Le Monde: Türkiye eski dengeleri bozuyor. güç kullanmaktan çekinmiyor!

Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye'nin ABD ve küresel dengeler açısından önemini irdeledi. Ankara'nın uyguladığı çok yönlü dış politika, kendi ulusal çıkarları için gerektiğinde güç kullanması, yeni müttefikler edinmesi ve küresel düzenin işleyişini tartışmaya açması nedeniyle eski dengeleri bozan bir ülke konumuna geldiği vurgulanan analizde, Türkiye'nin artık küresel arenada sesinin daha çok duyulduğu belirtildi.

Le Monde: Türkiye eski dengeleri bozuyor. güç kullanmaktan çekinmiyor!
Le Monde: Türkiye eski dengeleri bozuyor. güç kullanmaktan çekinmiyor!
GİRİŞ 02.10.2019 23:55 GÜNCELLEME 02.10.2019 23:57
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini satın alması, hatta sevkiyatların da başlaması nedeniyle ABD ile Türkiye arasında gerginlik yaşandığını vurgulayarak, Türkiye'nin NATO'dan ayrılacağı korkusunun ayyuka çıktığını yazdı.

 

 

TÜRKİYE 2. DÜNYA SAVAŞI'NDAN BERİ BATI'YA YAKIN DURUYORDU AMA...

Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Batı ile yakın ilişki kurmasına rağmen, kesinlikle öngörülebilir bir müttefik olmadığı öne sürülen haberde, 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı ve 2003 yılındaki Irak tezkeresinin TBMM'den geçmemesine işaret edilerek, ABD ile ihtilafların aslında daha önce birçok kez ön plana çıktığı ifade edildi.

 

 

ABD İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜLKE

Haberde ayrıca, Türkiye'nin Boğazları kontrol etmesi, NATO'da ordusu en büyük 2. ülke konumunda bulunması, NATO'daki tek müslüman ülke olması ve İncirlik Üssü gibi nedenlerle ABD için ne kadar önemli bir ülke olduğunun altı çizildi.

TÜRKİYE KENDİ İMKANLARININ FARKINDA VE ZAMAN ZAMAN GÜÇ KULLANARAK KENDİ ÇIKARLARINI KORUYOR

ABD ile anlaşmazlıkların zaman zaman çok fazla öne çıkmasına rağmen Türkiye’nin ‘köprüleri yakma’ niyetinde olmadığını vurgulayan Le Monde, Ankara’nın kendi gücünün ve imkanlarının farkında olduğunu ve kendi çıkarlarını güç kullanarak ön planda tuttuğunu ifade etti.

ANKARA RUSYA'YI 'DÜŞMAN' OLARAK GÖRMÜYOR

Türkiye-Rusya ilişkilerini de irdeleyen Le Monde, iki ülke arasındaki diyaloğun, kısa vadede Suriye krizinin geleceğine ve çözüm için gerçekleştirilen müzakerelere paralel olarak seyredeceğini öne sürerek, "Türkiye Batılı müttefiklerinin aksine Rusya'yı düşman ya da tehdit olarak görmüyor. İki ülkenin de işbirliğine duyduğu karşılıklı ilgi sebebiyle, ilişkilerin tamamen kopması şeklinde bir senaryo olası değil" ifadelerini kullandı.

RUSYA İÇİN SURİYE'DE KİLİT MÜTTEFİK

Gazete ayrıca, Türkiye'nin Suriye'de Rusya için kilit müttefik olmayı sürdüreceğini belirtti.

TÜRKİYE ESKİ DENGELERİ BOZAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ

Haberde, taktiksel sorunlar yaşama ihtimali bulunmasına rağmen, Türkiye'nin bölge politikası açısından Rusya'yı ABD'ye göre daha az zararlı gördüğü belirtilirken, bununla bağlantılı olarak Türkiye'nin uluslararası arenada sesini duyuran ve eski dengeleri bozan bir ülke olduğu vurgulandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KÜRESEL DÜZENE İTİRAZ EDİYOR

Buna örnek olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bugünün küresel düzenine itiraz etmesi ve bu düzenin 5 ülke tarafından (BMGK daimi üyeleri) yönetilmesinin kabul edilemez bulduğunu ifade etmesi gösterildi.

YORUMLAR 40
  • Görünen Köy 4 yıl önce Şikayet Et
    Le mond fransızca dünya demek.Türkiyenin dış politikasını dünya görüyor da içerdeki hainler görmüyor.
    Cevapla
  • emekçi 4 yıl önce Şikayet Et
    yarışçıların bir taktiği vardır senden öndekiyle aynı şeyleri yaparsan öndekini yakalayamazsın,85 yıldan sonra önceki siyaset değişti ve fark kapanmaya başladı,doğru yoldayız,aman vazgeçmeyelim.
    Cevapla
  • zmc 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah a binlerce kez şükürler olsun ki bu göz Erdoğan ı gördü, bu kulaklar işitti... O nunla aynı havayı solutan Rabbime hamdolsun. Allah Reis in eksikliğini göstermesin. Aminnnnn
    Cevapla
  • Afyonlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis kıymetini bilmiyorlar Reis dünya da tüm mazlum halkın ve müslüman kardeşlerimizin yanında ve büyük Türkiye için mücadele ediyor. Allah yar yardımcısı olsun. Benim gördüğüm 2023 düğüm kopacak tam bağımsızlık için Reis Allahın izni kerimi ile başarıcak Süper Güç olacak içimizdeki hainlere rağmen
    Cevapla
  • medo 4 yıl önce Şikayet Et
    Dışarıda ki düşmanlar işin nereye varacağını görüyor biliyor. Ama bizim içerideki hainler bir yana, şuursuz ahmaklar gidişatın nereye gittiğinden, yeni yüz yılın paylaşımından haberi yok. Günlük basit sosyal medyadaki ipsiz sapsız serserilerin oluşturduğu yalan yanlış algıların peşine düşmüş gidiyor. Allah C.C. nün takdiri nedir bilmiyoruz. Ama bu şuursuzlara kalırsak daha bir yüz yıl daha kaybettiklerimize hayıflanır dururuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak