Tartışmayı Binali Yıldırım mı Ekrem İmamoğlu mu kazandı?

23 Haziran seçimlerinin öncesinde Cuhmur ittifakı adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu canlı yayında İstanbul seçmeninin karşısına çıktı. Medyanın önde gelen isimleri bu buluşmayı değerlendirdi.

Tartışmayı Binali Yıldırım mı Ekrem İmamoğlu mu kazandı?
Tartışmayı Binali Yıldırım mı Ekrem İmamoğlu mu kazandı?
GİRİŞ 17.06.2019 14:43 GÜNCELLEME 17.06.2019 14:43
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner - Haber7.com

23 Haziran seçimlerinin öncesinde canlı yayında karşı karşıya gelen Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım, projelerini anlattı.

Türk siyasi tarihinde 17 yıl sonra yapılan bu canlı yayın, İsmail Küçükkaya'nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu yayın sonrası Haber7.com olarak medya sektörünün önemli isimlerine gecenin kazanını sorduk.

TRT ULUSLARARASI HABER KANALLARI GENEL YAYIN YÖNETMENİ SERDAR KARAGÖZ

Uluslararası arenada bu tür programları görüyoruz. Özellikle ABD seçimlerinde. Avrupa’da yerel seçimlerde de sık sık gördüğümüz görüntüler. Tabii eskiden Türkiye’de medya asimetrik bir durumdaydı. TRT tek kanallı dönem o zaman bir problem yoktu ama sonrasında özel kanalların ardından asimetrik bir durum oluştu. Görüş, düşünce ve fikir bloklaşması oluştu. Son yapılan açık oturumla Türk medyasının rayına oturduğunu da söyleyebiliriz. Bundan sonra bu tür yayınların devam edeceğini söyleyebilirim. Özellikle yerel seçim özelinde. Adaylar kamuoyunun karşısında projelerini açıklar, fikirlerini beyan ederler. Sonuçta adaylar kendi kitlelerine hitap ediyor.

"BİNALİ YILDIRIM İSTEDİĞİNİ ALMIŞTIR"

Seçmenin iki adayı karşılaştırması  açısından bu tür programlar çok faydalı. Demokrasimizin güzel örneklerinden biridir. İstanbul seçmenin kararını verdiğini yüzer – geçer seçmen dediğimiz bir seçmenin hali hazırda hala kararsız olduğunu düşünüyorum. Binali Yıldırım’ın kendi hitap ettiği seçmen kitlesine motivasyon vermiştir. Hayatında bir kez AK Parti ya da Binali Yıldırım’a oy vermiş seçmen bir motivasyon kazanmıştır. Ekrem İmamoğlu’na oy vermiş seçmen İmamoğlu’ndan desteğini çekip Yıldırım’a destek verir mi? Bundan pek emin değilim. Binali Yıldırım açısından seçim bir kez Cumhur ittifakına oy vermiş kitleyi mobilize etmek kendisine seçimi kazandıracaktır. Bu anlamda Binali Yıldırım’ın bu açık oturumda istediğini aldığını görüyorum. Ekrem İmamoğlu’na bir fayda sağladığını görmedim. Adayların performansına bakıldığında biri çok daha soğukkanlı ve proje bazlıydı. Diğer adayın bu anlamda birkaç konuda izleyici nezdinde güven kaybına uğrama potansiyeli oldu. ABD’de yapılır. Kim kazandı sorusu sorulur. Burada kazanan Türk demokrasisidir. Ekrem İmamoğlu’nun bir dinamizmi var. Fakat bu açık oturum insanların oy tercihlerini bloklar arasında geçişi sağlayacak bir açık oturum değildi. Sadece kendi seçmenini mobilize etme açısından bakılmalı ve bu açıdan bakıldığında Binali Yıldırım’ın kendi bloğunu daha fazla mobilize ettiğini görüyorum.

 GENAR ARAŞTIRMA ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRÜ İHSAN AKTAŞ

Tartışmayı iki üç açıdan değerlendirebiliriz. CHP ve İYİ Parti seçmeni çok daha motiveydi seçime. Bu buluşma AK Parti seçmenini motive etmek açısından çok iyi oldu. Binali Bey daha başarılıydı. Ekrem İmamoğlu çok mesnetsiz suçlamalarda bulunuyordu ve kamuoyunda bu karşılık buluyordu.

 

Binali Yıldırım’ın bu mesnetsiz suçlamaları çok açık bir şekilde ‘Bunların hepsi yalandı’ demesi bir yönüyle Binali Bey’in açısından çok faydalı oldu. Çünkü toplumun bir kısmının inandığı yalana bir saatten sonra kendi seçmeniniz de inanıyor. 

O yüzden Binali Yıldırım bu yalanları hepsini boşa çıkardı. Bu vatandaşa muhakeme fırsatı vardı. Ekrem İmamoğlu ilk zaman diliminde çok gergindi. Karşısında Melih Gökçek gibi cedelci biri olsaydı programı terk eder giderdi. Dünkü buluşmanın sonuna kadar gelmesini Binali Yıldırım’ın tavrı sağladı. Ama dünkü tartışmanın galibi Binali Yıldırım’dır.

 

SABAH GAZETESİ KENAN KIRAN

Yayının tartışmasız galibi kesinlikle Binali Yıldırım. Tarihi bir buluşma oluyor. Ekrem İmamoğlu geldiğinde gazetecilerden uzak duruyor. Binali Yıldırım yayına bir iki dakika kalmasına rağmen gazetecilerle bir araya geliyor. İmamoğlu çok stresli geldi. Binali Yıldırım’ın şu sözü çok önemliydi: “Her şeye tahammül ederim ama yalana asla” Yıldırım’ın hiçbir sorusuna İmamoğlu cevap veremedi. Binali Yıldırım rahattı, Ekrem İmamoğlu’ysa savunmadaydı. Veri kopyalamasının suç olduğunu açıkça ifade etti. Her kurumda yedekleme sistemi vardı.

"VALİYE KÜFÜR ETTİ! HALA BASİTLİK DİYOR"

Siz ne yapmak istiyorsunuz suç mu işliyorsunuz? sorusuna biz yedekleme yapıyoruz dedi. Yıldırım, Ordu valisine sözlerini hatırlattı. Ama kendisi hala çok affedersiniz ‘İt’ sözcüğünü kullanmadığını “Basitlik” sözcüğünü kullandığını iddia ediyor. Halbuki Ekrem İmamoğlu’nun yakın arkadaşı Fatih Portakal’ın bu hakareti yayınlamadığını kendi yüzüne söyledi. Ekrem İmamoğlu 31 Mart seçimlerinden önce “sevgi pıtırcığı” gözüküyordu. Ama gerçek yüzü ortaya çıktı. Binali Yıldırım deplasmanda olmasına rağmen kazandı. Çünkü İsmail Küçükkkaya Ekrem İmamoğlu’na “millet ittifakı İstanbul Büyükşehir belediye başkanı” dedi. Ekrem İmamoğlu’na ‘Bravo’ dedi. Binali Yıldırım’a ‘Hep kaybediyorsunuz” dedi. İzmir’de aday olduğu zaman AK Parti’nin oyunu arttırdı. Şu anda da zaten kaybedilmiş bir seçim yok. Sonuç itibariyle Binali Yıldırım dünün kazananıdır.

KANAL 7 ANKARA TEMSİLCİSİ MEHMET ACET

Dünkü yayına baktığımızda tahmin ettiğim bir formatta geçti. Binali Yıldırım ikna edici özelliğiyle programa damga vurdu ve bu buluşmanın galibi oldu. Temel ve kritik meselelerde çok sakin ve ikna ediciydi. Özellikle neden seçimlerin yenilenmesi gerektiği konusunda çok aydınlatıcıydı. İmamoğlu’ysa sadece Anadolu Ajansı üzerinden tartışma yürütmek istedi ama Anadolu Ajansının seçimlere etki edecek bir durumu yok. O yüzden dünkü buluşmanın galibi tartışmasız Binali Yıldırım’dı.

 

POSTA GAZETESİ YAZARI NEDİM ŞENER

Dünkü programda herkes kazandı. Asıl kazanan ise Börek reklamlarını veren kişiydi. Çünkü en çok izlenen o olmuştur. Gerek moderotöre gerek konuklara bakarsak gerginliğin herkese sirayet ettiğini ve herkesin mutedil davrandığını gördük. Güncel konulardan değinmediği konu kalmadı ama sorulan sorularda ısrarcı olunmadı. Misal mal varlıklarıyla ilgili soru boşlukta kaldı. Ben olsam mal varlıklarınız neler diye sorardım.

"KENDİ MAHALLESİ PORTAKAL, DÜNDAR VE KÜÇÜKKAYA'YI LİNÇ ETTİ"

Suriye konusunda aşağı yukarı benzer cevaplar verdiler. Binali Yıldırım’ın ‘Çaldılar’ dediği argümanına ‘Kimler çaldı? Sorusu havada kaldı. Ekrem İmamoğlu da Ordu valisine hakareti cevaplayamadı. Sorgular bir moderatör olsa bunların üzerine giderdi. Misal kim çaldı? Ya da valiye küfür ettiniz mi?

Programı izlemeyen birisine ertesi sabah şunu der misiniz: “Programı izlemediğiniz için çok şey kaçırdınız?” der misiniz? Demezsiniz. Siyasi tarih açısından olumlu bir adım. Medya için de keza. Aynı mahalleden insanların nasıl birbirini linç ettiğini görmemiz açısından önemliydi. Uğur Dündar, Fatih Portakal en son İsmail Küçükkaya. Ben yıllardan beri anlatmak istediğim bir olgudur. Sosyal medyada linç yapan trol ordusu siyasetin bir parçasıdır. İmamoğlu belediye tesislerinde ve havuzlara kadın – erkek beraber girilmesi hususunda böyle bir şeyin olmayacağını söyledi ve anında linç edildi. Ya medeni bir şekilde bunu talep edebilirsiniz. Başka bir alanda. Siyaset bu mudur? Ben ara sıra içki kullanıyorum. İstanbul’da 10 bin tane yer var içki içilecek. Bırakın belediye tesislerinde olmasın insanlar rahatça oturabilsin.

STAR GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ NUH ALBAYRAK

Dünkü yayın beklendiği gibi geçti. Bilinen bir formattı. Son günlerin en çok tartışılan meselesiydi ordu valisine küfür. Tartışmayı yöneten moderatör ise bir kanalın haber sorumlusu. Baskıdan dolayı hakaret ettiniz mi? Sorusuna aynı basitlikle cevap verdi. Elinde kayıt olan moderatör aynen devam etti. Kamuoyunun beklentisi bir yüzleşmeydi ama olmadı. Yalan olduğu ortaya çıkan tüm her şeyi Ekrem İmamoğlu sürdürdü. Karşınızdaki kişinin sizin görüşünüzde olması olmamasının çok önemi yok. Bir tek kriter var: Doğruya doğru yanlışa yanlış demesidir.  İmamoğlu’nun söylediği yalanları tekrar ettiği bir program oldu.

İSMAİL KAPAN

Bu tartışmaya çok fazla anlam yüklendi. Yani vasatın altında bir tartışma oldu. Kendi görüşlerini öne çıkarmayı tercih ettiler. Elbette Binali Yıldırım’ın tecrübesi ortaya çıktı. Öbür tarafta İmamoğlu da kendine göre biraz dersini çalışmış gözüktü. Bu tartışmanın toplumda oluşturulan beklentiyi karşılamadı.

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 35
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    biri tırıvırı biri gerçek işgüzar sy Yıldırım sen cansın can Rabbim bizi senin değerini bilenlerden eylesin
    Cevapla
  • zühtü 4 yıl önce Şikayet Et
    immınoğlu takla attı..
    Cevapla
  • sasonlu 4 yıl önce Şikayet Et
    ben bir insan sarafı olarak soyliyorum yayında İki tane makina vardı biri gerçek biri sahte sahte olan çok konuşmuş gerçek olan sakin ve rahat konuşmuş isim vermek iyi deyil ama imam oğlu hakaten yalan konuşmuş
    Cevapla
  • Ayse 4 yıl önce Şikayet Et
    Binali bey kazansada yine hazmetmicekler chp hep ayni chp.yilda 12 kere secim olsa hayir demezler..ok onlarda bizim insanimiz okadarda kötü degiller elbet onlarinda yarari vardir insanlara.ama devleti yönetecek kapasite yok chp de...yanlis anlamayin benim görüs acim bu
    Cevapla
  • Nihat 4 yıl önce Şikayet Et
    Tuncelinin başkanı Maçoğlu bile bu Antrikottan daha dürüsttür. Bunun her şeyi yalan tam bir Fetö takdiği.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakırlı yaşlı teyzeyle samimi sohbeti