Çankaya köşküne ilk seccadeyi kim çıkarttı?

Çankaya Köşkü'ne ilk seccadenin ne zaman girdiği konusundaki tartışmalarda İsmet İnönü devrine kadar gidilmişti. Meğer Köşk'e ilk seccade çıkartan kişi İnönü değilmiş...

Çankaya köşküne ilk seccadeyi kim çıkarttı?
Çankaya köşküne ilk seccadeyi kim çıkarttı?
GİRİŞ 15.10.2007 07:49 GÜNCELLEME 15.10.2007 07:49
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Şamil Tayyar'ın köşe yazısı


CHP’yi şok eden miras


The Guardian Gazetesi, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesini şöyle yorumlamıştı: ‘Köşke ilk kez seccade girecek.’

Bu iddiaya ilk tepki, İsmet İnönü’nün torunu Gülsüm Bilgehan’dan geldi. CHP’li Bilgehan, Vatan’dan Mine Şenocaklı’ya Mevhibe Hanım’ın seccadesini göstererek şöyle diyordu: ‘ Her evde seccade varken Çankaya’da olmaz mı?’

Masamda bu seccade mevzuuna ilişkin ilginç bir doküman var. Meğer, seccade ilk kez İnönü’yle de girmemiş Çankaya’ya. Sahte Atatürkçüler kızacak biliyorum, ama gerçek bu: Seccadeyi ilk olarak Çankaya’ya taşıyan Atatürk.

Resmi belgelerden anlatmaya başlayalım. Atatürk, vasiyetini 5 Eylül 1938’de hazırladı, vefatından 65 gün önce. Çankaya’daki kişisel eşyalarını kurucusu olduğu CHP’ye miras bıraktı. Miras listesinde yer alan tüm eşyalar, Atatürk’ün ölümünün hemen ardından 3 Aralık 1938’de dönemin CHP temsilcisi ve Erzurum milletvekili Nafi Atuf Kansu’ya teslim edildi.

CHP, eşyaların bir kısmını müzelere devrederken bir kısmını devralmayıp Çankaya’da bıraktı.

10. Cumhurbaşkanı Sezer’in geçen yıl yaptırdığı bir envanter çalışması, Atatürk’ün vasiyetiyle ilgili çarpıcı bir ayrıntıyı gün ışığına çıkardı. Atatürk’ün Terekesi’nde, CHP’ye miras bıraktığı ancak partisinin almadığı eşyaların dökümü var. Çankaya’da CHP’nin malı olarak gözüken bin 708 eşya bulunuyor.

Sıkı durun. Bu eşyalar arasında 37 adet seccade var. Hepsi Atatürk’ten CHP’ye miras. Seccadeler mevcut CHP yönetimi için İş Bankası hisseleri gibi değerli bulunmayabilir ama Atatürk için öyle değildi.

İnanmayan, köşkteki Atatürk Terekesi’ne bakabilir. Tereke numarası ve seccadenin renginden desenlerine kadar ayrıntılı kayıtlar mevcut.

Sayın Baykal canınızı sıktım, üzgünüm.


stayyar@stargazete.com


(Star)


 

YORUMLAR 6
  • metin akdağ 16 yıl önce Şikayet Et
    YORUM........ Bir mekanda veya makamda seccadenin olması, o mekanın yada makamın sahibin namaz kıldığını göstermez! Eğer böyle bir durum söz konusu ise, o halde neden Atatürk\'ün falanca tarihte filanca camide namaz kıldığına dair her hangi bir belge yada bilgi yok! Aynı şekilde bu oruç içinde geçerli! Ve iftar içinde! Yani hangi gün oruç tutmuş, hangi ramazan akşamında kime veya kimlere iftar yemeği vermiş? Terekede Atatürk\'ün 37 tane seccadesinin olduğu yazılıymış! O seccadelerde namaz kılıyor muydu?
    Cevapla
  • serkan aydın 16 yıl önce Şikayet Et
    SAMİMİ BİR DİNDAR ATATÜRK. atatürk en azında kuran tefsiri yaptırmış. ya chp? ya masonlar? ya şimdinin sahte takiyeci laikleri?
    Cevapla
  • Mirza Budarnayev 16 yıl önce Şikayet Et
    Neden. M.Kemal Paşa değil ?
    Cevapla
  • saral 40 16 yıl önce Şikayet Et
    helal sana Tayyar. Sahte Atatürkçülerin ve Baykal\'ın canı sıkılmadı, yüreğine indi bu yazıyla, lütfen devam edin yazmaya.Bakın Atatürk ne demiş; \"Bütün dünyanın Müslümanları Allah\'ın son peygamberi Hz. Muhammed\'in gösterdiği yolu takip etmeli ve verdiği talimatları tam olarak tatbik etmeli. Tüm Müslümanlar Hz. Muhammed\'i örnek almalı ve kendisi gibi hareket etmeli; İslamiyet\'in hükümlerini olduğu gibi yerine getirmeli. Zira ancak bu şekilde insanlar kurtulabilir ve kalkınabilirler.\"
    Cevapla
  • Ahmet Tuna 16 yıl önce Şikayet Et
    Allah Hidayet versin.. Habere baksananız Allah aşkına, sanki dinsizlerin ülkesindeyiz. Çankaya ya seccadeyi kim çıkarmış mış. Sanki burası müslüman bir ülke değilmiş gibi, kuşkuya düşüyorum. Yazıklar olsun ki bu tip insanların bulunduğu bir Ülkede yaşıyor olmamız. Ulan burası ineklere tapılan bir Ülke mi? yoksa ateşe veya putpereslerin yaşadığı bir ülke mi? anlayamıyorum. Allah bu şekilde düşünenleri islah etsin. Hivdayete erdirsin. Ne diyelim denilecek başka bir şey bulamıyorum. Tek kelime ile yazıklar olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor