Erdoğan: Genelkurmay MSB'ye bağlanabilir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabinenin en çok konuşulan isimleri olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Başkan yardımcısı Fuat Oktay'la ilgili ilk değerlendirmesini yaparken, ileride ihtiyaç duyulursa ikinci başkan yardımcısının da atanabileceğini belirtti. Erdoğan ayrıca Genelkurmay'ın MSB'ye bağlanabileceğini belirtti.

Erdoğan: Genelkurmay MSB'ye bağlanabilir!
Erdoğan: Genelkurmay MSB'ye bağlanabilir!
GİRİŞ 11.07.2018 17:10 GÜNCELLEME 11.07.2018 17:51
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Azerbaycan seyahati sırasında uçakta Kanal 7 Genel Yayın yönetmeni Zahid Akman ve Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk'ün de aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan  "Tek yardımcı ile mi çalışacaksınız?" sorusuna şöyle cevap verdi;

FUAT OKTAY'IN YAPTIĞI SUNUMLAR HEP İLGİMİ ÇEKMİŞTİR

"Fuat Oktay Bey özellikle Başbakanlık’taki Müsteşarlığı döneminde, Afad’daki çalışma döneminde başarılı bir isimdir. Amerika’da önemli yerlerde çalıştı. Ben endüstri mühendislerine çok dikkat ederim, devlet yönetimlerinde de başarılı olurlar. Fuat Oktay üretimi ve katkısı ile, MGK’larda yaptığı sunumlar ile hep dikkatimi çekmiştir. Bunun burada da yansıyacağına inanıyorum. Şu anda bir başkan yardımcısı olarak atadık, ama ileride bir ikinci başkan yardımcısı atama durumum da olabilir. Bir mesafe alalım, nerede bir aksama oluyor olmuyor bakarız. İlerde durumu değerlendirir, gerekli görürsek gerekli adımı atarız."

HULUSİ AKAR'IN BAKAN OLMASI

 

 

"2014 yılı sonunda Avrupa Birliği müktesabatına göre Genelkurmay Başkanlığı’nı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlama süreci ve gerekliliği vardı. O günden bugüne, biz Avrupa Birliği müktesabatında bir şeylere, tatsızlığa fırsat vermeyelim, diye bu işi pek kurcalamadık. Ama yeni yönetim sistemi içinde bu konuyu arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Bir çift başlılığın olması doğru bir şey değil. Bunu artık bir yoluna koymamız lazım. Bunu kararlılıkla aşacağımızı tahmin ediyorum. Gerek Hulusi Akar Paşa’nın gerek ise Yaşar Güler Paşa’nın ve Ümit Dündar Paşa’nın birbirleri ile olan gönül bağları ve birliktelikleri “şüpheci nazar” ile bakma gibi bir durumu ortadan kaldırmıştır. Sivil- asker gibi bir yaklaşım kalmamıştır, aşılmıştır. Milli Savunma Bakanı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin arasındaki ilişkiler çok daha dayanışmacı olacaktır. İnanıyorum ki karar alma sürecinde de bir sekteye fırsat vermeyecektir.

GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NA BAĞLANABİLİR Mİ?

Bağlanabilir, hiçbir manisi yok. Dikkat ederseniz, Hulusi Akar Paşa’yı bakan olarak açıkladık. Aynı anda da Genelkurmay Başkanı’nı, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı ve Genelkurmay İkinci Başkanı’nı atadık. Çünkü Silahlı Kuvvetler boşluk kabul etmez. Aslında devlet yönetiminde hiçbir yer boşluk kabul etmez. Nitekim ben aşağıda bakanlarımızı açıklamaya giderken, vekaleten olmaz dedik ve atamaları hemen yapalım diyerek, işi bitirdik.

BAKANLARA BİRDEN FAZLA YARDIMCI

Bakan yardımcılıklarında sistem nasıl olacak?

Bakan yardımcıları birden fazla olabilecek, bazılarında ikiyi bazılarında üçü zorlayacağız. Bakanlıkların güçlü olması lazım. İşlevlerine göre belirleyip çalışmaları güçlü hale getirmek istiyoruz. Personelde ciddi manada üst düzey yönetici de azaltmaya gidiyoruz. Amerika’yı düşünün, bir bakanın altında üç tane, dört tane bakan yardımcısı var. Biz de bakanlığın vasfına göre buralarda bu tür adımları atacağız. Bakan yardımcılarını da bakan arkadaşlarımız delege edecek. Sistemin bir diğer özelliği yalın olması.

Kurullar ve başkanlıkların atamaları ne zaman tamamlanacak?

Kurullar ve başkanlıklar var. Başkanlıkta sayı 11 ama artabilir. Atanmış olanlar var atanacak olanlar var. Genelkurmay Başkanlığı belli, Milli İstihbarat Başkanlığı belli, Savunma Sanayi Başkanlığı belli, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde belli. Diyanet İşleri Başkanlığı belli. Devlet Denetleme Kurulu belli. Strateji ve Bütçe başkanlığı, bende belli... Kendisini çağırdım görüştüm. Görüşmelerimiz, belirlemelerimiz akabinde, diğer başkanlıkların ve kurulların atamaları da yapılacak.

YETKİ KARMAŞASI OLMAZ

Kurullar, ofisler, bakanlar arasında acaba bir yetki karmaşası olur mu?

Yok olmaz, o konuda hiçbir endişem yok. Kurullar ve kurumların hepsi bana bağlı. Ama tüm bu kurum ve kurullarda birer tane vekilim var. Ne demek o? Benim vekilim o kurum ve kurulları benim katılmadığım zaman benim adıma yönetecek. O bize arkadaşlarla yaptığı çalışmalardan bilgi sunacak. Zaten her gün çalışan kurul değil. İcabında haftada bir gün iki gün gelecekler. Ama başkan sürekli Ankara’da olacak. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Kurulların ilgi alanları daha çok bakanlıklarla paralel veya paralellik arz eden konular olacak.Mesela Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, bunun hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilişkisi var, hem de İçişleri Bakanlığı ile.

Ayrıca bir de ofisler var. Örneğin Finans Ofisi. Görevi dünyadan para bulacak, yani icrai bir yanı da var. Direk olarak Cumhurbaşkanı’na bağlı çalışacak. Dünyadaki para üreten yerlerle ilişki kurarak Türkiye’ye para getirme gayreti içinde olacak.

YORUMLAR 10
  • Ali aksoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Sn.,cb.,Rte degindigi Finans ofisi iyi çalişir ve zengin körfez ülkeleri ikna edip,paralarinin türkiyede toplanmasini saglarsa,hem türkiye hemde,bölgemiz insaninin hemde, kendileri iyi olur!gördük ki iran nin nakit paralarini nasil bloke edildigini,geçmişte iran a,yapilan ilerde başka devletlere yapilmayacagini kimse garanti veremez!Şu günlerde gün işigina çikan gerçek,gavur gavuru koruyor eee,islamda kendi aralarinda biran önce,birbirleriyle kenetlenmesi lagzim.
    Cevapla
  • Duyarlı Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben genelkurmay MSB ye bağlansın diye 2017 anaysa değişikliğinde önermiştim ama yapılmadı,şimdi yine anayasa değişikliği gerekiyor
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHIM YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN.Şüpe yokki galip olan CADECE VE SADECE CANABIALLAHTIR.
    Cevapla
  • Vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım seçik kurulunu lağv et yerini yerli ve milli bir yapı kur bundan sonra vatahani millet düşmanları belediye başkanı ve vekil olamasınlar yeter bıktık bu hainlerden belediye seçimlerinde vekil hatasına düşülmesin.
    Cevapla
  • yusuf oguz 5 yıl önce Şikayet Et
    genelkurmay baskani savunma bakanligina tabe olmalidir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?