Erdoğan noktayı koydu: Türkiye'ye yakışmaz, bu iş bitti

Düzenlenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,S-400'lerle ilgili noktayı koydu ve "S-400'ler teslimat sürecindedir. Böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz. Bu iş bitti." ifadelerini kullandı .Erdoğan, yaptırım tartışmalarıyla ilgili "Sayın Trump bugün bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk." dedi.

GİRİŞ 29.06.2019 11:23 GÜNCELLEME 29.06.2019 12:26
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Japonya'nın Osaka kentinde G-20 Liderler Zirvesi düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de aralarında olduğu dünya liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Bugün düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı G-20 zirvesini değerlendirirken dünya gündemine ilişkin önemli mesajlar verdi.



Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

 

 

Muhataplarımızla güncel meseleleri görüştük. Ticaret savaşlarıyla ilgili korumacı tedbirleri ele aldık. G-20 bildirisi geleceğe yön verecek bir bildiri oldu. Küresel ekonomide güven kanallarını açık tutma konusunda mütabakata vardık.

BATI İNSANLIK SINAVINI GEÇEMEDİ

Mültecilere yönelik Türkiye'nin ortaya koyduğu çabaları ifade etme fırsatımız oldu. Suriye'deki savaştan kaçan insanlara kapılarımızı açtık. Bu insanlar için BM hesaplarına göre, kullandığımız kaynak 37 milyar doları aşmış bulunuyor. Diğer Batılı kardeşler insanlık sınavını geçemedi. Mülteci kamplarından yansıyan fotoğrafları hepimiz gördük. Aylan bebeğin en acı trajedisine şahit olduk. Bu politikalar değiştirilmedikçe, minik yavrular deniz kıyılarında ölmeye devam edecek. 

VERİLEN SÖZLER TUTULMAZSA ADIM ATMAYACAĞIZ

 

 

İklim konusu G20'nin en önemli konularından biriydi. Biz en başından beri hakkaniyetli bir yaklaşım olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ülkemize Paris ve Buones Aires zirvelerinde verilen sözlerin gerçekleştirilmesini, tutulmazsa adım atmayacağımızı söylüyoruz. 

TERÖRLE MÜCADELE MESAJI

G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda ilkeli, tutarlı ve kararlı bir duruş sergilemesi gerekiyor. Terörün kanlı yüzüyle son dönemde birçok ülke yüzleşti. Tüm devletlerin teröre 'terör' deme erdeminin artık göstermesi gerekiyor. Suriye sınırında ciddi ayrım yaşanıyor. Etnik temizlik yaşanan, insanları topraklarından eden terör örgütleri el üstünde tutuluyor. Ülkemize darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütü bazı ülkeler tarafından el üstünde tutuluyor. Uluslararası toplum Brevik katliamından ders çıkarmamış, benzer ırkçı saldırılar devam etmiştir. 

S-400 MESAJI: BU İŞ BİTTİ

Az önce Sayın Trump'ın da basın toplantısı oldu. S-400'ler teslimat sürecindedir. Böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz. Bu iş bitti. Biz Amerika'yla da Patriot almak için Obama döneminde adım atmıştık, Kongre'nin müsade etmediğini söyleyerek, satışı gerçekleştirmediler. En uygun şartlarda bunu Rusya'dan aldık. Yaptırımlar konusunda Trump bugün de açıklama getirdi, böyle bir şeyin olmayacağını kendisinden dinlemiş olduk. S-400 olayı bir taraftan yürürken, ABD'den şu an 100 tane Boeing uçağı alıyoruz. 

F-35'LERDE ORTAK ÜRETİCİYİZ

F-35 konusunda, 1 milyar 400 milyon dolar ABD'ye ödememiz var. Bir üretici değil, ortak üreticiyiz. Toplamda 116 uçak alacağımız var. Ödemeler yapılır, beklenti içindeyiz. Altta birilerinin yaptığı açıklamalarla hiç örtüşmüyor. Bizim ikili ilişkilerimizi bozmayacağını düşünüyoruz. 

YAPTIRIM OLACAK MI?

İki stratejik ortağın arasında böyle bir şeyin olması söz konusu değildir, olamaz diye düşünüyorum. 

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Şu anda raportörün hazırlamış olduğu rapor her şeyi ortaya seriyor. Rapor birçok konu açıyor, gözler önüne seriyor. Burada hareketle ben inanıyorum ki ABD ve BM bu işin takipçisi olacak ve hepsinden öte biz sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Suçun işlendiği yerde yargılama yapılır. Suç İstanbul'da işlendi, yargılama da Türkiye'de yapılmalı.

HAFTER'İN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Şu anda benim böyle bir talimata ilişkin bilgim yok. Eğer Hafter tarafından böyle bir talimat verilmişe biz onu da inceletiriz. Bundan sonra çok daha farklı şekilde tedbirler alırız. 

ABD'NİN BÖLGEDE OLDUĞUNU GÖRMEMEK ELDE DEĞİL

Rejim tarafından maalesef sınırlarımıza saldırı oldu ve bir askerimiz şehit oldu. Tarafımızdan müdahale edildi, ama bir daha olmaması gerekir. Bunlarla ilgili görüşmeleri yaptık. Gözlem kulelelerin varlığı, İdlib'in korunmasıdır. Hassasiyetimizi sonuna kadar koruyacağız. 

Amerika'yla Suriye'de Münbiç, Fırat'ın doğusu, bunlarla ilgili Trump'ın yaptığı açıklamalar, askerlerinin tamamen çekilmesi, en azından Fırat'ın doğusuna çekilmesi konuları konuşuldu. Koalisyon güçleriyle beraber ABD'nin de bölgede bulunduğunu görmemek mümkün değil. Özellikle Rusya'yla Suriye'nin kuzeybatısındaki varlığımız farklı. Münbiç'te ABD ile ortak atacağımız adımlarla Münbiç'in işgalcilerden kurtulup, sahiplerine teslim edilmesi yönündedir. Oranın yüzde 90'ı Araptır, bir terör koridoru vardı. Burasının artık bir barış koridoru olmalı ve gerçek sahiplerinin yerleşmesi lazım. 

Şu anda Suriye'de FETÖ'nün herhangi bir durumu söz konusu değil. Görüştüğümüz tüm liderlerle FETÖ konusunu konuştuk ve kendi ülkelerini de korumalarını özellikle istedik. 

SELMAN'IN TÜM KAYITLARDAN HABERİ VAR

Muhammed bin Selman'la görüşmedim. Kaşıkçı'nın öldürülmesi esnasındaki bilgiler, kayıtları hepsini dinledim. Bu kayıtları dinlediğim için biliyorum. Selman'a istihbaratçılarımız dinletti, bunu onlar da biliyorlar. Burada söylenemeyecek kadar ağır ifadeler söz konusu. Türkiye'ye 2 uçakla gönderilen 15 kişi bu olayın failleridir. Bu olayı ortaya çıkarması gereken kişi Selman'dır. Başka yerde aramalarına gerekir. Yargılanmaları gereken yer İstanbul'dur. Çünkü suçun işlendiği yer İstanbul'dur. İstanbul'da yargılanması gerekir. Her şeyden önce bir insan öldürülüyor, o kadar hafif mi? Uluslararası basının daha fazla bu olayı kaleme alması lazım. Dolar her şeyi satın alıyor mu? Her şeyi alamaz. Kalemi satın alamaması lazım. 

YORUMLAR 57
  • Bence 4 yıl önce Şikayet Et
    S400 sayesinde Batı'ya karşı dik durabileceğiz. İnşallah ileride daha iyilerini yaparız.
    Cevapla
  • Tek Gerçek Allah 4 yıl önce Şikayet Et
    sonuna kadar Recep Tayyip Erdoğan sonuna kadar ak parti sonuna kadar Reis seni yalnız bırakmayız asla
    Cevapla
  • Reisss 4 yıl önce Şikayet Et
    adamsın kim ne derse desin sen uzun adamsın
    Cevapla
  • Kasım 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD,Trump değildir.S-400 hele bir gelsin o zaman ne planladılar onu görmek lazım.Güneyde büyük savaş çıkacak onun tedbirlerini almamız gerekir.
    Cevapla
  • Vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    Sakın abd ye ve diğer ortaklarına s400 lerle ilgili bilgi vermeyin.onlar şimdi s400 leri ilk taaruzlarindan yok etmek için plan yaparlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor