Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Stratejik ortaklık seviyesinde devam ettirdiğimiz ilişkilerimize ara vermiştik. Dışişleri Bakanlarımıza verdiğimiz talimatla bu süreci hızlandıracağız.En kısa zamanda Gürcistan ile stratejik iş birliği konseyimizi toplayacağız" dedi.

GİRİŞ 31.10.2019 14:56 GÜNCELLEME 31.10.2019 16:05
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından törenle karşılanan Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia’yı Cumhurbaşkanı Erdoğan kabul etti. Erdoğan, baş başa görüştüğü Başbakan Gakharia ile heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu

 

 

Erdoğan konuşmasında, "İlk ziyaretlerinden birisini ülkemize yaptığı ziyaretten dolayı memnuniyetimi iletmek isterim. Sayın Başbakan'a yeni görevinden dolayı tebriklerimi iletiyorum. Kendisi ülkemizi yakından tanıyan bir liderdir. Gürcistan'ın kalkınmasını sürdüreceğine ve Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin güçleneceğine inancım tamdır" ifadelerini kullandı. 

SÜRECİ HIZLANDIRACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Stratejik ortaklık seviyesinde devam ettirdiğimiz ilişkilerimize ara vermiştik. Dışişleri Bakanlarımıza verdiğimiz talimatla bu süreci hızlandıracağız. En kısa zamanda Gürcistan ile stratejik iş birliği konseyimizi toplayacağız" dedi. "Ticaretten turizme, enerjiden savunmaya her alanda gelişen ilişkilerimiz var" diyen Erdoğan, "Stratejik ortaklığımızın bölgemiz için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum" diye konuştu. 

ULAŞTIRMA KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK

 

 

"Ulaştırma konusunda çok önemli bir adım attık" diyen Erdoğan, "Bakü-Tiflis-Kars tarihi bir adımdır. Bu demiryolunun açılmasıyla bu dost üç ülke birbirine çok farklı şekilde bağlanmış oldu. Demiryolu Londra'dan Pekin'e uzanan yolun kalbinde yer alıyor" dedi.

EKONOMİK VE ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"2011 tarihli anlaşmamız doğrultusunda pasaportsuz geçişi temin ettik. Gürcistan'ın en büyük ticari ortağının Türkiye olması bizi memnun ediyor. Ortak fayda ve karşılıklı saygı temelinde ekonomik işbirliğini artırma iradesini gösteriyoruz. 2018 sonu itibariyle 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkarma irademizi teyit ettik. Bu çerçevede Türkiye-Gürcistan arasındaki ticareti kolaylaştırmak için gerekli adımları atacağız. Kısa sürede Ankara'da düzenleyeceğimiz karma ekonomik toplantı bunun için fırsat teşkil edecektir.

GÜRCİSTAN'IN İSTİKRARI BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR

Güvenlik konusunu ele alma imkanı da bulduk. Bu alanda işbirliğimiz farklı şekilde devam ediyor. Gürcistanlı birçok genci güvenlik noktasında yetiştirme fırsatını bulduk. Gürcistan'ın bağımsızlık ve istikrarı bizim için önemlidir. Silahlı kuvvetlerimiz arasında Türkiye ve Gürcistan'da ortak tatbikatlar düzenlemeye devam ettik. Buradan hareketle, 2 bin 200 Gürcü askeri Türkiye'de kurs ve eğitimlere katıldı. Karadeniz'de barış ve istikrarın sürmesi için çabalarımız devam ediyor."

GÜRCİSTAN BAŞBAKANI GIORGI GAKHARIA'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI;

"29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutlamak isterim. Türk halkına refah ve esenlik dilerim. Yaptığımız görüşmelerde güvenlik ve kültür gibi konuları ele aldık ve ticaret ve ekonomi konularını vurguladık. Türkiye Gürcistan'ın birinci ticaret ortağıdır ama daha büyük perspektiflerimiz var ve mevcut rakamların daha da artması gerektiğini düşünüyoruz. Bakanlar Kurulumuz bu konu üzerinde çalışacak. Ayrıca enerji koridorları konusundaki iş birliğimize büyük önem veriyoruz. Türkiye Gürcistan için Avrupa'ya açılan yol anlamına geliyor. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine gösterdiğiniz tavır için teşekkür etmek isterim. "

YORUMLAR 8
  • Türk Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir an önce abd nin Gürcistan'daki biyolojik silah laboratuvarlarının kapatılması ve ülke dışına çıkarılması sağlanmalı. Bu önemli.
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Şuan aramızın bozuk olmadığı tek komşumuz Gürcistan
    Cevapla
  • Sadık 4 yıl önce Şikayet Et
    Bulgaristan ile de pek sorunumuz yok.
    Cevapla
  • licenced tour guide 4 yıl önce Şikayet Et
    batum sınır kapısında sıraya hirmeyen gürcü kadınlarını uyarınca bize çıkışan gürcü polislerini hak ve adalet konusunda uyarın da .. bizde sevelim gürcistanı.. bu davranışlarıyla zor görünüyor
    Cevapla
  • rizele 4 yıl önce Şikayet Et
    GURCULERE BURDA HER TURLU KOLAYLIK VAR AMA gürcistanda pekte kolaylık yok zorluk çıkarılıyor otorıte yok yanı..
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Girişteki görüntü yetiyor Nereden nereye geldik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi