Türkiye'den Rusya ve İran'a uyarı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "(Suriye'de) Rejimin garantörleri Rusya ve İran'ın rejimin saldırganlığını durdurması gerekiyor"

Türkiye'den Rusya ve İran'a uyarı
Türkiye'den Rusya ve İran'a uyarı
GİRİŞ 11.02.2020 14:38 GÜNCELLEME 11.02.2020 17:30
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Esed rejimi unsurlarınca İdlib'de gerçekleştirilen yoğun topçu ateşi sonucu şehit olan askerlere ve İdlib'deki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Soçi anlaşmasına ve 8 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortak kararına değinen Çavuşoğlu, "12 Ocak'ta tekrar ateşkes ilanına rağmen rejim, rejimi destekleyenlerin de özellikle verdiği hava desteğiyle saldırganlığını artırdı." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, mevcut tablonun vahametine vurgu yaparak "Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin yaptığı toplantıda, 1 Aralık'tan bu yana 400 sivilin öldüğünü söylediler. Son 2 ayda 700 bin insan evini terk etti. Bir ülke nüfusu kadar insan evini terk etmek zorunda kaldı." ifadesini kullandı.

 

 

Kış ortasında yarısı çocuk olan bu insanların zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

RUSYA VE İRAN'A UYARI: SALDIRILARI DURDURUN

"Şimdi biz Almanya'nın da destek vermesiyle İdlib sınırları içerisinde evler yaparak destek vermeye çalışıyoruz. Ama bu saldırganlık devam ederse milyonlarca insan gelecek. O zaman bunu yapmak da zor olacak. Dolayısıyla bunun durdurulması gerekiyor. Burada özellikle Rusya Federasyonu'na önemli görev düşüyor. Biz her zaman imzaladığımız anlaşmalara sadık kaldık. Burada rejimin özellikle askeri çözüme inanmasından dolayı sorunlar yaşanıyor. Ama rejimin garantörleri Rusya ve İran'ın bunu durdurması gerekiyor."

Çavuşoğlu, Rus muhataplarıyla görüştüklerini belirterek "İş birliğimizden bugüne kadar çok önemli neticeler çıktı ama rejimin İdlib'deki saldırıları, sivilleri öldürmesi ve bizim askerlerimize saldırması, bu ortaklığa da çok büyük zarar vermeye başladı." dedi.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE PUTİN BU AKŞAM GÖRÜŞECEKLER"

Rusya'dan gelen heyetlerle görüşmeler yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımız ile Putin telefonda bu akşam görüşecekler. Dolayısıyla bu görüşmelerle bir netice almak istiyoruz. Ama şundan da herkes emin olsun, dün yine beş şehidimiz var ve bunun da hesabını soracağız. Kim olursa olsun askerlerimizi hedef alan kim olursa olsun, gereğini yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Bunun altında kesinlikle kalmayız. Önemli olan İdlib'de bu saldırıların durması, ateşkesin kalıcı bir şekilde tesis edilmesi, Suriye'ye siyasi bir çözüm getirilmesi. Anayasa komisyonu gibi birçok önemli adımları attık ama tüm bunları aşındıran, yok etmeye başlayan bir saldırganlık var. Acımasızca ve hunharca bir saldırganlık var. İnsanları hastanelerde ve okullarda hunharca yok eden bir saldırıdan bahsediyoruz. Bunun durdurulması için de ne gerekiyorsa yapacağız."

YORUMLAR 13
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    karsimizda rusya bile olsa,türkiye geri adim atmamali,eger iran ve rusya türk askerine müdahele ederlerse sonuclarina katlanirlar.
    Cevapla
  • Muratb 4 yıl önce Şikayet Et
    Bi de biz dalalım. Anlaşmaya uymamak nedir bi görsünler. Esedi de gebertelim
    Cevapla
  • sedat 4 yıl önce Şikayet Et
    Esed'in hiç bir gücü yoksa o zaman niçin Esed öldürülmüyor. Esed Süleymani'den daha mı güçlü, hayır.Peki o zaman neden hala ayakta.Sorunun cevabı şu ; Öldürmek istemiyorlar. Tabii burada Amerika ve İsraili kastediyorum.Batılı emperyalistler,Amerika,Rusya,İsrail ve bizdeki uzantıları için Esed bulunmaz bir nimet.Böyle kendi halkını peynir ekmek gibi doğrayan bir lideri nereden bulacaklar bir daha. Sizce demokratik yollarla iktidara gelen bir Suriye lideri Esed kadar batının köpeği olabilir mi.Emperyalistler kendi elleri kana bulaşmadan bu Sünni katliamını Esed eliyle yapmaktadırlar. Dünyada çoğalan Sünni İslamdır Bunu bilen Emperyalist kafirler Esed'i yok etmezler.
    Cevapla
  • HACI 4 yıl önce Şikayet Et
    İran çökerse rusya çöker. İran herzaman kalleşliğini göstermiştir. Ümmetin hiçbir zaman dostu olmamıştır. Örneği açık suriyede yaptıkları
    Cevapla
  • Doğru dur 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet aynen
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    bunlar uyarıdan anlamaz şebihaların nusayrilerin ve destekçilerinin yaşadığı şehirler idlip ile aynı akıbeti yaşamadıkça bu savaş bitmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli: İran-İsrail gerilimi tiyatrodur
İran'dan 4 ülkeye savaş ilanı gibi İsrail çağrısı! Resmen tehdit ettiler