Yasin Kartoğlu: Bu konu gündemimizden düşmeyecek

Haber7 Gündem Masası'nın bu haftaki konuğu olan AK Parti Başakşehir Belediye Başkan Adayı Yasin Kartoğlu, seçim çalışmalarını ve projelerini anlattı.

Yasin Kartoğlu: Bu konu gündemimizden düşmeyecek
Yasin Kartoğlu: Bu konu gündemimizden düşmeyecek
GİRİŞ 22.03.2019 11:21 GÜNCELLEME 22.03.2019 11:55
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Haber7 Gündem Masası'na konuk olan AK Parti Başakşehir Belediye Başkan Adayı Yasin Kartoğlu, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Haber Şefi İbrahim Günay ve Editör Asya Karagül'ün gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. 

İşte Kartoğlu'nun Haber7'ye özel açıklamaları

 

ÖNCELİĞİMİZ SEVGİLİ DİLİ, PROJELER İKİNCİ PLANDA KALIYOR

31 Mart seçimlerine sayılı güler kaldı. Yoğun bir çalışma temposu içinde olduğunuzu görüyoruz. Başakşehirli vatandaşları ne gibi projeler bekliyor?

Öncelikle şunu söylemek istiyorum, projelerden önce bizim sahada kullandığımız ve anlattığımız şey sevgi dili. Çünkü insanların talep ettiği şey bu. İnsanlar yakın olmakla, başkanlarının onların yanında olduklarını hissetmekle motive oluyorlar. Bu yüzden de sahadaki birinci önceliğimiz sıcak temas oluşturmak ve şahsımızda olan özelliği vatandaşa hissettirmek. O yüzden de ben ilk göreve başladığımda, "size yakın" ifadesini kullanmıştım. Bu dolu bir ifade, şahsi karakterimiz aynı zamanda. İnsanlarla iletişim kurmak ve pozitif enerji vermek birebir uğraştığım, seçim çalışmalarının veya projelerin daha önünde bir proje benim için. Projeler ikinci planda kalıyor. Projeleri özellikle anlatmama gerek yok. Başakşehir'de zaten uluslararası çok büyük projeler var. Hem sayı anlamında hem de nitelik anlamında çok. Avrupa'nın en büyük hastanesi yapılıyor, bir sene sonra açılacak. Günlük 100 bin kişinin giriş çıkış yaptığı dev bir hastane. Bununla birlikte sağlık alanında ilçemiz öncü haline gelecek.

SPOR ADASI PROJESİ İSTANBUL'UN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Yine, şuanda başlamış olan spor adası projesi mevcut. İçerisinde ata sporlarının da yapılacağı, çocuklar ve kadınlar ile ilgili alanların bulunacağı dev bir tesis. Bu tesis, İstanbul'un en büyüğü olacağı için ilçemizi spor bakımından bir merkez haline getirecek. İstihdam ile ilgili ise Türkiye'nin en büyük sanayi bölgesi olan İkitelli sanayi bölgesi bizim ilçemizde.

En önemlisi ise yeşil alan ve ulaşım ile ilgili kısım. Kişi başı 21 metrekare ile Avrupa'nın iki katına ulaşmış yeşil alan miktarı ile bizim için gurur sebebi oluyor. Bu yüzden Başakşehir tercih edilen bir ilçedir. Bunun en büyük göstergesi ise son 3 yıl içerisinde nüfusu yüzde olarak en fazla artan ilçeyiz. Başakşehir'i ben şöyle tarif ediyorum, içerisinde yaşarken hissetmeseniz bile İstanbul'da herhangi bir yere gittiğinizde geri gelesiniz gelir. Bunu ancak ilçenin dışına çıkınca anlarsınız. Başakşehir'in bu huzura sahip olmasının  elbette yeşil alanın çokluğundan kaynaklanıyor. Bu bahsettiğim yeşil alan miktarı sitelerin yeşil alanları ve ormanlar hariç olarak yaklaşık 3 milyon metre kare.

ESNAF OLARAK BÜYÜMEK BİZİ BELEDİYE BAŞKANI YAPTI

Başakşehir demografik açıdan bakıldığında içerisinde çok farklı renkleri barındıran bir ilçe. Sizin de en önemli özelliğiniz hangi partiden olursa olsun tüm seçmenlerin oyunu alabilmeniz. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Küçük yaşta çalışmaya başlayan birisiyim. Bu çalışmaya başlamak 15 yaşlarında iş yeri sahibi olmak, 18 yaşlarında hem üniversite okuyup hemde yurt dışı yatırımları ile uğraşmak hemde mevcut iş yeri ile uğraşmayı içeriyor. Kısacası küçük yaştan itibaren esnaf olarak büyümenin verdiği bir avantaj. Bu yüzden saha dilini biliyoruz, insanların neler duymaktan hoşlanacağını biliyoruz. Esnaf olarak büyümüş olmanın avantajı bizi belediye başkanı yaptı. Bunu da şimdi sahaya yansıtmaya çalışıyoruz. İnsanlarla temas kurarken bir şekilde o esnaf dilini uygulamaya çalışıyoruz. Bana sorarsanız işe de yarıyor. Bu sayede o ortak dili bulabiliyoruz. Kısaca tarif edilen ve halk dili denilen şey bu. Bir avantajımız da ilçemizin demografi yapısı; Orta Doğu Anadolu diye bir bölge ürettim, bu benim bölgem. Neresi derseniz; Sivas, Malatya, Elazığ, Maraş, Kayseri, Adıyaman bu ara. Buradaki insanların kültürleri ananeleri, örfleri, adetler, yemekler çok yakındır. Bende aslen Malatyalı olduğum için bunun avantajını yaşıyorum. Saydığım memleketler ilçe nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor.

İSTANBUL'UN BAŞKENTİ OLSA BAŞAKŞEHİR OLURDU

Kanal İstanbul gibi, 3. Havalimanı gibi mega projeler ilçenizi etkileyecektir. Bununla beraber ilçenizde birçok metro ağı var. Bunların tamamlanma süreci nasıl olacak? Bu projeler Başakşehir'in çehresini nasıl değiştirecek?

Cumhurbaşkanımız bahsetti, ikinci 100 günlük planda proje ihalesi yapılacak. İhale yapıldığında sınırlar belli olacak. Biz de ona göre etrafındaki şekillenmeyi takip edeceğiz. Havalimanının da bize direkt etkisi var. Yapılaşma olarak havalimanına en yakın yapılaşma bizim ilçemiz. Site yaşamı, modern kentleşme, imarlı arazinin çok olması dolayısıyla 3. Havalimanı ile ilgili çalışanların birinci adresi Başakşehir. Bunun bize de çok faydası var. Ben Başakşehir'i tanımlarken, Napoleon söylemiş ya, "Dünyanın bir başkenti olsa, İstanbul olurdu." Bende diyorum ki, "İstanbul'un bir başkenti olsa Başakşehir olur." Çünkü bu bahsettiğimiz projeler haricinde yakının olan projeler ile birlikte gerçekten bir merkez konumunda.



GÜNÜ DEĞİL, 50 YIL SONRASINI DÜŞÜNÜYORUZ

Metro inşaatı başlayan ve bizim için en önemli hat olan Halkalı Banliyö Treni açıldı. Bu hat 2 sene içerisinde inşallah tamamlanacak. Biz ilçe olarak hem Havalimanına hem de halkalı banliyö trenine birkaç durak sonra ulaşabileceğiz. Mevcutta 3 metro hattımız var. 4 tane projelendirilmiş ve ikisi de başlamış metro projemiz var. Bu bizim için çok büyük avantaj, metro ağı tamamlanmış bir ilçe olacağız. Sadece metro ağları ile değil, kara ulaşımı ile ilgili de büyük kavşak ve viyadükler yapıyoruz. 14 şeritli yol var ilçemizde, bahsettiğimiz hastanenin önündeki cadde. Geçen amcanın bir tanesi, "Başkanım bu kadar büyük yola ne gerek vardı? Ne yapacaksınız bunu?" dedi. Kendisine," Adnan Menderes Vatan Caddesi'ni yaptığında ona da böyle demişlerdi, şimdi keşke daha büyük yapsaydı diyorlar" diye cevap verdim. Biz günü kurtarmak için değil de 50 yıl sonrasını düşünerek hareket ettiğimiz için, bu şekilde büyük yollar, dev metro ağları yapıyoruz. Şehri gerçekten yaşanabilir, modern kentleşme örneği olacak hale getireceğiz.

ÇÖP TOPLAMA KONUSUNDA "İDEAL KENT" ÖDÜLÜNÜ ALDIK

Yepyeni kurulmuş bir ilçeden bahsediyoruz. Çevre bilinci ve geri dönüşüm konusunda çok ciddi çalışmalarınız var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Avrupa'nın iki katına çıkmış bir yeşil miktarı Başakşehir'i cazibe merkezi yapıyor. Bu sadece yeşil miktarı ile kalmasın, devamı gelsin istedik. Ulusal bazda bir örnek proje ürettik. Biz Avrupa'da çöp toplama konusunda ideal kent ödülü aldık. Geri dönüşüm ile ilgili de böyle bir hedef koyduk. Cumhurbaşkanımız ve kıymetli eşlerinin de ilan ettiği 0 atık sistemini uygulamaya başladık. Hep konuşuruz ya, geri dönüşüm yapalım diye bu eyleme geçmez. Biz bunu eyleme dönüştürdük, artık faaliyetler evlere girdi. Evlere bardak ve çantalar ile çevre bilinci oluşturup, ikinci evrede kapı arkası ve dolap arkası askılıklarla insanlara el ve göz alışkanlığı oluşturuyoruz. Her kata geri dönüşüm bidonu ile sürekli önlerine çıkacak "Dönüştör Fikri"yi onların sürekli gündeminde tutuyoruz. Kat görevlileri ve site yönetimlerine bu faaliyete katılsınlar diye hediye ve ödüller veriyoruz.



BU KONU GÜNDEMİMİZDEN DÜŞMEYECEK

Okullarda da her sınıfa geri dönüşüm fikri çemberleri ve 10 bin çevre gönüllüsü çocuk hedeflerimiz var. En önemlisi de bu işi markalaşmasını sağlayan, Başakgiller. Çocukları onlar ile tanıştırdık, bunlar çizgi kahramanlar, şuanda da şişme adamlar oldular:  “Başakcan”, “Dönüştör Fikri” ve “Süper Pati.” Bunlar çocuklar ile beraber eğlenecekler sürekli program yapacaklar. Yani bu mesele gündemimizden düşmeyecek. Her tarafta bununla görsel manada karşılaşınca insan otomatik olarak beynine kazınmış olacak. Bu işi denediğimiz prototip siteler oldu. Uyguladığımız 2 sitede ekstra hiç faaliyet yapmadan 1'e 4 oranında artık oldu. Ben onun 10'a çıkacağını düşünüyorum. Artık bunu bir alışkanlık haline getireceğiz. Bu artık bir vicdani tartı halini alıyor.



BU PROJELERLE KENDİ KENDİMİZE YETECEĞİZ

Ekonomik olarak da bunun ne kadar katkısı oluyor? 

O kadar çok katkısı var ki. Çöp miktarları düşmüş olacak. Biz de belediye olarak çöp toplamak için az meblağ harcayacağız. Siteler kazanacak, çünkü teşvik edeceğiz. Ülkemiz kazanacak çünkü bunlar bir ham madde temeli sağlıyor. Sadece parasal olarak bakmamak lazım. Aynı zamanda burada ülkenin çevre ile ilgili avantajlarının yanında ekonomik avantajları da meydana gelecek. Biz belki de bu projelerle kendi kendimize yeteceğiz.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ÜLKENİN GENEL SORUNU

Başakşehir çok genç bir ilçe. Genç ve bu şekilde hızlı gelişen ilçelerde en büyük sorun istihdam oluyor. Buna yönelik politika ve projeleriniz nelerdir?

Benim bir avantajım da İstanbul'un en genç belediye başkanı olmam. İş ile ilgili, gençlik ile ilgili tüm faaliyetlerde biz varız zaten. İstihdam ile ilgili ise, Türkiye'nin en büyük sanayi bölgesine sahibiz. İçerisine çıraklık merkezi ve lise yaptık. Orada özellikle eğitim alan çocuklar istihdam garantisi sağlıyor. Ülkemizin en büyük sıkıntısı sadece iş değil, işin mahiyeti ile alakalı. Herkes masa başı iş aradığından dolayı işsizlik oranı düşmüyor. Sanayi bölgesinde de mesleğini yapan insan açısından sanayicinin sıkıntısı var, onlarda işçi bulamıyor. Biz bunu ilçemizdeki sanayide çok yaşıyoruz. Onlar işçi bulamıyor, insanlar iş beğenmediği için işsizlik sürüyor. Bunun için kariyer ve girişim eğitimleri veriyoruz. İnsanları bilinçlendirerek kaynak olarak kullanabilecekleri devlet destek ve teşviklerinden haberdar etmeye çalışıyoruz. Bir iş yeri açamayız belki ama insanlara bunları öğretip ilgili kurumlarla temasını sağlayabiliriz. Bir diğer avantajımız ise 3. Havalimanının ilçemize yakın olması. En yakın olduğumuzdan dolayı personel ile ilgili ağırlıklı talebi biz yönlendirmeye çalışıyoruz. Nitelikli iş gücü ülkenin genel sorunu. Bu sorun üzerine ciddi kafa yorulup bir çözüm bulunması görüşündeyim.



İTİRAF EDİYORUM BEN ANKET YAPTIRMIYORUM

Sürekli sahada olan biri olarak, 31 Mart seçimlerinden nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Yaptırdığınız anketlerden elde ettiğiniz sonuçlar nasıl?

İtiraf ediyorum, ben anket yaptırmıyorum. Siz zaten sahadaysanız ve sürekli insanlarla birlikteyseniz o fotoğrafı çekebiliyorsunuz. Ama sahadan kopuksanız anket firmalarının getirdiği sonuçları da yorumlayamazsınız. Sahada ben sıkıntılı bir durum yaşamadım. İnsanlarla kaynaşma ve iletişim konusunda ciddi avantajlarımız var, onlarla aynı dili konuşabiliyoruz. İnsanların sevgi ve muhabbeti hissediliyor. Ben mutlaka insanlarla iletişim halindeyken onlar bunalmışken bile onlara pozitif enerji vererek yönlendirmeye çalışıyorum. Saha güzel, sonuç da güzel olacağa benziyor. Bu işler nasip işi. Biz mücadelemizi yapacağız, çabalayacağız, uğraşacağız, takdir Allah'ındır. O en hayırlısını en güzelini bilir.

BU SENE ŞAMPİYON OLACAĞIZ

Millet kıraathanesi ve millet bahçesine teveccüh oldukça çok. Bu projeler Başakşehir'e ne katkılar sağladı? Bunun yanı sıra Başakşehirspor şampiyonluğa yürüyor. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Başakşehirspor bizim ilçemizin gururu. Biz Başakşehriliyiz ve kulüpte Başakşehirlilik bilincinin oluşması konusunda oldukça faydalı. Ben Türkiye'nin çeşitli yerlerine, hatta yurt dışına gittiğimde, Başakşehirspor Kulübü'nün ilçemize PR konusunda oldukça faydalı olduğunu gördüm. Böyle bakınca biz Başakşehirspor'a sahip çıkmamız gerekiyor. İnşallah bu sene şampiyon olacağız. Bu markalaşma konusu, özellikle futbol konusunda da büyük yatırım yapılıyor. Bunun dışında biz yurt dışındaki spor kulüpleri gibi çocuklarımızı buradan yetiştirmeyi hedefliyoruz. Kulübümüz bunu başarırsa Başakşehir başta olmak üzere ülkemiz ve milletimiz için de çok yararlı olacaktır. O yüzen kulübümüzü de buradan tebrik ediyorum.



HAFTA SONU İSTANBUL'U MİSAFİR EDİYORUZ

Millet kıraathanesi ve millet bahçesi meselesi sadece ilçemiz ile ilgi değil. Dışarıdan başka ilçelerin de birebir kullandığı mekanlar. Sadece bunlar değil bizim başka alternatif yeşil alanımız, ormanımız var. Aslında İstanbul'u hafta sonu misafir ediyoruz. Sadece ormana 40 bin kişi giriyor. Başakşehir'in en büyük avantajı bu zaten: modern kentleşme ve yeşil miktarı. Bu faaliyetler aynı zamanda bizi dışarıda da bizi vizyon olarak temsil ediyor. Ben başka il ve ilçelerden gelen insanların hayranlıkla gezdiğini görüyorum. Bu durum beni çok heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. İnşallah yeni sürprizler vereceğiz, hem gençlerimize hem de ilçemizde yaşayan herkese.

YORUMLAR 4
  • 61KENARABENİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım şu bizim devlet hastanesinin yol üzerine park edilmiş araçlarının sorununu bi çözebilseniz iyi olacak..Evet bir zamanlar siteydik ,zira site diye buradan 1998 de daire aldık ,lakin artık site değiliz bildiğin ilçeyiz ve Devlet hastanesinin tarfiği site sakinlerinin hakkını gasbediyor...
    Cevapla
  • HASAN 5 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım hizmetler iyi güzel ama Güvercintepe / Kaya City'nin arkasında kalan 3-4 sokakta imar halen yok. Bu konu da bizlerin mağduriyetini de gidermenizi beklemekteyiz.
    Cevapla
  • Başakşehirliyiz 5 yıl önce Şikayet Et
    Y a ALLAH diyerek çıktığın bu yolda A k duruşunla nice başarılara S osyal belediyeciliğin öncüsü olduğun istanbulda İ nanmışlığın ve dik duruşunla N e mutlu sana rabbim başarı versin bu kutlu yolda. RABBİM YAR VE YARDIMCIN OLSUN SAYIN BAŞKANIM.
    Cevapla
  • İsim 5 yıl önce Şikayet Et
    Yanşışlıkla şikayet et kısmına bastım. Hakkını helal et. Geriye de nereden alınıyor bulamadım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'