Sonuna kadar beraber olacak. Birileri öyle istiyor diye Recep Tayyip Erdoğan gitmeyecek. Recep Tayyip Erdoğan milletle beraber, milletin içinden gelen lider. Siz istiyorsunuz diye gitmeyecek. 24 Haziran'da sandıklardan cevap vereceğiz. Rize'den cevap vereceğiz. Sandıkları patlatacağız." dedi.

MUHAMMED AVCI: HEP BERABER ÇALIŞACAĞIZ

Genç yaşına rağmen siyasette kısa sürede basamakları emin adımlarla çıkan eski Ak Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, yeni dönemde milletvekilliği seçildiği takdirde Rize’nin yükünü sırtında en çok hisseden isim olacak. Yıllardır Rize’de esnaflık, yöneticilik ve siyaset yapan Avcı, Rize’ye ve sorunlara hakim bir isim. 

AK Parti Rize Milletvekilli Adayı Muhammet Avcı, 9 yıldır bu teşkilatın içinde olduğunu hatırlatarak, “Teşkilatların emrinde bir kardeşiniz olarak hep beraber çalışacağız” mesajını ilk açıklamasında verdi. 

Referanduma Rize’den Ak Parti’ye çok güçlü bir destek çıktığını hatırlatan Ak Parti Milletvekili Adayı Muhammed Avcı, “Bu seçimle birlikte parlamenter sistemi sonlandırarak yine çok güçlü bir destekle beraber ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine’ geçiş yapıyoruz. Yeni sistem inşallah hepimize hayırlar getirmesini diliyorum. Rize teşkilatımız Ak parti ile çok rekorlar kırdı. Şimdi yeni bir seçim yeni bir rekor kırmak istiyoruz. 9 yıldır bu teşkilatın içindeyim. Yine teşkilatların emrinde bir kardeşiniz olarak hep beraber çalışacağız. Milletvekili adaylığı için istifa eden bazı il başkanlarımın da belirttiği gibi şampiyonlar ligi gibi bir listeye girdim. Birinci sırada genel başkan yardımcımız Hayati Yazıcı ve Bakanımız Osman Aşkın Bak ile beraber aynı listede olmaktan duyduğum memnuniyeti bir kere daha ifade ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.“ dedi.  

Haber7.com

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 59
  • Menduh PEHLİVAN 5 yıl önce Şikayet Et
    Rize' nin hemen yanıbaşındaki İSPİR' in yüzde seksen beşlik başarısı gözardı edilmemeli
    Cevapla
  • KONYA 5 yıl önce Şikayet Et
    AKP + MHP seçmen toplamı = %81+ haydi konyam göster kendini.
    Cevapla
  • Mahmut 5 yıl önce Şikayet Et
    Şanlıurfa'da yüzde 80 bekliyorum Allahın izniyle
    Cevapla
  • Aydın 58 5 yıl önce Şikayet Et
    Genşler 1 numara Bayburturttur % 80 +
    Cevapla
  • Alim 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu sefer rekor Niğde görün de bakın %81
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler