Gezi olaylarında Fransız basını neler yazmış neler

Fransa'da yaşanan olaylar, akıllara Gezi eylemlerinde Fransa'nın takındığı tutumu getirdi. Öyle ki, Fransız medyası inanılmaz yalanlara sarılmış, olayları dünya basınına 'polis şiddeti' olarak lanse etmeye çalışmıştı.

GİRİŞ 09.12.2018 01:04 GÜNCELLEME 09.12.2018 12:09
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Ömer Çamoğlu - Haber7

 

 

Paris'te Sarı Yelekliler'in başlattığı ve Belçika ve Hollanda'da da ses getirmeye başlayan eylemlerde eylemciler sokakları, arabaları aleve verip, dükkanları yağmalarken, polis ise aşırı bir şiddet uygulamaktan çekinmiyor.

Fransa'da yaşanan bu eylem, akıllara 2013 yılında Türkiye'de hükümeti devirmeye yönelik dış destekli olarak başlatılan Gezi olaylarını getirdi.

 

 

"HÜKÜMETİN, SOKAKTA ÖPÜŞÜLMESİNİ İSTEMEMESİ OLAYLARI KÖRÜKLEDİ"

Fransız medyasından en çok akılda kalan başlık France 24'ün başlığıydı. France 24, hükümetin sokakta öpüşmeye karşı çıkmasının eylemleri körüklediğini bile iddia etmişti.

FRANCE 24: POLİS ERDOĞAN KARŞITLARINI ŞİDDETLE DAĞITTI

İnanılmaz yalanların ve çarpıtmaların sıralandığı France 24 haberinde, şu ifadeler kullanılmıştı:

"Erdoğan hükümeti son haftalarda Türkiye'nin Suriye krizindeki rolü, çevre, alkol satışlarına getirilen kısıtlama veya resmi makamların sokakta öpüşmeye karşı uyarıları gibi konular nedeniyle eleştirilmekte. Bu çalkantılar, hâlâ açık farkla en popüler Türk siyasi olmaya devam eden Erdoğan ile ülkenin otoritarizme kayışını ve laik ilkelerin sorgulanmasını eleştiren kesim arasında artmakta olan gerginliğin yansıması".

BFMTV: TÜRKİYE'NİN BAHARI!

Fransız haber kanalı BFMTV "Türkiye'nin baharı mı? Taksim, aşırı baskıcı rejime karşı direnişin sembolü haline geldi" ifadelerini kullanmıştı.

LİBERATİON: TÜRKİYE'DE BİR BAHAR HAVASI

İlk sayfasını Türkiye'deki olaylara ayıran sol eğilimli Liberation "Türkiye, Bir bahar havası" manşetini atmıştı.

Gazete, Türkiye'de hafta sonu hükümete karşı gerçekleştirilen gösterilerin 2011 yılındaki Arap baharını hatırlattığını vurgulamıştı. Haberde, Recep Tayyip Erdoğan'ın şehir projesine karşı olarak 4 gündür süren eylemlerin, AK Parti'nin uygulamalarına karşı Türklerin huzursuzluğun ortaya çıkardığı öne sürülmüştü.

TAKSİM İÇİN "BURASI İSTANBUL'UN TAHRİR MEYDANI" İFADESİ

Ayrıca gazete iç sayfada Taksim'i kastederek 'Burası, İstanbul'un Tahrir Meydanı' ifadelerine yer vermişti.

LE FİGARO: OTORİTER ERDOĞAN'A KARŞI BAŞKALDIRI!

Le Figaro gazetesi ise "Türkler Erdoğan'ın otoriter uygulamalarına karşı eylem yapıyor" başlığını kullanırken Taksim'deki çevre düzenlemesine tepki olarak doğan gösterilerin hükümete ve politikalarına karşı eylemlere dönüştüğü belirtilmişti.

Haberde, İstanbul ve Ankara'daki gösterilerin İzmir Tunceli, Antalya ve Trabzon gibi illere de yayıldığı belirtilirken Taksim Meydanı'nda 1 Mayısta yer alamayan sol grupların bayraklarının asılı olduğu ifade edilmişti.

Gazete, AK Parti'nin iktidara geldiğinden beri ilk kez bu denli yoğun başkaldırı ile karşı karşıya olduğunun da altını çizmişti.

Ayrıca Le Figaro, olaylarda iki kişinin öldüğünü yazmış ve bu iddiayı da Uluslararası Af Örgütü'ne dayandırmıştı. Gazete, Paris ve Washington'un da Türkiye'ye itidal çağrısı yaptığını vurgulamıştı.

LE MONDE: NELER YAŞANDIĞINI BİZE BİLDİRİN

Le Monde gazetesi ise internet sitesinde "Türkiye'de iseniz, neler yaşandığını bize anlatın" diyerek bir link vererek, Türkiye'deki basının sansür uyguladığını ima etmeye çalışmıştı.

Halbuki, o günlerde CNN ve BBC gibi kanalların canlı yayın araçları Taksim'den 24 saat canlı yayın yapıyordu.

"OLAYLARA RAĞMEN HÜKÜMETİN TAVRI BİR TÜRLÜ DEĞİŞMİYOR"

Hükümetin gösterilerden sonra tutumunun değişmediğine vurgu yapılan haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göstericilere herhangi bir imtiyaza karşı çıktığı aktarılmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 71
  • vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    bizim gezicileri gönderin, onlarda avrupa dayayi yesin, arkades... birde tavsiyem pasaportlari allin, sade gidis biletleri ile...gönderin.
    Cevapla
  • aaa 5 yıl önce Şikayet Et
    Gitmezler ki kardeş. Burada günlük 400-500 tl ücret alıyorlardı. Çevremden gidenlerden biliyorum. Bir karı koca 15 günde 10 000 tl kazandık sonra tatiile gittik dedi.
    Cevapla
  • samimi 5 yıl önce Şikayet Et
    Kemaaaaaaaaaaal neredesin mahmut tanal neredesiniz ? paris icin tek kelime bile ettiginizi duymadik.Memleketimize gelince yangina körükle gidiyorsunuz.Siz icimizdeki fransizlarsiniz.
    Cevapla
  • Kirkdokuzelli 5 yıl önce Şikayet Et
    Men dakka dukka
    Cevapla
  • Musti 180 5 yıl önce Şikayet Et
    Dayan sariyelekliler dayan sizleri destekliyoruz. Devleti devirip fransayi ve onunla birlikze avrupa birligini darma dagin et. Hep ingilizlerin sucu bunlar :)
    Cevapla
  • İbrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    Fransız polisinin sivil halka yaptığı şiddetten çok endişeliyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi