Başkan Erdoğan'dan CHP'ye 10 maddelik Tekâlif-i Milliye emirleriyle cevap!

Cumhurbaşkanının bugün “Ulusa Sesleniş” konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında Sakarya Meydan muharebesi öncesi çıkardığı “Tekâlif-i Milliye Emirleri”ne vurgu yapmıştı. İşte Başkan Erdoğan'ın bahsettiği 7–8 Ağustos 1921 yılında yayınlanan 10 maddelik Tekâlif-i Milliye emirleri

GİRİŞ 04.04.2020 00:39 GÜNCELLEME 04.04.2020 00:46
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirleri açıkladı. Milli Dayanışma Kampanyası'na değinen Başkan Erdoğan, karşı çıkan CHP'ye Atatürk'ün Tekalif-i Milliye denilen 10 maddelik emri ile cevap verdi.


Kampanyaya katılan vatandaşlara ve kurumlara şükranlarını sunan Erdoğan,"Her ne kadar CHP Genel Başkanı başta olmak üzere kimi kesimler bu kampanyayı itibarsızlaştırmaya çalışmışsa da görüldüğü gibi milletimiz bu fitne odaklarına kulak vermemiştir. Halbuki bizim tarihimizde çok sayıda bu tür ve hatta daha ötesi dayanışma örnekleri vardır. Mesela Kurtuluş Savaşı başlarken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Tekalif-i Milliye denilen 10 maddelik bir emir yayımlamıştır. Bu emirle milletimizin elinde bulunan silahtan cephaneye giysiden yiyecek içeceğe, makineden binek hayvanlarına kadar savaşta ihtiyaç duyulan hemen her malzemenin belirli bir oranı talep edilmiştir. Milletimiz bu dayanışma çağrısına mecburiyetin ötesinde bir gönüllülükle iştirak ederek, kendisinin ve evlatlarının geleceği için varını yoğunu devletine vermekten çekinmemiştir. Kendi tarihlerini bilmeyenler, bugün devletimizin yürüttüğü yardım kampanyasını dahi sabote etmeye çalışarak milletten ne kadar uzak olduklarını bir kez daha göstermişlerdir." ifadelerini kullandı.

10 MADDELİK TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ

 

 

Mustafa Kemal Paşa orduyu güçlendirmek için 7–8 Ağustos 1921 yılında Tekâlif-i Milliye emirlerini yayınlamıştır. 10 maddeden oluşan Tekâlif-i Milliye Emirleri, Milli Vergi ve Ulusal Yükümlülükler anlamlarına gelmektedir.

Bu emirler sayesinde ordunun taşıt, araç ve gereç bakımından gücünün arttırılması, yiyecek ve giyeceğinin temin edilmesi sağlandı.

 

 

Ayrıca yine bu emirler sayesinde halk, maddi ve manevi bütün kaynaklarıyla Kurtuluş Savaşı’na katılmaya çağrıldı. Ve böylece Türk ordusunun ihtiyaçları karşılandı.

1)Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

2)Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

3)Her aile bir askeri giydirecek.

4)Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

5)Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

6)Her türlü makineli aracın %40’ına el konacak.

7)Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20'sine el konacak.

8)Sahipsiz bütün mallara el konacak.

9)Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

10)Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak

YORUMLAR 54
  • Safa 3 yıl önce Şikayet Et
    Söz C H P İŞ BANKASININ %29 HİSSESİNİ Hazineye geri devretsin bir kereye mahsus oy vereceğim kerhende olsa. Bekliyorum
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Peygamberimizden bahset .
    Cevapla
  • uğur54 3 yıl önce Şikayet Et
    Dinden anlayana peygamberden bahsedilir. Dini olmayana dünyalık şeylerden bahsedilir.
    Cevapla
  • Zeki 3 yıl önce Şikayet Et
    Bijtik bu cehape zihniyetinden ya...bakin ulkemiz bu laik cehape zihniyeti yuzunden ne hallere dustu.kapatin gitsin su partiyi artik.yakismiyorlar bir islam ilkesine hic
    Cevapla
  • Mmmm 3 yıl önce Şikayet Et
    Keske ,keşke diye geciyor omrumuz.Donup gefiye baktigimiz da chp ayni degil,daha da zalimlesmis azitmis bir sekilde saldiriyor.Ne milli birlik ne savasya olmak nede hastalik hizini kesmiyor.Allah islah etsin.Amaclari sadece Tayyip Erdogan gitsinde ne olursa olsun.Bizde Allah seni basimizdan eksik etmesin diye cabalayip dua edenleriz.Allah yardimcimiz olsun.
    Cevapla
  • Barış 3 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden devletimizin kurduğu işbankasını bir kuruş ödenmeden CHP ye ortak edilöiştir bunlar kayıtlarda vardır bu zorlu süreçte işbankasını acilen hazineye devrini istiyoruz sayın cumhurbaşkanım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti