Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli İdlib açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Esad rejiminin İdlib'deki saldırılarının arttığını ve Rusya'dan beklentilerinin "rejimin durdurulması" olduğunu belirterek, "Rusya'dan bir heyeti bekliyoruz. Daha sonra ihtiyaç olursa liderler bir araya gelecekler. Amacımız, burada çatışmanın durdurulmasıdır" dedi.

GİRİŞ 06.02.2020 11:52 GÜNCELLEME 06.02.2020 13:03
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı'na katılmak üzere bulunduğu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İdlib'de rejimin saldırganlığının tüm dünyada endişe yarattığını dile getiren Çavuşoğlu, buradaki yüz binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Çavuşoğlu, 2 bine yakın sivilin rejim tarafından öldürüldüğüne dikkati çekerek, Suriye'de kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için rejimin garantörü Rusya ve İran ile Astana, Soçi, Ankara, Moskova ve Tahran'da üçlü formatta çok çalıştıklarını anımsattı.

Sahada sükunetin sağlanması konusunda bu görüşmelerin faydasını da gördüklerine değinen Çavuşoğlu, buna karşılık, son zamanlarda İdlib'de rejimin saldırganlığının herkesi rahatsız ettiğini vurguladı.

LİDERLER BİR ARAYA GELECEK 

Çavuşoğlu, "rejimin garantörlerinden Rusya'dan beklentilerinin, 'rejimin durdurulması' olduğunu" vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuları bugüne kadar birlikte çalıştığımız Rusya ile de görüşüyoruz. En son Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben de oradaydım. Açık açık tüm sorunlar konuşuldu ve birlikte çalışma konusunda yine bir karar çıktı. Şimdi Rusya'dan bir heyeti bekliyoruz. Bu heyetin çalışmalarından sonra ihtiyaç olursa liderler, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin bir araya gelecekler. Amacımız burada çatışmanın durdurulmasıdır."

İdlib'de sahada hedeflerinin Rusya olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Rusya ile neden çatışalım? Burada saldırıyı yapan kimdir? Rejimdir. Bizim askerlerimize saldıran rejimdir. Bizim orada Soçi mutabakatı noktasındaki gözlem noktalarımızı taciz eden rejimdir" şeklinde konuştu.

KARŞILIĞINI KAT KAT VERİRİZ

Çavuşoğlu, rejimin saldırganlığına devam etmesi durumunda Türkiye'nin karşılığını yine vereceğini vurguladı.

İnsani dramın sona ermesi için de gerekenlerin yapılmasının önemine işaret eden Çavuşoğlu, bunun sadece Türkiye'nin sorumluluğunda olmadığına dikkati çekti.

 

 

YORUMLAR 31
  • Aydın Acar 4 yıl önce Şikayet Et
    Yav dagıtalım şunları konuşmayı bırakalım, hareket te bereket vardır,haydi haydi...
    Cevapla
  • tez 4 yıl önce Şikayet Et
    esedi öldür
    Cevapla
  • m.akif 4 yıl önce Şikayet Et
    sayın gavur bükücü bakanım sizlerinde bizim gibi içi kan ağlıyordur sizler mutlak şekilde aklı selim düşünüyorsunuzdur zorundasınızda ama yaptıkları rejimin yanına kalmasın TÜRK askeri orada boynu bükük durmasın alın öcümüzü.
    Cevapla
  • naim 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi de onların bize saldırmasını beklemeden biz adım atsak daha iyi olmazmı
    Cevapla
  • Başkentliye 4 yıl önce Şikayet Et
    O toprakların sahibi olmayan İran ve Rusya o toprakların sahiplerini evlerinden kovuyor. O toprakların sahipleri gelip bize sığınıyor ve bizden yardım istiyor. Müsaade edin de Suriyenin yüzde onu da Suriyeden dışlandığınız 8 milyon Müslümanın hakkı olsun.
    Cevapla
  • başkentli 4 yıl önce Şikayet Et
    onların toprağı orası
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Güc gösterecen vuracan laftan anlasa simdiye kadar coktan anlardi agresiv sekilde saldirilmali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!